Доступність посилання

ТОП новини

Для подальших після Єфремова затримань ГПУ потрібно підвищити кваліфікацію – Хмара


Генеральна прокуратура України
Генеральна прокуратура України

Слідом за затриманням екс-керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова найближчим часом можна очікувати низку «гучних» арештів, вважає експерт з питань протидії корупції Олексій Хмара. Однак Генеральній прокуратурі варто попрацювати над професійною кваліфікацією, аби вчасно висувати звинувачення та доводити їх у суді. Втім експерт не виключає, що подібна «активність» прокуратури є нічим іншим як медійною акцією для підвищення власного рейтингу і повернення довіри суспільства до влади. Про це Олексій Хмара заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

– У депутатському середовищі з’явились заяви, мовляв, затримання Єфремова і сам він – занадто «мілка риба» у системі, а треба «брати» більш одіозні фігури. Чи є рація в таких словах? І наскільки затримання Єфремова дасть поштовх для арештів інших відомих фігур, які вчинили злочини проти України?

– Я вважаю, що це добре, що до пана Єфремова є запитання у Генеральної прокуратури. Надзвичайно добре, що зараз він даватиме різноманітні свідчення, бо Єфремов дуже добре обізнаний, зокрема з «чорною бухгалтерією» Партії регіонів. СБУ документи давно передала до Антикорупційного бюро, аби ті провели розслідування.

Прикро, що Генпрокуратура змогла швидко знайти якісь звинувачення до пана Єфремова, його затримати, але більше тижня не могла нічого висунути пану Онищенку, який скористався цим часом і переїхав жити до Лондона

З іншого боку, надзвичайно прикро, що Генпрокуратура змогла швидко знайти якісь звинувачення до пана Єфремова, його затримати, але більше тижня не могла нічого висунути пану Онищенку, який скористався цим часом і переїхав жити до Лондона. Хоча останній насправді розкрадав державу вже в наші дні на мільярди гривень. Тому, як на мене, наступних «посадок» чекати може й варто, але Генпрокуратурі точно треба попрацювати над власною професійною кваліфікацією.

– Чи вдасться ГПУ довести в суді провину Єфремова? Сценарій, коли суд його вже відпускав, може повторитися?

– Пану Єфремову зараз висунули звинувачення за кількома статтями, одна з яких – посягання на територіальну цілісність. І вона передбачає тільки одну санкцію – тримання під вартою. Тому, я думаю, що у суду не так багато варіантів. Якщо в нього будуть більш-менш нормальні докази, надані Генпрокуратурою, то тоді його на певний час, звичайно, затримають. Що буде далі – покаже справа, тут не можна нічого сказати.

Олексій Хмара
Олексій Хмара
Є приклад роботи Антикорупційного бюро – у них же краще виходить, ніж у Генпрокуратури, бо вони краще готуються до судових засідань, готують кращі докази

Просто нагадаю, що вже майже два роки ми з вами чекаємо, чим же закінчиться справа керівників Служби надзвичайних ситуацій, яких затримали за корупцію прямо на засіданні уряду Яценюка. На жаль, за два роки нічого путнього з точки зору корупційних злочинів їм пред’явлено не було. І це варіант, як людей водити по довгому колу бюрократії. В умовах проблеми корупційних судів є приклад роботи Антикорупційного бюро – у них же краще виходить, ніж у Генпрокуратури, бо вони краще готуються до судових засідань, готують кращі докази. Тому тут питання не лише до суддів, які, дійсно, корумповані, а й до слідчих, до тих, хто веде кримінальні провадження.

– Чи не є курс «на гучні затримання» від Луценка способом підвищити в очах суспільства рейтинг влади, президента?

Дай Бог, щоб навколо Луценка була команда достойних людей, які можуть перетворювати гучні заяви на нормальні справи, а потім – в хороші вироки. На це потрібен час. Давайте почекаємо до осені

– Ви певною мірою праві. Справа в тім, що сьогодні не так важливо хто конкретно представляє владу. Їй все одно не вірять. Тому прекрасно, що пан Луценко, як в тому числі представник великої влади, намагається повертати довіру до неї через такі гучні затримання. Головне, щоб воно потім в процесі нормально йшло. Тобто може бути, що Луценко займається, в тому числі медійними акціями, тому що це може підвищити рейтинг його служби й держави в цілому. Але наскільки це допоможе справі – покаже час. Дай Бог, щоб навколо нього була команда достойних людей, які можуть перетворювати гучні заяви на нормальні справи, а потім – в хороші вироки. На це потрібен час. Давайте почекаємо до осені, там вже буде видно кого посадили і чи це ті, хто нам потрібен.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG