Доступність посилання

ТОП новини

Життя не можна провести на канапі – папа Франциск до молоді


Папа Римський Франциск у Кракові. 27 липня 2016 року
Папа Римський Франциск у Кракові. 27 липня 2016 року

Варшава – П’ять днів – із 27 по 31 липня папа Римський Франциск перебував у Польщі. Голова Римо-католицької церкви узяв участь у Cвітових днях молоді, що відбувалися у місті Краків. Це перший візит папи Франциска у Центрально-Східній Європі. На міжнародний релігійний фестиваль приїхали представники 180 країн світу, зокрема з України. Молоді люди з різних континетів спільно молилися, представляли свої культури, а також разом розважалися. У недільному богослужінні, яке було кульмінаційним моментом свята, участь узяли 2,5 мільйони вірян. У промовах папи неодноразомо лунали заклики до молодих людей світу не спостерігати байдуже за ситуацією у світі, а навпаки – активно на неї впливати.

Девізом свята молоді у Кракові були слова з Євангелії: «Блаженні милосердні, бо вони милосердя зазнають». Перебуваючи у Польщі, папа Франциск щоденно закликав «сильних світу цього» реалізувати політику відкритих кордонів і дбати про найслабших, зокрема біженців. Виголошуючи недільну проповідь, він звернувся до сучасної молодої людини: «Інші можуть тебе осуджувати за те, що мрійник, тому що ти віриш у нову людяність, яка відкидає погорду між людьми, яка відкидає бар’єри державних кордонів, яка може радіти власними традиціями й не зосереджуватися на собі, або чомусь незначному».

Для Бога одяг, який ти носиш, різновид мобільного телефону, яким ти користуєшся, абсолютно нічого не означають
папа Франциск

Голова Римо-католицької церкви закликав молодих християн відмовитися від матеріалізму. Для Бога одяг, який ти носиш, різновид мобільного телефону, яким ти користуєшся, абсолютно нічого не означають», – говорив папа Римський.

Дорогі молоді люди, ви прийшли у цей світ для того, щоб залишити в ньому свій слід
папа Франциск

В одній зі свої проповідей папа Франциск пояснював, чому не варто перетворити власне життя в «лежання на канапі». Він сказав: «Дорогі молоді люди, ви прийшли у світ не для того, щоб животіти, щоб комфортно провести життя і зробити з нього канапу, яка вас заколише. Навпаки, ви прийшли у цей світ для того, щоб залишити в ньому свій слід».

Світові дні молоді показали, що майбутнє – це не обов’язково ескалація насилля

Мечислав Пузевіч, священик і дирекотор католицького Radio eR, перебіг Світових днів молоді висвітлює, починаючи з першого фестивалю, який відбувся у 1985 році в Римі. Він звертає увагу на те, що востаннє таке свято в країнах Центрально-Східної Європи відбулося 25 років тому – в польській Ченстохові. «Папа вже у своїй першій промові нагадав, що він вперше відвідує Східну Європу і радіє, що почав саме з Польщі. Він нагадав слова папи Івана Павла ІІ про те, що Європа дихає двома легенями – східним і західним. Мрія про новий європейський гуманізм не здійсниться без цих двох легень та спільної культури, яка проростає з християнської спадщини. Це значить, що папа цінує значення сходу Європи в культурі і розвитку християнства», – говорить священик.

Мечислав Пузевіч наголошує на тому, що папа у Польщі неодноразово говорив про ті місця у світі, де тривають конфлікти. Зокрема, під час хресної дороги він цитував слова однієї з учасниць фестивалю, яка приїхала з сирійського міста Алеппо.

Папа Римський у трамваї у Кракові. 28 липня 2016 року
Папа Римський у трамваї у Кракові. 28 липня 2016 року

Отець Пузевіч розповів: «Ніколи більше не повинно статися так, щоб наші брати, опинившись серед смерті і вбивств, залишилися наодинці з бідою, без допомоги». Папа говорив про це, маючи на увазі Сирію, але його заклик «Досить забутих міст!» повинен струсонути всіма нами, бо у списку «забутих міст» є також Луганськ і Донецьк, як Алеппо, тобто місця, де люди невинно гинуть, або перебувають у постійній небезпеці».

Священик звертає увагу на те, що папа просив християн надавати допомогу усім людям, які тікають від голоду і воєн.

Виразно пролунав заклик приймати людей, які є носіями іншої культури, представниками інших націй, мають інакші звичаї
Мечислав Пузевіч

«Виразно пролунав заклик до більшої відкритості, заклик приймати людей, які є носіями іншої культури, представниками інших націй, мають інакші звичаї», – наголошує Мечислав Пузевіч. За спостереженнями польського священика, Світові дні молоді руйнують національні стереотипи й допомагають народам стати ближчими.

Ситуація у світі, і навіть у Європі, вибуховонебезпечна. Але такі зустрічі показують, що наше майбутнє не обов’язково мусить полягати в ескалації насилля
Мечислав Пузевіч

«Це великий вулкан надії і сили для молодих людей. Видно, що вони звідти виносять надію і силу, вони не дивитимуться у майбутнє, як у щось небезпечне і непевне, а бачитимуть можливість реалізації іншого світового проекту. Сьогодні навколо нас багато конфілктів. Ситуація у світі, і навіть у Європі, вибуховонебезпечна. Але такі зустрічі показують, що наше майбутнє може бути іншим, воно не обов’язково мусить полягати в ескалації насилля», – розмірковує Пузевіч.

Папа пам’ятає про Україну

У програмі Світових днів молоді у Кракові не бракувало українських акцентів. Понад 5 тис прочан із України взяли участь у літургії, яку відслужив голова УГКЦ Святослав Шевчук. Вечорами українська молодь представляла рідну культуру при міських церквах, а також на березі Вісли, що тече через центр Кракова.

Івано-франківець Андрій Живачівський, один із учасників свята, говорить, що на українські богослужіння та культурні заходи приходили гості з різних країн. «Я зустрів християн з усього світу. Оскільки я сам цікавлюся мусульманським світом, то мені було дуже цікаво поспілкуватися з християнською молоддю з мусульманських країн – з Туреччини, Пакистану, Об’єднаних Арабських Еміратів, а також з Індії, – каже він. – Українці гарно показали себе на тих парафіях, де вони мешкали. Багато іноземців приходило на наші східні літургії. Тепер у мене багато друзів із таких країн, як Ізраїль, Китай, навіть з Африки». Живачівський каже, що йому запам’яталися проповіді Папи Франциска присвячені країнам, де тривають війни. Він зауважив: «Папа говорив, що молодь – це сіль землі, казав, що вона не повинна чекати, щоб хтось полагодив ці конфлікти, а сама мусить щось робити. Разом з Богом ми подолаємо навіть великі проблеми».

Тернополянка Мар’яна Кріль каже, що її глибоко вразила атмосфера краківського свята й промови папи Франциска. «Мене до сліз зворушили його слова про те, що не треба боятися бути для когось дивним, чи навіть смішним. Він казав, щоб ми подавали один одному руки і будували з них мости. Закликав не боятися мріяти, навіть якщо хтось дивиться на тебе скептично. Мені здається, що це також стосується України», – розповіла тернополянка.

Дуже приємно, що під час недільної літургії Євангеліє читали також українською мовою
Мар’яна Кріль

Мар’яні Кріль запам’яталося звернення папи до молоді, в якому він просив бути не пасивними спостерігачами подій у світі, а їхніми активними учасниками. «Дуже приємно, що під час недільної літургії Євангеліє читали також українською мовою, читав диякон з собору Святого Юра у Львові, а кілька фрагментів цієї літургії співав молодіжний хор із греко-католицького кафедрального собору у Перемишлі», – зазначила тернополянка.

Серед заходів фестивалю був спільний обід папи Римського з дванадцятьма представниками молоді. Серед запрошених була українка Уляна Журавчик. Вона принесла із собою копію Ярославської чудотворної ікони «Милосердя двері». На прохання дівчини папа поблагословив цю ікону для української молоді.

Він згадав про свої юні роки, коли греко-католицький єпископ Степан Чміль заангажував його допомагати під час греко-католицької літургії
Уляна Журавчик

Як повідомляє офіційний сайт Світових днів молоді krakow2016.com, папа дуже емоційно звернувся до молодої українки. «Він попросив передати, що він є з нами і нас підтримує. Таке послання зворушило мене. Після цього він згадав про свої юні роки, коли греко-католицький єпископ Степан Чміль заангажував його допомагати під час греко-католицької літургії, тому папа добре знає особливості греко-католицького обряду», – розповіла Уляна Журавчик.

Наступні Світові дні молоді відбудуться у Панамі в 2019 році. До цієї країни населення якої складає 4 мільйони осіб, прибуде 2 мільйони прочан. Оголосивши місце проведення наступного фестивалю, папа Франциск звернувся до молоді. Він сказав: «Не знаю, чи я буду у Панамі на наступних Світових днях молоді, але святий Петро там буде і він запитає, чи ви справились із завданням».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG