Доступність посилання

ТОП новини

Допінговий скандал: за стриманою реакцією керівництво Росії ховає роздратування


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) готове оприлюднити новий список російських спортсменів, яких викрили в застосуванні допінгу. Цього разу мова йде про учасників зимової Олімпіади в Сочі. Допінговий скандал триває вже кілька місяців. Російській збірній загрожувало навіть усунення від Олімпіади в Ріо-де-Женейро. Однак за день до початку Олімпійських ігор немає остаточного рішення щодо всіх спортсменів, які прибули в столицю Бразилії.

ЗАВАНТАЖИТИ

Відоме гасло «О, спорте, ти – мир» в сучасній Росії можна було б переінакшити «О, спорте, ти – політика!». Те, що спорт вже давно став, щонайменше, частиною російської політики, не дивує нікого. Втім, це той спадок, який отримала Росія від Радянського Союзу, каже журналіст-міжнародник Михайло Таратута.

Я не зміг би вивести спорт абсолютно за рамки політики. Це питання престижу країни, форма національної гордості країни
Михайло Таратута

«Я не зміг би вивести спорт абсолютно за рамки політики. Це питання престижу країни, форма національної гордості країни. Дійсно, мільйони людей вболівають за своїх спортсменів і переживають невдачі, і радіють перемогам. У цьому сенсі від інших країн Росія нічим не відрізняється», – наголосив журналіст.

Частина санкцій?

Михайло Таратута каже, що був здивований досить стриманою реакцією російського керівництва на допінговий скандал. У минулі часи були можливі жести на кшталт відмови від участі в Олімпіаді або чогось подібного. Зараз цього не сталося. Серед можливих причин – побоювання втратити чемпіонат світу з футболу, який має відбутися в Росії у 2018 році.

Скандал через застосування спортсменами заборонених препаратів, вийшов за рамки спортивно-медичного і став політичним. Деякі розглядають його як частину санкцій проти Росії. У самій же Росії, незважаючи на відносну стриманість реакції, помітне і деяке роздратування. Спортивний оглядач Радіо Свобода Олексій Кузнєцов пояснює, що в Росії спорт і політика – речі дуже тісно пов’язані.

Росія покарана не тому, що хтось із російських спортсменів застосував допінг. Росія покарана, бо в країні на державному рівні була створена організація, яка займалася фальшуванням результатів
Олексій Кузнецов

«Я думаю, це тому що реальних досягнень у Росії, скажімо м’яко, небагато, а єдина сфера діяльності, де можна говорити про якісь здобутки, була спортивною. Тепер, оскільки справа дійшла до того, що ці досягнення ставлять під сумнів, то зрозуміло, що якось треба захищатися від цього, але як захищатися – невідомо. Адже Росія покарана не тому, що хтось із російських спортсменів застосував допінг. Росія покарана, бо в країні на державному рівні була створена організація, яка займалася фальшуванням результатів», – каже спортивний оглядач.

Неспортивна риторика

На цьогорічній Олімпіаді російська збірна буде представлена в багатьох видах спорту дуже вкороченим складом. А в легкій атлетиці єдина спортсменка з Росії Дар’я Клішина вступить під олімпійським прапором. Крім того, через допінговий скандал не допущені спортсмени, які, ймовірно, могли претендувати на медалі. За прогнозами, в загальнокомандному заліку Росія може претендувати в кращому випадку на 4 місце. Втім, Олексій Кузнєцов не бачить в цьому трагедії.

«Я завжди був великим противником будь-якого медального заліку. Олімпіада – це все-таки не змагання країн, це змагання атлетів. Але говорити про те, що борці, дзюдоїсти, плавці і вершники разом виграли медалей більше, ніж спортсмени інших країн, не означає, що в країні все добре зі спортом», – зазначив спортивний оглядач.

На проводах російських олімпійців та їх зустрічі з президентом Володимиром Путіним риторика була скоріше військовою, ніж спортивною. Втім, у сучасній Росії спорт вже давно не просто спорт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG