Доступність посилання

ТОП новини

Нове свято у календарі: 4 серпня українці відзначатимуть День Національної поліції


©Shutterstock
©Shutterstock

Українці отримали нове свято: відтепер 4 серпня відзначатиметься день Національної поліції. Саме в цей день рік тому президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон, що трансформував стару міліцію у поліцію. У Міністерстві внутрішніх справ вважають, що це чи не єдина реформа, яка вдалась у державі після Майдану. Утім деякі експерти переконані, що попередню правоохоронну систему розвалили, а от ефективну нову створити не вдалось.

Національна поліція в українців асоціюється, переважно, з патрульними – самі вони стали рік тому «візитівкою» реформи МВС. Утім 4 серпня стане професійним святом для значно ширшого кола правоохоронців. Адже до Національної поліції входять кримінальна, патрульна, спеціальна поліція, також органи досудового розслідування та поліція спеціального призначення.

У МВС визнають: реформа відбувається «не без помилок». Утім, додають, що перехід від міліції до поліції – не лише заміна букви, а якісні зміни в роботі. І саме те, що кістяком стали люди поза системою, без попереднього досвіду у цій галузі – оздоровило поліцію. Старі ж обличчя, серед яких було багато професіоналів, пройшли переатестацію та приєднались до нової команди. За словами очільниці Національної поліції Хатії Деканоїдзе, повернули свою роботу близько тридцяти тисяч осіб по Україні. І приблизно чотири тисячі екс-міліціонерів не пройшли атестацію. Що стосується керівного складу – провалив атестацію кожен третій.

Врахувати до цього вищі заплати, краще оснащення і консультації західних експертів – Національну поліцію можна вважати успішним прикладом, вважає радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Сьогодні реформа МВС – це і є ознака реформування України і її реального руху до цивілізованого світу
Зорян Шкіряк

«Визнають всі наші міжнародні партнери, все світове співтовариство: сьогодні реформа МВС – це і є ознака реформування України і її реального руху до цивілізованого світу. Це те, що найближчим часом впродовж року відчують на собі мільйони українських громадян, де повністю ліквідовано будь-яку корупційну складову, де за 10-15 хвилин можна буде здійснити всі необхідні заходи – від отримання посвідчення військового до отримання номерів», – каже радник міністра внутрішніх справ.

Попереду наступний етап реформи МВС. У Києві стартує конкурс на посади дільничних та слідчих, а скоро подібні конкурси мають відбутися в усіх регіонах.

Реформи немає, є «дорога показуха» – Єльцов

Реформи не було, відбулась «дорога показуха» на спонсорські гроші, вважає журналіст Олег Єльцов, який спеціалізується на правоохоронно-кримінальній тематиці. На його думку, переатестацію можна було провести дешевше і ефективніше: почати з корумпованих керівників. Їх не лише звільнити, а й посадити, довівши провину. За ними би недобросовісні підлеглі «посипались як піраміда» під страхом в’язниці, каже Єльцов. На його думку, боротьба в країні з корупцією дійсно почалася, але не в МВС.

В нас є патрульно-дорожня поліція, яка начебто ганяється за депутатами. Я вам скажу, що старі «даїшники» робили те саме, якби їм дали команду «можна». Отакої команди не було
Олег Єльцов

«Вони вигнали старих працівників, набрали нових і вважали, що це і є реформа, бо прийшли чесні. А вони навіть ніколи не здогадувалися, що реформа – це є зміна системи, яка не дозволяє вчиняти злочини з використанням службового становища. Цього не сталося, і це велика біда. Так мені можуть закинути, що в нас є патрульно-дорожня поліція, яка начебто ганяється за депутатами. Я вам скажу, що старі «даїшники» робили те саме, якби їм дали команду «можна». Отакої команди не було. Зараз дійсно сказали – можна», – вважає він.

Раніше все можна було вирішити «по дзвінку» – патрульний

Дмитро Кісліченко
Дмитро Кісліченко

Служба у новій поліції різко відрізняється від роботи в міліції, каже Дмитро Кісліченко, виконувач обов’язків командира батальйону патрульної служби Вінниці. Він працював у правоохоронних органах ще до реформи, а потім пройшов переатестацію. Дзвінків від громадян побільшало, як і довіри:

Я не думаю, де мені взяти бензин, машину, форму. І я відчуваю довіру громадян
Дмитро Кісліченко

«Матеріально-технічне забезпечення на найвищому рівні. Я не думаю, де мені взяти бензин, машину, форму. І я відчуваю довіру громадян», – каже він.

Раніше все можна було вирішити «по дзвінку», додає він. Тепер же міцна вертикаль, коли рядовий міліціонер мусив виконувати не завжди законні вказівки керівника – зникла, переконує Кісліченко.

Довіра українців до поліції зросла на 40% – соціологічне опитування

Українці, схоже, задоволені тим, як усе рухається щодо цієї реформи. Якщо раніше рівень довіри до правохоронців тримав на 5-7%, то за останній рік соціологи фіксують рекордний ріст.

За даними соціологічного дослідження, яке в травні провели фонд «Демократичні ініціативи» та Центр Разумкова, переважно довіряють поліції 34,1% опитаних, повністю довіряють 5,6%, зовсім не довіряють 19,5%, переважно не довіряють 24,7%. За словами соціолога Ірини Бекешкіної, міліція таких високих показників довіри ніколи не мала.

Водночас новостворений День Національної поліції потрібен не стільки українцям, що хочуть вірити в реформи і бачити їх, скільки самим правоохоронцям, каже соціальний психолог Віктор Пушкар. Окрім того, на його думку, радянський зразок Дня міліції певним чином, консервував стару корпоративну культуру.

А навіщо, скажімо, мені чи моєму сусіду, який не є міліціонером чи поліцаєм, чуже корпоративне свято. Це скоріше для обмеженого кола
Віктор Пушкар

«У першу чергу, це має стати таким знаком для тих, хто працює в поліції, що це дійсно нова організація, яка матиме якусь нову корпоративну культуру. А навіщо, скажімо, мені чи моєму сусіду, який не є міліціонером чи поліцаєм, чуже корпоративне свято. Це скоріше для обмеженого кола. Тобто, я би не сказав би, що сама лише зміна одного свята на інше, вона є якимсь універсальним засобом від цих проблем, але скоріше – це корисно і правильно», – каже Пушкар.

День міліції більше в Україні відзначатися не буде. Раніше його святкували 20 грудня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG