Доступність посилання

ТОП новини

Насалик пообіцяв перевести половину АЕС на американське паливо замість російського


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявляє, що у 2016 році Україна придбає понад третину палива для атомних електростанцій у американської компанії Westinghouse, замінюючи таким чином паливо російської компанії «ТВЕЛ».

Він назвав електростанції, де вже використовується американські паливні збірки.

«У червні 2016 року вперше в історії паливо Westinghouse завантажено до активної зони реактора п’ятого енергоблоку Запорізької АЕС. Третій енергоблок Південноукраїнської АЕС вже працює на ньому. Компанія Westinghouse вже готова перевести 6 із 15 українських атомних енергоблоків (на цих двох електростанціях) на своє паливо», – повідомив Насалик.

За розрахунками міністра, упродовж року половина палива на українські АЕС постачатиметься не з Росії, тоді як сьогодні частка російських поставок – 95%.

Також він згадав, що Україна домовилася про американський кредит на суму 260 мільйонів доларів на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива українських електростанцій у Чорнобильській зоні, що дасть змогу не відправляти паливо на зберігання до Росії.

Також Ігор Насалик повідомив, що український уряд та компанія Westinghouse домовилися про будівництво в Україні заводу для спільного українсько-американського виробництва ядерного палива.

XS
SM
MD
LG