Доступність посилання

ТОП новини

Мав надію, що Вигівський шпигував для СБУ, але це, на жаль, не так – адвокат


Український політв’язень Валентин Вигівський може розраховувати лише на обмін – шансів на звільнення в нього майже немає, говорять адвокати. Правозахисники закликають писати листи киянину, якого в Росії засудили на 11 років колонії суворого режиму. А російське ФСБ хвалиться вдало проведеною спецоперацією, однак усі матеріали у справі засекречені.

Вночі 18 вересня 2014 року на вокзалі Сімферополя активісти так званої «кримської самооборони» викрали киянина Валентина Вигівського. Він планував перебувати на окупованій території близько доби, навіть мав зворотній квиток. Після тортур Вигівського перевезли до Москви і кинули в Лефортовський слідчий ізолятор. Правозахисники з української організації «Євромайдан SOS» говорять, що подібне викрадення трактується за міжнародним правом як воєнний злочин. Майже 9 місяців до Вигівського не допускали українського консула.

В'язень Кремля Валентин Вигівський: півтора року несвободи за московським часом (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00


Вже пізніше у ФСБ заявили, що заради викрадення українця організували цілу спецоперацію – нібито підсовували йому в соціальних мережах секретну інформацію про літаки і виманювали туди, де могли б затримати.

Правозахисник казала мені, що поки він не погодиться із обвинуваченнями, ніякого телефонного зв’язку із ним не буде. Місяців через 9-10 він зателефонував нам
Петро Вигівський

Батько Валентина, Петро Вигівський, розповів: «Валентин дуже довго не погоджувався із обвинуваченнями, але потім погодився. Правозахисник Зоя Светова казала мені, що поки він не погодиться із обвинуваченнями, ніякого телефонного зв’язку із ним не буде. Місяців через 9-10 він зателефонував нам». В листах Вигівський називав ФСБ бандитами із державними мандатами.

Поїхала до сина, він виглядав як половина людини, настільки був схудлий. Сказав: «Мамо, я двічі прощався з життям
Галина Вигівська

На побаченнях Валентин розповідав про тортури і приниження під час досудового слідства. Згадував фейкові розстріли над вже викопаною могилою. Батько каже, що з ним робили те саме, що й з іншими політв’язнями – Геннадієм Афанасьєвим і Юрієм Яценком.

«Я перша поїхала до сина, він виглядав як половина людини, настільки був схудлий. Сидів і довго не міг сказати ні слова – 7 місяців не бачив нікого з рідних. Потім подивився на мене і сказав: «Мамо, я двічі прощався з життям», – розповіла мати політв’язня Галина Вигівська.

11 років суворого режиму

15 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив киянина Валентина Вигівського, батька шестирічного сина, до 11 років колонії суворого режиму за шпигунство в авіаційній сфері. Із травня він відбуває покарання у камері-одиночці колонії №11 в селищі Утробіно Кіровської області.

3 серпня 2016 року Вигівському виповнилось 33 роки. Минулий день народження він також святкував за ґратами – в слідчому ізоляторі. Звідти він написав батькам такого листа.


«День народження пройшов. Мені вже 32. Ви навіть не можете уявити, як хочеться до вас, додому. Сусід на день народження подарував мені зошит із ручкою. Скромно, але що зробиш у цьому казематі. Сподіваюсь, ви придбали київський торт і ввечері його з’їли, уявляючи, що я поряд із вами».

Листи від українця не приходять вже близько 3 місяців. Російські правозахисники кажуть, що він також не отримує листи з дому. Кілька тижнів тому Вигівського відвідав український консул Геннадій Брескаленко. Сказав, що стан ув’язненого нормальний, на здоров’я майже не скаржиться – лише на проблеми із зубами та поступове погіршення зору.

Представник Вигівського в Україні, адвокат Роман Титикало, говорить, що засекречені справи дуже зручні для російської влади.

«Ніхто не знає, про що йде мова, ніхто не знає, у чому обвинувачують. Зараз є два шляхи звільнення Валентина – або обмін на ув’язнених в Україні, як це робили із Савченко й іншими, або після апеляцій в російських інстанціях оскарження вироку в Європейському суді з прав людини», – зазначає Роман Титикало.

Він знає Валентина з дитинства, вони разом ходили до школи.

«Валентин завжди полюбляв авіамоделювання, спілкувався із людьми в інтернеті про це. Ані я, ані батьки не знали, навіщо Вигівський поїхав у Крим, нібито із кимось поспілкуватися», – пригадує він.

У мене була надія, що Вигівський – дійсно шпигун, але він невинний – адвокат

Російський адвокат Ілля Новіков, який раніше захищав Надію Савченко, приєднався до справи Вигівського на етапі апеляції. Він дав підписку про нерозголошення, щоб ознайомитися зі справою, і каже – шансів практично немає ані на юридичне звільнення Валентина, ані на успішний розгляд скарги в Європейському суді з прав людини. Вигівський власноруч підписав те, що його змусили підписати, а довести тортури через два роки неможливо, каже Новіков.

Ілля Новіков
Ілля Новіков
Головний сюжет справи – це інформація про конструкцію військового літака
Ілля Новіков

«Головний сюжет справи – це інформація про конструкцію військового літака. Як Валентина «вели», як цю інформацію підсовували, як змінювали обвинувачення з комерційного шпигунства, за яке можна отримати не більше від 2 років позбавлення волі, на повноцінне шпигунство – про все це в найкращому випадку розповість сам Валентин, коли вийде на волю», – говорить росіянин.

Касаційну скаргу Новіков хоче зберегти як останній аргумент для спілкування із Верховним судом Росії на випадок політичних підстав вирішення проблеми. Іншим шляхом звільнити його неможливо, впевнений Новіков.

«Коли я брався за цю справу, в мене була таємна надія, що Вигівський дійсно шпигував для України. Тому що спецслужби своїх зазвичай не кидають, отже шанси на обмін були б більше. Але нажаль Вигівський не винуватий – він не працював ані на СБУ, ані на іншу розвідку», – говорить адвокат.

У вироку написано, що Вигівський шпигував сам на себе, тобто інвестував власні гроші в інформацію, щоб її потім комусь продати. Шпигун-стартапер, жартує російський адвокат. Це єдине, що він може розповісти про справу, щоб не порушити підписку про нерозголошення. Як раніше заявляв Новіков, прискоренню обміну могло б сприяти оприлюднення імен ув’язнених в Україні російських громадян.

Немає тиску знизу на Путіна: «Путін, витягуй наших хлопців»

«Немає тиску знизу на Путіна: «Путін, витягуй наших хлопців». Відповідно, йому простіше це ігнорувати. Тому, на мій погляд, якби ухвалили рішення, щоб цих людей назвати по імені, це було б доцільно для можливого обміну», – заявив адвокат в ефірі радіо Крим. Реалії.

З кількох десятків політв’язнів лише у трьох були секретні справи і закриті суди – правозахисник

За офіційною інформацією, Валентин Вигівський – один із п’яти українських політв’язнів, кому уряд допомагає із оформленням апеляційних і касаційних скарг. Чотири інших – Микола Карпюк, Станіслав Клих, Сергій Литвинов і Хайсер Джемілєв. Міністерство закордонних справ України також надає політв’язням іншу підтримку, зокрема перевіряє умови утримання, забезпечує матеріальною допомогою і допомагає із відвіданням їх рідними.

Всього, за підрахунками кампанії «LetMyPeopleGo», російська влада утримує 29 українських політичних в’язнів. Як уточнила в коментарі Радіо Свобода координатор кампанії Марія Томак, 15 із них перебувають у Криму, решта – на території Росії.

«Закриті справа, такі ж як у Вигівського були у вже звільненого Юрія Солошенка і Віктора Шура. Останнього немає в списку українського МЗС, тому що він –громадянин Росії. Але до нашого списку ми його включили, тому що з ним дуже схожа ситуація – Шура також обвинуватили у шпигунстві і судили за державну зраду. В нього уся родина в Україні, і сам він має посвідку на постійне проживання», – розповіла Томак.

Марія Томак
Марія Томак

Правозахисники закликають українців писати політичним в’язням листи. Із деякими можна листуватися за допомогою сайту «РосУзник», зокрема це Олег Сенцов, Олександр Кольченко і Ахтем Чийгоз. Валентину Вигівському писати треба поштою на таку адресу: «ФКУ ИК-11 УФСИН России по Кировской области, пос. Утробино, Кировская обл., Россия, 613040. Выговский Валентин Петрович 1983». Листи приймаються тільки російською мовою.


«А поки що посилено займаюся спортом, щоб вийти з гарною фігурою, а не шматком сала. Це дуже важливо – в будь який ситуації виходити переможцем», – пише Вигівський батькам із колонії.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG