Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка енергетики до зими: «політ нормальний»?


Київ – Українська енергетика встигає підготуватися до цьогорічного опалювального сезону, збільшення запасів вугілля та ремонт енергоблоків електростанцій відбувається за графіком. У цьому запевнив журналістів міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, звітуючи про перші 100 днів своєї роботи на посаді. Водночас міністр визнав, що нині все вугілля-антрацит, на якому працює більш ніж третина українських ТЕС, постачається з зони бойових дій на Донбасі, а паливо для атомних електростанцій – надходить переважно з Росії. Але Ігор Насалик анонсував низку кроків для подолання цієї залежності. Експерти ж наголошують, що мінімізувати всі ризики української енергетики в зимовий період не під силу одному відомству, і найбільшою загрозою вважають можливість угруповань «ДНР» і «ЛНР», що діють на окупованій частині Донбасу за підтримки Росії, зірвати постачання вугілля взимку.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявляє, що проблеми з опалювальним сезоном є малоймовірними, оскільки українська енергетика встигає підготуватися до зими.


За словами Насалика, уряд стабілізував ситуацію в галузі попри дефіцит потужностей та велике споживання, які були на початку літа.

Графік накопичення вугілля та ремонту енергоблоків електростанцій виконується, до зими Україна буде готова вчасно
Ігор Насалик

«Цього літа у спекотні тижні навантаження на українську енергетику було не меншим, ніж у зимовий період. І тому вже можу сказати, що графік накопичення вугілля та ремонту енергоблоків електростанцій виконується, і до зими Україна буде готова вчасно», – стверджує урядовець.

Насалик уточнив, що, за планами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, електростанції мають накопичити до листопада на своїх складах 1,4 мільйона тонн вугілля антрацитової групи, яке імпортується з-за кордону та видобувається на непідконтрольних територіях, і стільки ж – вугілля газової групи – з шахт на підконтрольній території.

Враховуючи те, як триває підготовка до опалювального сезону, Міненерговугілля не очікує, що взимку будуть віялові вимкнення, імпорт електроенергії чи аварійне ввімкнення газо-мазутних блоків на електростанціях.

Водночас все антрацитове вугілля, на якому працює частина українських теплоелектростанцій, держава нині постачає з окупованої частини Донбасу, яку контролюють бойовики, визнав Ігор Насалик

«Україна потребує 9,2 мільйона тонн вугілля антрацитової групи на рік. І воно не видобувається в Україні (на підконтрольній уряду території – ред.). Моя відповідь – 9,2 мільйона тонн. Для того, щоб компенсувати це, ми робимо модернізацію енергоблоків та імпорт вугілля. Перше судно з партією вугілля антрацитової групи вагою 120 тисяч тонн має прийти до України 20-21 серпня», – зауважив міністр, відповідаючи на запитання журналістів про те, яку кількість вугілля Україна отримує з зони бойових дій.


Однак він додав, що імпорт вугілля морським шляхом може забезпечити лише половину від потреби України в антрациті, якщо не буде модернізована портова інфраструктура. Що ж до модернізації, то у грудні, обіцяє міністр, запрацюють після реконструкції два енергоблоки Зміївської ТЕС на Харківщині, які переведуть на вугілля газової групи, яке видобувається на Донбасі за межею зони бойових дій і на Львівщині, та на якому працює більшість теплових енергоблоків країни.

Що ж до атомної енергетики, яка нині забезпечує половину електрогенерації в Україні, то Ігор Насалик запевнив, що уряд зміг вирішити основні проблеми НАЕК «Енергоатому», які були наприкінці весни і на початку літа. Окрім того, міністр відзвітував про переведення частини українських ядерних енергоблоків із російського на американське паливо.

«У червні 2016 року вперше в історії паливо Westinghouse завантажено до активної зони реактора п’ятого енергоблоку Запорізької АЕС. Третій енергоблок Південноукраїнської АЕС вже працює на ньому. Компанія Westinghouse готова перевести щонайменше 6 із 15 українських атомних енергоблоків (на цих двох електростанціях) на своє паливо», – повідомив Насалик.

Україна переводить «мирний атом» на західні рейки– міністр

Міністр енергетики та вугільної промисловості анонсував, що у 2016 році Україна придбає понад третину палива для атомних електростанцій в американської компанії Westinghouse, замінюючи таким чином паливо російської компанії «ТВЕЛ».


За розрахунками Ігоря Насалика, вже наступного року половина палива на українські АЕС постачатиметься не з Росії, тоді як сьогодні частка російських поставок – 95%.

Також він згадав, що Україна домовилася про американський кредит на суму 260 мільйонів доларів на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива українських електростанцій у Чорнобильській зоні, що дасть змогу не відправляти паливо на зберігання до Росії.

Ігор Насалик повідомив, що український уряд та компанія Westinghouse домовилися про будівництво в Україні заводу для спільного українсько-американського виробництва ядерного палива. І в Міненерговугілля, і в експертному середовищі вважають це ще одним кроком для зменшення енергетичної залежності від Росії.

Раніше в Міненерговугіллі повідомили Радіо Свобода, що українські АЕС завжди мають річний запас палива, тож можливі навмисні спроби російської сторони зірвати постачання паливних збірок навряд чи можуть бути успішними.

У липні прем’єр Володимир Гройсман розпочав роботу міжвідомчого енергетичного штабу, головна мета його – підготовка до опалювального сезону.


Утім, експерт з питань енергетичної безпеки, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар оцінює ефективність підготовки до зими без особливого оптимізму.

Михайло Гончар
Михайло Гончар
Якщо міністр не бачить проблем – це не означає, що їх не існує. Вони можуть бути і за межами його компетенції
Михайло Гончар

«Якщо міністр не бачить проблем – це не означає, що їх не існує. Вони можуть бути і за межами його компетенції. Бойовики за вказівкою Москви можуть припинити постачання вугілля, бо все паливо на ТЕС, окрім оперативного резерву (ідеться про місячний запас обсягом 2,8 мільйона тонн – ред.), іде з коліс. Плюс, можуть повторитися кібератаки на українську енергосистему. Потрібна міжвідомча кооперація. Те, що робиться третій рік, а саме – переведення блоків на інші марки, з цим занадто довго зволікали. Проблема в тому, що уряд нині не може змусити домінуючого гравця в тепловій генерації, компанію ДТЕК, грати за українськими інтересами. А вони грають за своїми інтересами, які є по обидва боку фронту. І не зрозуміло, як вчинятиме цей мажоритарний гравець: чи вдаватиметься до фактичного шантажу, як він це вже робив?» – зазначає експерт.

Він стверджує, що труднощі в українській енергетиці, які були помітні у минулі місяці, та які визнав уряд, мають ознаки штучного створення умов для штучного блекауту (енергетичного колапсу – ред.).


У цій ситуації Михайло Гончар радить урядові працювати над мінімізацією впливу вугільної енергетики, і паралельно збільшувати частку теплових енергоблоків, що працюють на марках вугілля, які видобуваються за межами конфлікту.

Натомість у компанії ДТЕК критику заперечують. Так, за інформацією представників компанії, її електростанції скуповують все вугілля Львівсько-Волинського вугільного басейну, і готові купувати «весь вільний вугільний ресурс державних та приватних шахт». Водночас у компанії підтверджують, що навантаження на теплову енергетику зросли через високе споживання, недавні проблеми атомної енергетики та низький рівень води у річках, який зменшує потужність гідроелектростанцій.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG