Доступність посилання

ТОП новини

«Росія може наплювати на давній античний принцип Олімпійських ігор» – політолог 


Сьогодні в Ріо-де-Жанейро відбудеться церемонія відкриття ХХХІ Літніх Олімпійських ігор. Як зазначають експерти, організатори цих ігор намагатимуться економити. Зокрема, витрати на церемонію відкриття оцінюють у понад 20 мільйонів доларів, що удвічі менше, ніж на попередній Олімпіаді в Лондоні чотири роки тому. Для незалежної України це буде шоста Олімпіада. Дебютувала «синьо-жовта» збірна під своїм прапором 20 років тому в американському місті Атланта. Тоді Україна здобула 9 золотих нагород і це досягнення досі є найвищим. На ігри до Ріо-де-Жанейро національна команда їде найменшим складом за історію Незалежності – 206 спортсменів. Але і російських спортсменів буде менше – через допінговий скандал.

Попри постійні інформаційні спалахи в пресі, що Олімпіаду з Бразилії потрібно перенести в інше місто, у Ріо-де-Жанейро все ж таки встигли закінчити підготовку спортивної інфраструктури. Проте наскільки надійно вона добудована, олімпійці зможуть перевірити лише під час самих змагань. Усе ж таки претензії та сумніви від спортсменів є. Так, наприклад, представники вітрильного спорту вважають, що їх локація не відповідає всім вимогам. По-перше, тиждень тому обрушився поміст для вітрильних видів спорту. Як пояснюють організатори – через шторм та високі хвилі.

В Олімпійському парку у Ріо-де-Жанейро тривають завершальні роботи (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

По-друге, затока Гуанабара, де відбуваються ці змагання – це екологічна катастрофа Бразилії. Саме сюди викидаються стічні води міста, а кілька років тому тут знайшли супербактерію. Тепер американська збірна збирається виступати у костюмах зі спеціального антимікробного матеріалу.

Проте, за словами Олександра Крикуна, бронзового призера з метання молоту Олімпіади в Атланті 1996 року – не буває Олімпійських ігор без скандалів та помилок.

На кожній Олімпіаді є якісь проблеми. Я не пам'ятаю Олімпіаду, щоб зовсім було все бездоганно. У цьому теж велич спортсмена – абстрагуватися від будь-яких проблем
Олександр Крикун

«На кожній Олімпіаді є якісь проблеми. Я не пам'ятаю Олімпіаду, щоб зовсім було все бездоганно. У цьому теж велич спортсмена – абстрагуватися від будь-яких проблем. Ну, води холодної не було. Ну, інтернет не працює. Ну, вірус зіка. Ну, комарі. Ну, треба берегтися від цього всього. Спортсмен, коли він набирає форму, він вже в будь-якій ситуації схильний до ризику, тому що чим краще спортивна форма, тим слабше імунітет, тому всі спортсмени все одно оберігаються», – каже бронзовий призер з метання молоту на Олімпіаді 1996 року Олександр Крикун.

Олімпійське селище: пожежі, крадіжки, сміття

Як розповіла кореспондент ТСН Ярослава Шумик, на умови Олімпійського селища скаржаться спортсмени різних збірних. Наприклад, українська збірна, навіть, самостійно була вимушена мити свої корпуси.

Але олімпійців більше лякає рівень охорони, каже кореспондент ТСН. Лише за перший тиждень у Олімпійському селищі відбулася пожежа та кілька крадіжок. Тому на охороні постійно і регулярна армія Бразилії, і національна поліція, а містом їздить важка техніка.

«Я стала свідком дивної події біля Олімпійського селища, коли чекала на спортсменів. Нас попросили військові відійти в бік, не пояснивши, що відбувається. Як пізніше стало відомо, хтось залишив пакет біля Олімпійського селища, тож цю територію одразу очепили. Людей до цього місця не підпускали. Це є показником того, як у Бразилії зараз ставляться до безпеки. Поліцейські і військові постійно патрулюють вулицями. Вони знаходяться і біля олімпійських об'єктів, і в селищі, де зараз проживають спортсмени», – розповіла Ярослава Шумик.

Щонайменше три рази пролунає гімн України в Ріо-де-Жанейро

За інформацією міжнародного агентства «Gracenote», яке надало неофіційний медальний залік Олімпіади-2016, очікується, що Україна посяде 16 місце. В її активі може бути 23 нагороди: 6 золотих, 4 срібних та 13 бронзових. Олімпійське чемпіонство прогнозують фехтувальниці Ользі Харлан, гімнасту Олегу Верняєву, представниці кульової стрільби Олені Костевич, борцям Юліі Ткач та Жану Беленюку.

А спортивне видання «Sports Illustrated» прогнозує Україні всього 12 нагород. За їх підрахунками лише завдяки жіночій збірній з фехтування на шаблях, борцям Юлії Ткач та Жану Беленюку в Ріо-де-Жанейро пролунає гімн України. Єдину срібну нагороду, за думкою видання «Sports Illustrated» завоює фехтувальниця Ольга Харлан. А 8 бронзових нагород українці здобудуть у фехтуванні, спортивній гімнастиці, дзюдо, кульовій стрільбі, синхронному плаванні та греко-римській боротьбі.

Валентин Щербачов
Валентин Щербачов

Шанси України на нагороди не збільшаться, через відсутність російських олімпійців у конкретних видах спорту на іграх. Про це розповів спортивний журналіст Валентин Щербачов. Так само він зазначив, що скорочений склад збірної Росії не вплине і на світову таблицю командного заліку.

Через відсутність окремих російських спортсменів Олімпійські ігри не програють. Фаворити: збірна США, Китай і Австралія. Україна буде в елітній двадцятці
Валентин Щербачов

«Їх покарали через наглюче ставлення спецслужб до мотивації спортсменів через препарати. Це покарання дуже серйозне і воно заслужене. Через відсутність окремих російських спортсменів Олімпійські ігри не програють. Фаворити: збірна США, Китай і Австралія. Україна буде в елітній двадцятці», – прогнозує Валентин Щербачов.

Під час Олімпіад Росія починає війну

Євген Магда
Євген Магда

Проте в соціальних мережах уже почалася інтернет-бійня між вболівальниками збірних України та Росії. Як і під час футбольного турніру Євро-2016 ці представники двох спортивних таборів радіють за поразки один одного. За словами політолога Євгена Магди, таке ставлення вболівальників України та інших країн до Росії прогнозовані, адже ніхто не знає, чого очікувати від Росії після чергової Олімпіади.

Якщо раніше під час Олімпіади зупинялися війни, то Росія навпаки у цей час війну починає
Євген Магда

«Українці не забули, що після завершення зимової Олімпіади в Сочі, почалися анексія Криму та військовий конфлікт на Донбасі. І зараз суспільство перебуває в доволі складних очікуваннях. В 2008 році, коли була Олімпіада в Пекіні, розпочався конфлікт з Грузією. Росія наче напрацьовує у світової спільноти рефлекс – як тільки Олімпіада, то Росія може наплювати на давній античний принцип Олімпійських ігор. Якщо раніше під час Олімпіади зупинялися війни, то Росія навпаки у цей час війну починає», – розповідає Євген Магда.

Проте поки вболівальники двох держав конфліктують, деякі спортсмени продовжують підтримувати товариські стосунки. Так, українські легкоатлети, які летіли до Ріо-де-Жанейро в одному літаку разом з російськими колегами, розповіли, що не підтримують рішення МОК щодо усунення деяких російських спортсменів від участі в Олімпіаді в Ріо. За словами міністра спорту Ігоря Жданова, зі спортсменами вже проведена розмова та інструктаж про необхідність уникати спілкування з російськими ЗМІ. Також Ігор Жданов зазначив, що без монтажу від російських журналістів не обійшлося.

Cьогодні українська збірна вже розпочне свою участь на Олімпійських іграх. Першими свої сили перевірять представники стрільби з лука.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG