Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: засідання суду у справі «Торнадо» було закритим відповідно до законодавства


Генеральна прокуратура України пояснює закритість останнього засідання у справі колишніх членів роти «Торнадо» вимогами законодавства. Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті ГПУ.

«Дане судове провадження здійснюється у закритому режимі з наступних підстав: у зв’язку з дослідженням обставин злочину проти статевої свободи та статевої недоторканності; необхідності запобігти розголошенню обставин, які принижують гідність особи, а саме – потерпілих», – зазначили у відомстві.

У Генпрокуратурі уточнили, що згаданими обставинами «є спосіб здійснення катування, що інкримінується обвинуваченим (застосування електрошокерів та зачищених кінців оголених проводів генератора польового телефону по статевих органах; акцентовані численні удари палицею по статевих органах особи, внаслідок чого вона вчинила замах на самогубство шляхом нанесення собі численних порізів на руках; кидання підпалених сірників на статеві органи особи, внаслідок чого здійснилось загоряння волосяного покрову тіла потерпілого).

«Крім того, однією з підстав здійснення судового провадження у закритому режимі є забезпечення безпеки потерпілих та свідків у кримінальному провадженні у вигляді нерозголошення під час судового провадження їхніх анкетних даних та зовнішності, оскільки ці особи подали відповідні заяви про застосування щодо них заходів безпеки відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві»», – додали у відомстві.

Генпрокуратура також оприлюднила відео з фрагментами судового засідання 2 серпня.

Засідання суду у справі колишніх членів роти «Торнадо» 2 серпня закінчилося сутичками. У зв’язку з цим поліція відкрила два кримінальні провадження.

Мітингувальники під судом вимагали, щоб засідання було відкритим, а також закликали до прискорення розгляду справи.

За даними ГПУ, групу колишніх бійців роти «Торнадо» підозрюють у скоєнні злочинів за понад десятьма статтями Кримінального кодексу України, серед яких створення злочинної організації, катування, доведення особи до замаху на самогубство.

У 2015 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти патрульної служби особливого призначення МВС України «Торнадо».

XS
SM
MD
LG