Доступність посилання

ТОП новини

Мадлен Олбрайт і низка екс-посадовців США: заяви Трампа щодо Криму – ганебні


Мадлен Олбрайт
Мадлен Олбрайт

Колишня держсекретар США та ще понад 30 американських екс-високопосадовців засудили обіцянки Трампа переглянути рішення Сполучених Штатів щодо невизнання анексії Криму Росією.

Група колишніх посадовців, які свого часу відповідали за національну безпеку США, в тому числі й ті, які працювали на республіканців, назвали останні коментарі Дональда Трампа про НАТО, та можливе визнання Криму російською територією «ганебними».

Їхній відкритий лист опублікувала газета The Washington Post.

«Ця ганебна заява зраджує наші давні цінності та національні інтереси, які були прийняті президентами від обох партій», – йдеться у листі, який має 37 підписантів.

Минулого місяця республіканський кандидат на американське президентство Дональд Трамп заявив, що не візьметься допомагати союзникам із НАТО й захищати їх, якщо вони не почнуть витрачати з власних бюджетів на оборону більше грошей.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Він також закликав зламати електронну пошту своєї конкурентки у президентських перегонах – Гілларі Клінтон, і припустив, мовляв у випадку перемоги й обрання президентом, міг би задуматися над тим, щоб визнати Крим російським.

«Необдумані заяви Трампа вже посіяли сумніви в головах наших європейських партнерів щодо того, чи можуть вони розраховувати на американську рішучість, цілеспрямованість і силу в майбутньому, – йдеться в листі обурених представників політичної еліти США. – Ці заяви також загрожують послабити наше спільне стримування Володимира Путіна від подальшої територіальної агресії в Європі, яка може статися після його вторгнень до України та Грузії. Якщо б така політика Трампа була втілена, вона підірвала б авторитет Сполучених Штатів не лише у Європі, а й у всьому світі».

Підписанти листа також нагадують, як після терактів 11 вересня 2001 року Канада та американські союзники у Європі підтримали США та долучилися до боротьби із тероризмом. Вони наголошують: втратити таких союзників, або відбити у них бажання співпрацювати – було б невиправною помилкою для безпеки цілого регіону.

У списку тих, хто засудив заяви Трампа – колишня держсекретар США Мадлен Олбрайт і колишній директор Центрального розвідувального управління та міністр оборони США Леон Панетта, колишній головнокомандувач союзними військами НАТО генерал Веслі Кларк, колишні посли США в Україні Джон Гербст та Стівен Пайфер та багато інших.

Більшість із тих, хто публічно засудив заяви Дональда Трампа – представники Демократичної партії, але є серед підписантів і республіканці.

Цей лист, що висловлює глибоку стурбованість щодо заяв Трампа, не став першим подібним листом. Цьогоріч у березні близько 90 республіканців, включно з колишнім заступником держсекретаря США Робертом Зелліком, також засудили необдумані заяви кандидата-мільярдера, щодо його зовнішньополітичних планів і пообіцяли протистояти йому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG