Доступність посилання

ТОП новини

Атомна аварія в Білорусі? Не чули…


Білоруська АЕС
Білоруська АЕС

Аварія сталася на атомній електростанції, а влада нічого про це не повідомляє. Це – не Радянський Союз 20-літньої давності, а сьогоднішня Білорусь, де місцева влада намагалася приховати аварію, що сталася під час будівництва атомної електростанції. Островецька атомна електростанція, яку Білорусь будує біля кордонів з Литвою, викликає дедалі більші побоювання місцевих екологів та литовської громадськості.

Атомна аварія в Білорусі? Не чули…
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Литва офіційно звернулася до влади Білорусі з вимогою провести ретельне розслідування причин аварії, яка нещодавно сталася неподалік її кордонів, а також повідомити про це сусідні країни і МАГАТЕ. За повідомленнями, 10 липня під час аварії в процесі транспортування і встановлення майже 300-тонного корпусу реактора, він впав на землю з висоти 2-4 метрів.

Як повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус, втручання міжнародних організацій необхідне з огляду на «недостатню культуру безпеки» в Білорусі. Він наголошує, що це вже не перший випадок у Білорусі, тому покладатися на запевнення керівництва, його країна не може. А найбільше дратує литовців радянська практика замовчування.

Ця остання аварія, коли, ймовірно, було пошкоджено ядерний реактор, є дуже небезпечною
Лінас Лінкявічус

«Про ці інциденти, що стаються час від часу, ми дізнаємося з відкритих джерел, звичайно, запізно, і лише потім ми намагаємося дістати додаткову інформацію, але так не має бути. Ця остання аварія, коли, ймовірно, було пошкоджено ядерний реактор, є дуже небезпечною», – вважає міністр закордонних справ Литви.

Перше повідомлення про інцидент з’явилося на Facebook-сторінці Миколи Уласевича, члена опозиційної Об’єднаної громадянської партії, який кандидує на парламентське крісло на вересневих виборах.

Уласевич живе неподалік будівництва Островецької станції і збирає пікети проти її будівництва. За його словами, під час тренування з встановлення реактора, конструкція впала з кількаметрової висоти. Він стверджує, що цю інформацію підтвердило йому щонайменше 10 людей, які передали йому ці повідомлення в рамках його кампанії збору підписів проти будівництва цієї станції.

Офіційний Мінськ підтвердив цю інформацію лише двома тижнями пізніше, 26 липня. Міністерство енергетики Білорусі повідомило про «позаштатну ситуацію», яка сталася на будівельному майданчику.

«За інформацією генерального підрядника АТ «Атомстройекспорт», позаштатна ситуація сталася на майданчику зберігання корпусу реактора при проведенні вантажно-розвантажувальних робіт з його переміщення в горизонтальній площині», – повідомило білоруське міністерство. Але російський «Росатом», чий підрозділ займається будівництвом станції в Білорусі, того ж дня заявив, що реактор не був пошкоджений і, з дозволу замовника, буде встановлений згідно з графіком. Пізніше «Росамтом» заявив, що незважаючи на те, що реактор не був пошкоджений, компанія готова замінити його за необхідності.

Білоруський президент Олександр Лукашенко не висловлювався з приводу цього інциденту.

АЕС «Островець» повинна бути введена в експлуатацію вже в 2018 році. Спостерігачі вважають, що Кремль зацікавлений збільшити виробництво електроенергії в регіоні буде більше, щоб позбавити рентабельності проекти Балтійських країн і змусити їх купували електроенергію в Білорусі.

Матеріал підготували Марія Щур та Tony Wesolowsky

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG