Доступність посилання

ТОП новини

Представник Пентагону: Військова допомога Україні – це частина Будапештського меморандуму


Військові автомобілі – допомога українській армії від США, Київ, 25 березня 2015 року
Військові автомобілі – допомога українській армії від США, Київ, 25 березня 2015 року

Рівень насильства на сході України повернувся до рівня агресії на початку війни – про це в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер. У розмові з Мирославою Гонгадзе представник Пентагону розповів, на якій стадії нині реформа оборонної галузі в Україні. Карпентер запевнив, що Пентагон продовжуватиме підтримувати українську армію, допоки Україна стоятиме на шляху реформ. Одним з ключових у розмові було також питання надання Україні летальної зброї.

– Україна донині просить і США, й інші країни про летальну зброю. Як Ви бачите це питання? Як багато в цьому питанні спекуляцій і як багато цієї форми підтримки Україна насправді потребує?

– Це питання обговорювалось в американському уряді, ми мали дискусії на цю тему, це питання піднімалося українськими лідерами ще з початку конфлікту… Наразі президент США вирішив не давати дозволу на надання Україні летальної зброї. Це просто лишається фактом.

– А якою є Ваша оцінка української армії? Наскільки вона сильна? Наскільки покращилась військова здатність України?

- Я не думаю, що буде перебільшенням сказати, що українська армія на початку конфлікту була повністю спустошена. Десятки років поганого управління та корупції і просто неякісне навчання та процедури призвели до того, що армія не була готова з її невеличкими потужностями до конфлікту, який розв’язала Росія проти України.

Ще багато треба зробити, щоб реформувати українське військо
Майкл Карпентер

Росія пройшла дуже серйозну програму модернізації за останні 10 років. Українське військо, на мою думку, пройшло довгий шлях з початку війни. У питанні посилення боєздатності, збільшення кількості бригад, готових взяти участь в бойових діях на сході країни вони пройшли значний шлях. При цьому вони ще не є наприкінці цієї дороги, ще багато треба зробити, щоб реформувати українське військо.

Особливо, якщо Україна поставила собі за мету створити сумісні з НАТО та країнами Заходу збройні сили до 2020 року. Це вимагатимете надзвичайно багато роботи у контексті реорганізації структури, а також у запровадженні цілої низки реформ у логістиці, військовій медицині, командуванні, відокремленні процесу формування сил від їх застосування. Ще багато робити треба зробити, щоб досягти того, на що сподіваються українські лідери. І ми в цьому допоможемо – і фінансово, і навчанням, і радниками, це також наша мета.

– Україна відмовилась від ядерної зброї у 1994-му році, і зробила це під тиском США та міжнародної спільноти. На Вашу думку, чи дотримуються США та міжнародна спільнота своїх зобов’язань за Будапештським меморандумом?

Ми надали понад 600 мільйонів доларів для підтримки безпеки України з початку конфлікту
Майкл Карпентер

– Ми досить багато зробили у військовій сфері. Ми працюємо у напрямку, щоб американські військові з’явилися в Україні у контексті підтримки безпеки. Ми надали понад 600 мільйонів доларів для підтримки безпеки України з початку конфлікту. І ми запустили дуже велику і, як виявилось, дуже успішну навчальну програму в Україні, щоб навчати і Національну гвардію, і ЗСУ. Я думаю, ця допомога матиме довготривалий та суттєвий вплив на реформу оборонної галузі і посилить боєздатність українських збройних сил. Я думаю, в цьому плані ми впорались непогано.

– Росія використовує фактично схожий сценарій з 1991 року: і в Абхазії, і в Південній Осетії, потім у конфлікті між Вірменією та Азербайджаном, у Грузії. Чи Ви це аналізували і чи намагались зупинити? Чи, може, війна в Україні – це був сюрприз для світу, для Європи і для НАТО?

– Я б сказав, що мала місце досить чітка паралель між подіями в Грузії та тим, як вони діяли в Україні з 2014 року і донині. Зараз, на жаль, ми бачимо, що насильство в Україні досягло дуже високого рівня, такого, як це було ще до підписання Мінських угод у вересні два роки тому. Ми продовжуємо спостерігати за цим, що насправді дуже трагічно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG