Доступність посилання

ТОП новини

Тривожний мир на адмінкордоні з Кримом


Контрольний пункт в'їзду–виїзду «Чонгар» (ілюстративне фото)
Контрольний пункт в'їзду–виїзду «Чонгар» (ілюстративне фото)

Сергій Ліотар

(Рубрика «Точка зору»)

Неділя розпочалася з дзвінка знайомих із Києва. Буквально на початку наступного тижня вони збирались їхати до Криму, щоб відвідати рідню. Але вранці зайшли на якийсь інформаційний сайт, прочитали про перекритий адмінкордон і вирішили по черзі набирати всіх кримчан, які могли хоч щось знати про те, що відбувається.

Звісно, я не знав абсолютно нічого. Більше того, одразу подумав, що йдеться про якісь навчання чи профілактичні роботи, які доволі часто відбуваються на адмінкордоні. Тих, хто часто їздить між Кримом і Херсоном, чергами на КПП особливо не здивуєш.

Але такий ранній і відверто тривожний недільний дзвінок – це було несподівано. Тому я відкрив новинні стрічки російських, українських і кримських видань і почав перевіряти інформацію. Потім зв'язався з парою-трійкою знайомих приватних перевізників. У результаті склалася досить дивна картина.

Чутки й факти

У соціальних мережах і декількох новинних агрегаторах сумнівного змісту з'явилась інформація про те, що адмінкордон перекрила російська сторона. Причиною нібито стала нічна перестрілка, під час якої постраждали кілька прикордонників. Начебто навіть був загиблий.

Перевізники, які доставляли пасажирів до Армянська, підтримували версію про перестрілку

Перевірити цю інформацію не вдалося, оскільки офіційні органи не зробили жодних заяв. Однак усі перевізники, які доставляли пасажирів до Армянська (в напрямку Києва й Одеси), підтримували версію про перестрілку: мовляв, уночі була стрілянина, тому російські силовики зупиняють і оглядають автотранспорт, імовірно, в рамках плану «Перехоплення».

Побічно все це підтверджувало чутки про збройну сутичку.

Як би там не було, але з перетином адмінкордону почалася справжня плутанина. Трохи пізніше, ближче до обіду, в ЗМІ з'явилась інформація про те, що один із КПП («Чонгар») таки почав пропускати автомобілі й людей. Саме туди були перенаправлені пасажирські потоки. Тут же виникли чутки про те, що через інші КПП 7 серпня громадян не пропускатимуть.

Друга версія, що не суперечить першій, почала обговорюватися, коли кримські новини потрапили до російських федеральних медіа. Неназвані джерела в правоохоронних органах Росії повідомили, що в ніч із 6 на 7 серпня з української сторони адмінкордону була вчинена спроба збройної диверсії і проникнення на підконтрольну Росії територію півострова.

Мовляв, саме з цим варто пов'язувати і припинення діяльності КПП, і автоматні черги, які нібито чули жителі Армянська, і загострення пристрастей навколо створення кримськотатарського батальйону під проводом Ленура Іслямова. До речі, про це воєнізоване формування згадувалося в кожній замітці про кримські події.

Офіційний Київ стверджує наступне: роботу КПП зупиняли через передислокацію російських військ

Третя версія була озвучена вже українською владою, у відповідь на перші дві, оперативно поширені в інформаційному просторі. Київ стверджує наступне: роботу КПП зупиняли через передислокацію російських військ, яка зараз відбувається на півострові, а інформація про нічну перестрілку – це щонайменше ширма для масштабних навчань, а щонайбільше – цілеспрямована провокація.

Звісно, зараз скласти об'єктивну картину того, що сталося, неможливо, бо поки немає ясності навіть із офіційними позиціями сторін.

Однак, уже абсолютно зрозуміло, що атмосфера спокою на кримському амінкордоні є не більше, ніж ілюзією.

Відлуння війни

Ця неділя показала, що пари-трійки провокацій цілком достатньо для того, щоб закрити українцям доступ до Криму. І звичайним людям, на відміну від політиків і ЗМІ, байдуже, хто саме ці провокації ініціює.

Набагато важливіші наслідки. Адже українці й росіяни звикли сприймати те, що відбувається на адмінкордоні з Кримом, як справу суто внутрішню, хай і конфліктну, але стабільну й доволі мирну.

Низка блокад, підриви опор і гучні заяви – це, звісно, страшно. Але ж досі українців, незважаючи ні на що, не позбавляли можливості відкрито перетинати адмінкордон, бо гуманітарні міркування завжди вищі за політичні.

Тим більше влітку, коли люди їдуть із материка до Криму й назад, щоб провідати родичів, друзів, вирішити питання з документами і власністю. Саме ці прості громадяни знову стали заручниками обставин, на які вони навіть при великому бажанні вплинути не можуть.

Я чув, як люди переходили на шепіт, побачивши бронетехніку й автоматників, які брали участь в огляді транспорту

Сьогодні вранці я чув, як люди переходили на шепіт, побачивши бронетехніку й автоматників, які брали участь в огляді транспорту. Настрій, м'яко кажучи, паршивий. Адже війна, насильство й небезпека виявляється зовсім поруч, а за трагічними прикладами жаху й невідворотності, пов'язаними з озброєними зіткненнями, далеко ходити не треба.

У цьому сенсі кримський адмінкордон – моторошне місце, що несе потенційну загрозу як для самого півострова, так і для України. І нехай це прозвучить цинічно, але події, подібні до сьогоднішньої, мають витвережувати всіх тих, кого влаштовує нинішній стан республіки.

Сергій Ліотар –​ кримський політолог

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG