Доступність посилання

ТОП новини

Як «ДНР» дороги «ремонтує»


Фото автора: «відремонтована» породою з терикону дорога на шахту Кисельова
Фото автора: «відремонтована» породою з терикону дорога на шахту Кисельова

Життя на окупованих територіях, в «ДНР», нагадує існування у двох реальностях.

Перша – створена засобами масової інформації – шістьма каналами «республіканського» телебачення та численними, з «головою республіки» Захарченком на передовиці, газетами. Інша, друга реальність – це справжнє життя людей: щоденні постріли снарядів та мін на танковому полігоні у Чистяково (Торезі) чи в районі залізничного вокзалу у Донецьку.

Пам’ятається, «голова республіки» з телеекранів та зі шпальт кишенькових газет обіцяв людям мир, процвітання, роботу, свободу, перемогу і навіть відремонтовану дорогу до легендарної, зруйнованої влітку 2014 року пострілами залпової артилерії армії РФ Савур-могили до свята 9 травня. Проте процес ремонту розтягнувся у часі – деякі ділянки дороги і досі перебувають у жахливому стані, потрощені гусенями танків та САУ окупантів і атмосферними впливами погоди.

Використовуючи «націоналізовану» дорожню техніку, яка залишилися з часів проведення Євро 2012 в Україні, найманці Кремля почали зрізати дорожче покриття асфальту фрезами, вивозити його… і засипати ями на інших другорядних дорогах! Жителі прилеглих вулиць відрами розтаскували зрізаний асфальт до воріт власних будинків та гаражів, і, поливши його соляркою та бензином, ремонтували дорогу біля власних осель.

Їхня відремонтована у такий спосіб дорога виявилася найбільш якісно відремонтованою. Зрізаний сухий асфальт у ямах на другорядних дорогах розмила вода та розніс вулицями і степними просторами вітер. Тим часом минали місяці, водії авто та автобусів об’їжджали, скрізь зуби лаючись, зрізані фрезами дорожніх машин дірки на головній дорозі «ДНР» Донецьк – Луганськ. Зрештою, лише в липні почали закривати дірки в асфальті. Не перевіряв походження асфальту, може, теж десь його зрізали та, підігрівши, залили у ями знову?

Фото автора: «націоналізована «дорожня техніка, яка залишилася після «Євро 2012» в Україні
Фото автора: «націоналізована «дорожня техніка, яка залишилася після «Євро 2012» в Україні
Біля торезького кар’єру, де вироблявся щебінь різних фракцій, бойовики влаштували танковий полігон. Підприємство припинило свою роботу

Біля торезького кар’єру, де вироблявся щебінь різних фракцій, бойовики влаштували танковий полігон зі щоденними пострілами з гармат, мінометів, САУ та систем залпового вогню. Підприємство припинило свою роботу. Тому де брати щебінь для асфальтової суміші, нікому не відомо. Раніше звідси гравій поставлявся на будівництво «Донбас Арени» у Донецьку. Тепер там – спустошена пострілами та гусенями танків земля.

Найкраще дорогу «відремонтували» там, де возять вугілля з «дірок». Ваговози все утрамбували, і тепер носяться вулицями з подвійною швидкістю, піднявши у повітря штиб та пилюку

Деякі ями на дорогах та вулицях міста засипали породою з териконів, наваливши купи біля узбіччя, без урахування того, де та скільки потрібною. Тому десь було замало, а десь – забагато. Машини колесами рівняли поверхню, замість катків дорожнього трактора. Водії знову довго лаялись, зчепивши зуби. Нарешті накатали колії між купами породи.

Пояснювали, що у Росії буде зимова Олімпіада, і Путін дав кредит на ремонт доріг. Тепер по тих відремонтованих дорогах до нас прийшла війна
Для агресора приготували «червону доріжку»

Найкраще дорогу «відремонтували» там, де возять вугілля з «дірок». Ваговози все утрамбували, і тепер носяться вулицями з подвійною швидкістю, піднявши у повітря штиб та пилюку. Деяким містянами такий ремонт доріг до вподоби. Тішить те, що про них не забули – абияк, але дбають.

До чемпіонату з футболу «Євро-2012» дороги, відремонтовані з європейською якістю, вели до кордонів з Росією, а також сполучали міста східного Донбасу. У самих містах дороги так ніхто і не відремонтував. Вже тоді у деяких вдумливих та спостережливих людей виникало запитання: чому така турбота – саме про дороги до Росії? По них майже ніхто не їздив, було тільки два міжнародні рейси – на Таганрог та Ростов-на-Дону. Пояснювали тим, що у Росії буде зимова Олімпіада у Сочі, і Путін дав кредит на ремонт доріг. Тепер по тих відремонтованих дорогах до нас прийшла війна зі Сходу, з сусідньої «братньої» держави. Ніхто і не думав укріплювати кордон, розміщувати там військові частини. Навпаки – для агресора приготували «червону доріжку».

Фото автора: засипана зрізаним асфальтом з головної дороги Донецьк – Луганськ яма на перехресті з нею
Фото автора: засипана зрізаним асфальтом з головної дороги Донецьк – Луганськ яма на перехресті з нею
Сам «голова республіки» Захарченко заявив про те, що місцеві вибори на окупованих територіях потрібні лише для завершення творення «державності» і війни не припинять. То, виходить, нас знову мають намір обдурити, як із ремонтом доріг?

Нещодавно по каналах так званого «республіканського» телебачення почали крутити пропагандистський ролик з підтемами «Донбас – не Україна», «Примирення не буде», «Прощення не чекайте». Сам «голова республіки» Захарченко заявив про те, що місцеві вибори на окупованих територіях потрібні лише для завершення творення «державності» і війни не припинять. То, виходить, нас знову мають намір обдурити, як із ремонтом доріг? Зробити з нас нову Абхазію, друге Придністров’я чи, може, навіть піратське Сомалі?

Мирослав Тямущий, пенсіонер, м. Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG