Доступність посилання

ТОП новини

«Російські навчання в Криму можуть перерости у наступ» – військовий експерт


Російська військова техніка. ілюстративний фото
Російська військова техніка. ілюстративний фото

Олександр Голубов

На адміністративній межі Криму і материкової України працюють два пункти пропуску на в’їзд і виїзд: це «Джанкой» (на материку «Чонгар») і «Перекоп» (на материку «Чаплинка»), пункт пропуску «Армянськ» зараз закритий. Про це проекту Радіо Свобода – сайтові «Крим.Реалії» повідомив оперативний черговий російської митниці, що нині діє в окупованому Криму. Причину закриття пункту пропуску «Армянськ» у відомстві не повідомляють.

Черги на адмінкордоні з анексованим Кримом протягом понеділка зберігаються. Як повідомляє кореспондент «Крим.Реалії», на пункті пропуску «Каланчак» у Херсонській області проїзд, як і раніше, закритий. Тут у черзі стоїть приблизно 20 автомобілів. У пункті пропуску «Чаплинка» машини пропускають мляво. У черзі налічується приблизно 80 авто.

Вранці 7 серпня в деяких районах окупованого Криму почали встановлювати блокпости. Співробітники російського ДІБДР з автоматниками перевіряють автомашини, пояснюючи це проривом на кордоні. Навіщо потрібні блокпости в окупованому Криму і що на кримських дорогах робить так багато військової техніки? Про це говоримо із заступником директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайлом Самусем, а також очевидцями цих подій.

Вранці 7 серпня російські прикордонники відразу на трьох пунктах адмінкордону перестали пускати людей до Криму без пояснення причин, так стверджують в Держприкордонслужбі України. Щоб не допустити скупчення автомобілів у «нейтральній зоні», українська сторона теж тимчасово призупиняє пропуск. Російські ЗМІ пишуть про стрілянину на адмінкордоні з Кримом, без офіційного підтвердження, і стверджує: пропуск на адмінкордоні перекрила Україна. Держприкордонслужба України рекомендує відкласти поїздку або скористатися КПП «Чонгар», роботу якого відновили до 11-ї години. Російські прикордонники відновлюють роботу КПП «Каланчак» і «Чаплинка», але лише для тих, хто їде до Криму – виїхати звідти не дають. Підконтрольна Росії влада Криму ситуацію не коментує, а в інтернеті з'являються повідомлення про скупчення військової техніки на півночі півострова, до вечора – неофіційна інформація про те, що в Криму ввели план «Перехоплення» нібито у зв'язку з нічною стріляниною в Красноперекопську. В результаті стрілянини 1 людина загинула, 3 отримали поранення. Це не перший подібний інцидент. Час від часу росіяни закривають пункти пропуску, не пояснюючи причин.

7 серпня перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял повідомляв про великі угруповання російських військових на півночі Криму: за його словами, Джанкой був повністю оточений російськими військовими. Рух транспорту був частково перекритий на Ангарському перевалі.

– З нами на зв'язку наша слухачка Ірина, яка провела майже всю неділю на адмінкордоні, а тепер перебуває на материковій Україні. Ірино, що відбувалося на адмінкордоні?

Ірина: Вчора я витратила приблизно 12 години, щоб вибратися з Криму. О 6 годині ми виїхали, приїхали на «Каланчак», там сказали, що кордон закрили. Скрізь ходили військові. Кажуть, що техніка була. Я бачила буквально 2 танки і 2 БТРи, літали вертольоти. На дорогах стояли ДАІшники в бронежилетах і з автоматами. Ми години 3 чекали, пропустять нас чи ні. З'явилася інформація, що відкрився пункт «Каланчак», ми поїхали туди. Була просто кілометрова черга машин і людей. Жінок і дітей особливо не оглядали, пропускали швидко, чоловіків же дуже довго –перевіряли всі речі, заглядали в очі. Була інформація, що хтось там у них утік. Від безвиході всі між собою знайомилися, і хлопці в російській формі в приватній бесіді розповідали, що вночі була стрілянина, з їхнього боку є вбиті і поранені, і вони зараз когось шукають. На КПП у всіх були роздруковані фотороботи, дуже вдивлялися в обличчя. Друзі говорили, що Севастополь теж оточений, зупиняють і перевіряють машини.

– Хто загинув у стрілянині – цивільні чи військові?

Ірина: Я так зрозуміла, військові. Ніби як було 3-5 дезертирів, хлопці втекли зі зброєю. Говорили, поки їх не знайдуть, жоден КПП не відкриють.

– А яка зараз ситуація на КПП?

На одну людину витрачали хвилин 5, черги страшні, люди втрачали свідомість
Ірина, кримчанка

​Ірина: «Каланчак» я проїжджала вчора близько 8-ї вечора, пропускали лише піших, машини оглядали, і я не бачила, щоб вони виїжджали з території Криму. На одну людину витрачали хвилин 5, черги страшні, люди втрачали свідомість – ні води, нічого.

– Кримчани повідомляють про велику кількість військової техніки, яка вчора прибула до Керчі через поромну переправу і пішла вглиб півострова. За словами очевидців, на залізничному вокзалі 6 серпня стояв цілий потяг з військовою технікою, в цей же вечір велика колона військової техніки та автомобілів проїхала на виїзд із міста. Місцева «влада» нічого не пояснює. У Міноборони дають інформацію про те, що в Криму нібито діяла українська диверсійно-розвідувальна група – ця версія також фігурувала в російських ЗМІ. Як сказав спікер Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов, «ми знаємо, що найближчим часом на території Південного федерального округу Росії почнуться масштабні навчання «Північний Кавказ 2016», тому цілком можливо, що певні переміщення сил і засобів відбуваються в рамках підготовки до цих навчань».

З нами на зв'язку директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь. Михайле, в чому ж справа: в підготовці до навчань, плані «Перехоплення», підготовці до ескалації конфлікту?

Формально це підготовка до навчань у вересні 2016 року, в них братимуть участь майже всі Збройні сили Росії. Відпрацьовуватимуться наступальні дії в напрямку України
Михайло Самусь

Самусь: Формально це підготовка до навчань у вересні 2016 року, в них братимуть участь майже всі Збройні сили Росії. Це перевірка можливостей на південно-західному напрямку. Відпрацьовуватимуться наступальні дії в напрямку України. Чи можуть ці навчання перерости в наступальну операцію – інше питання. У Грузії все почалося з навчань «Кавказ-2008». Ми відзначаємо нарощування угруповань навколо України на всіх напрямках, зокрема й київському. Можливості наміру в агресора є.

– Тобто початок повномасштабної агресії неминучий?

Самусь: Або нас примусять до поганого миру, або Росія наступатиме, адже вона не вирішила головного завдання – знищення української держави, і жодного оперативного завдання на фронті. Кремлю потрібно якось діяти, адже економічна ситуація погіршується, міжнародна обстановка через півроку зміниться кардинально, і вікно можливостей треба використовувати.

– У російських ЗМІ фігурувала версія, що в Криму діяла українська диверсійно-розвідувальна група. Наскільки це ймовірно?

Самусь: Дуже схоже на вступну інформацію, що відпрацьовується під час навчань. Чи можуть ЗСУ це робити? Думаю, можуть, сили і засоби є. Чи потрібно це робити – це в компетенції Генштабу. Але дуже схоже на вступну інформацію з легенди навчань.

– З нами на зв'язку В'ячеслав, який вчора перетинав кордон у напрямку Криму. В'ячеславе, що зараз відбувається в Криму, про що говорять?

В'ячеслав: Учора я їхав з адмінкордону до Севастополя, на дорозі, особливо на півночі, через кожен кілометр – мало не блокпост. Зупиняють всі автомобілі, перевіряють паспорти у чоловіків. Що зараз – не знаю.

– Чи була важка техніка на дорогах і вулицях міст?

Я проходив через кордон у «Каланчаку», військової техніки, окрім вертольота, не було. Але телефонували люди і говорили, що техніка накопичується в районі «Чонгара»
В'ячеслав

В'ячеслав: Біля блокпостів я бачив БТРи, вони чергували з поліцією і ДАІ. Я проходив через кордон у «Каланчаку», військової техніки, окрім вертольота, не було. Але телефонували люди і говорили, що техніка накопичується в районі «Чонгара». Вчора з «Каланчака» нас пропустили лише з буферної зони. Об 11 годині пропустили з буферної зони на «Чонгарі», сказали, що КПП почав працювати, але ні.

– Наскільки напруженою була ситуація?

В'ячеслав: Дуже. Спека, сховатися ніде, їжі немає, російські прикордонники сказали, що працюватиме тільки «Чонгар», і всі рушили туди. Була дуже нервова ситуація.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG