Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: Порошенка, Яценюка, Турчинова, Кличка і Парубія викликають на допит у серпні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Генеральній прокуратурі України підтверджують, що президента України Петра Порошенка, колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, мера Києва Віталія Кличка, спікера Верховної Ради Андрія Парубія викликають на допит.

Як повідомляє речниця генпрокурора Лариса Сарган, протягом серпня їх викликають як свідків у рамках розслідування щодо злочинів на Майдані.

Сарган зауважила, що слідчі запрошують як свідків багатьох політиків та посадових осіб, які можуть повідомити важливу для слідства інформацію щодо подій на Євромайдані.

Напередодні ЗМІ з посиланням на свої джерела повідомили про виклик до ГПУ Порошенка, Яценюка, Парубія.

Під час акцій протесту на Майдані, зокрема, на той час лідер фракції «Батьківщина» Яценюк і лідер фракції «УДАР» Кличко були переговорниками з тодішньою владою щодо врегулювання ситуації, а Парубій був очільником Самооборони Майдану.

Генпрокуратура проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами незаконного перешкоджання службовими особами вищих органів державної влади та правоохоронних органів проведенню зборів і мітингів у місті Києві в період з 20 січня по 21 лютого 2014 року, вчинення масових убивств громадян та інших злочинів, спрямованих на протидію протестним акціям.

Як у лютому 2016 року повідомляв начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк, Генпрокуратура нині розслідує понад 2 тисячі протиправних епізодів щодо активістів Майдану, зокрема, штурми протестувальників, залучення владою «тітушок» до розгону Майдану, переслідування активістів через адміністративні та кримінальні провадження.

Горбатюк заявив, що станом на лютий зараз про підозру повідомили 273 особам, із них 44 – високопосадовці: це перші особи міністерств і відомств, колишній президент Віктор Янукович та перші особи ОДА, головних управлінь міліції та прокуратури. Більша частина з притягнених до відповідальності – працівники правоохоронних органів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

У лютому 2014 року на той час президент України Віктор Янукович, як і низка тодішніх високопосадовців, утік із України після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві.

XS
SM
MD
LG