Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує зібрати першокласника до школи?


Скільки коштує зібрати першокласника до школи? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Скільки коштує зібрати першокласника до школи? (відео)

Уляна Бойчук

Київ – Цього року, щоб придбати якісну шкільну форму для першокласника, батькам потрібно виділити із сімейного бюджету приблизно від двох до чотирьох тисяч гривень. Продавці у столиці кажуть, що ціни з минулого року особливо не змінились. Що, де і скільки коштує та як підібрати якісні речі, спілкуючись із експертами, з'ясовували журналісти Радіо Свобода.

Ранець

Невід'ємним атрибутом кожного першокласника є ранець. Найдешевший із ортопедичною спинкою ранець у столиці коштує 450 гривень. Саме такий придбала для доньки-першокласниці киянка Тетяна. «Лікарі радять, щоб портфель був зручний, аби потім дитина не мала проблем із хребтом», – каже Тетяна і додає, що портфель дуже сподобався доньці.

Схвалює вибір Тетяни начальник науково-технічного центру підтвердження відповідності, стандартизації та випробувань продукції легкої промисловості і засобів індивідуального захисту державного підприємства «Укрметртестстандарт» Юлія Гілевіч. Вона наголошує, що ранець повинен мати таку конструкцію, щоб під час носіння фіксувати хребет дитини, а саме – жорстку спинку і міцне дно.

«Жорсткість спинки ранця і її оббивка повинні запобігати тиску на спину учня. Довжина плечового ременя учнівського ранця має бути регульованою. Плечові ремені повинні бути не менше ніж 3 сантиметри. Ширина учнівського ранця не має бути більшою, ніж ширина плечей дитини, верхній край – не вищим від рівня плечей, нижній край – не нижче за стегна», – додає фахівець.

Експерт також радить відмовитися від ранця, який носять на одному плечі, щоб уникнути викривлення хребта дитини.

Продавці на ринку підтверджують, що батьки все частіше купляють ортопедичні ранці для своїх дітей. «Портфелі без ортопопедії коштують дешевше (приблизно 250 гривень – ред.) та інколи виглядають краще. Проте батьки не звертають уваги на ціну, красу та забаганки, коли мова йде про здоров'я», – розповіла одна з продавців на київському шкільному базарі.

Шкільна форма

Купила доньці хороший ортопедичний ранець, а на всьому іншому кравчиня і мати першокласниці Тетяна вирішила зекономити. Своїй доньці Тетяна самостійно шитиме форму і уже шиє іншим дітям.

«Тиждень тому приходила до мене клієнтка, яка купила хорошої, якісної тканини на 800 гривень. З всього матеріалу для дівчинки-першокласниці вийшла спідниця, піджак, сарафан, штани та ще одна спідниця! Це дуже добре, я вважаю, адже можна змоделювати шкільну форму дитині за її побажаннями, що зробить її особливою», – каже Тетяна.

Робота кравчині буде залежати від складності роботи – щонайменше треба буде заплатити 200 гривень. Тобто як варіант – весь комплект форми коштуватиме від 1000 гривень.

Як економити не тільки гроші, але й час, збираючи першокласника до школи, добре знає киянка Яніна. Шкільну форму (піджак, штани, жилетка) своєму сину жінка замовила в інтернеті за 800 гривень. Каже, що це дуже зручно, адже ходити з дитиною по магазинах у жінки немає часу, та й сам першокласник не дуже любить робити покупки. «Мій син дуже «оптимістично» готується до школи. Не любить приміряти одяг та сильно втомлюється, коли потрібно ходити магазинами. Тому для нас найкращий варіант – купівля шкільної форми в інтернеті. І час економимо, і кошти!»

Такі шляхи економії різко вплинули на торгівлю на дитячих ринках. Продавець на одному з дитячих ринків у Києві, говорить, що ціни, порівняно із минулим роком, не змінились, проте покупців стало менше. «Сорочку для дівчинки віддаємо за 400, хоча коштує вона 440. Якість товару та сама, але людей на половину менше, тому і приходиться віддавати товар дешевше», – каже продавець.

Поради від фахівця

Для тих, хто ще не купив форму для дитини і хоче вибрати якісну річ, інструктаж проводить начальник науково-технічного центру підтвердження відповідності, стандартизації та випробувань продукції легкої промисловості і засобів індивідуального захисту державного підприємства «Укрметртестстандарт» Юлія Гілевіч.

Експерт каже, що батькам, вибираючи шкільну форму, слід пам’ятати, що це одяг, в якому дитина перебуває 9 годин і щонайменше 5 днів на тиждень. Форма не повинна мати притаманного для виробу запаху фарби, хімії чи плісняви. Експерт також радить перевіряти якість речей, інформацію про яку містять документи про якість та безпечність товару.

«Це сертифікат відповідності продукції та гігієнічний висновок про безпеку, кожен з яких не замінює один одного. Огляньте товарний ярлик, стрічку з зображенням товарного знаку і контрольну стрічку, які вшиті в бічний шов і всередину горловини спинки, що містять інформацію про товар та його виробника. Відсутність або невідповідність зазначеного маркування свідчать про фальсифікацію продукції і недобросовісність виробника перед споживачем», – застерігає Юлія Гілевич.

Гілевіч також наголосила, що форма не має обмежувати вільні рухи дитини, а про якість матеріалу додає: «Матеріал верху може містити натуральні компоненти (без обмежень), а також синтетичні, вміст яких не повинен перевищувати 67%. Матеріал підкладки не може містити синтетику, тобто підкладка повинна бути лише з натуральних (наприклад, бавовна) або штучних (наприклад, віскоза) волокон. Блузки і сорочки для дітей молодших і середніх класів обов’язково мають бути виготовлені з натуральних тканин, а для дітей старших класів можуть містити синтетичні волокна, вміст яких не повинен перевищувати 40%», – зазначила фахівець.

Ціни в магазині

Ціни на ринку

Штани для хлопчика

від 500 гривень

від 450 гривень

Сорочка

від 300 гривень

від 230 гривень

Піджак

від 800 гривень

від 500 гривень

Туфлі

від 400 гривень

від 300 гривень

Краватка

від 90 гривень

від 70 гривень

Блуза

від 280 гривень

від 250 гривень

Спідниця

від 500 гривень

від 440 гривень

Сарафан

від 350 гривень

від 350 гривень

Костюм (піджак та спідниця)

від 1000 гривень (500 – піджак та
500 – спідниця)

від 1000 гривень (500 – піджак та
500 – спідниця)

Дитячі туфлі

від 500 гривень

від 350 гривень

Спортивний костюм

від 700 гривень

від 550 гривень

Кросівки

від 300 гривень

від 300 гривень

Щодо канцтоварів, то на них також прийдеться витратити «кругленьку» суму. На перший час зошити, олівці і решта канцтоварів обійдуться батькам щонайменше у 400-500 гривень, і це тільки до Нового року, адже потім асортимент зошитів і ручок у портфелі першокласника потрібно буде поновлювати, запевняють продавці у магазині із канцтоварами.

Щоденник

від 18 гривень

Пенал

від 28 гривень

Ручка

від 2,50 гривень

Олівець

5 гривень

Зошит (12 аркушів)

від 3 гривень

Порівнюючи отримані журналістами Радіо Свободи дані із минулорічними, варто зазначити, що ціни цьогоріч суттєво не змінились.

Отже, підсумовуючи витрати на одяг для першокласників, батькам варто розраховувати на суму від півтори тисячі – на базарі, трохи більше ніж 2 тисячі – в магазині, з урахуванням спортивного одягу сума може сягати 4 тисяч гривень. Розрахунки приблизні, без урахування спортивного одягу та взуття, які до вже вказаної суми доплюсують ще тисячу гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG