Доступність посилання

ТОП новини

Росія спробує зірвати 25-у річницю Незалежності – Ковтун


В України достатньо сил, щоб протистояти противнику - Селезньов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:41 0:00

Гості передачі «Ваша Свобода»: Владислав Селезньов, начальник прес-служби Генштабу ЗСУ; В’ячеслав Ковтун, політолог

Олександр Лащенко: «Росія просто готується «відзначити» 25-у річницю незалежності України». Це стверджує у соцмережі «Фейсбук» представник України на переговорах у Мінську, колишній прем’єр, колишній міністр оборони, колишній секретар РНБО України (безліч колишніх посад) – Євген Марчук.


Повністю цитата Євгена Кириловича Марчука: «Росія відкрито у великій кількості поставляє і в Крим, і на окуповані території Донбасу багато важкої військової техніки, здебільшого наступального характеру.

На мій погляд, Росія просто готується відзначити 25-у річницю Незалежності України. Можливо, навіть так, як це вона зробила в 2014 році, тільки з деякими поправками на нинішні реалії…

Думаю, що в Росії уже розроблений і задіяний план, як не тільки зіпсувати, а й як зірвати святкування 25-ї річниці Незалежності України».

За зведенням, за минулу добу саме на Донбасі було 62 обстріли з боку бойовиків. Напруження передовсім на маріупольсько-донецькому напрямку. Але не було тихо і на луганському.

За даними пана Мотузяника, п’ятеро українських воїнів поранені. На щастя, не було жодного загиблого.

Не спостерігаємо потужних наступальних угруповань, які здатні ефективно діяти у глибині території нашої країни
Владислав Селезньов

Пане Селезньов, це така ситуація, яку не можна назвати тишею, але загострення немає. Хоча й були дні, коли кількість обстрілів з боку бойовиків доходила до сотні. Справді, готуються саме на Донбасі російські найманці, власне, російські війська до повномасштабного наступу?

Владислав Селезньов: На сьогоднішній день, за даними військової розвідки, ми не спостерігаємо потужних наступальних угруповань, які будуть здатні ефективно діяти у глибині території нашої країни.

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Є певні тактичні угруповання військ, сил, підрозділів, ДРГ, які на тактичному рівні виконують завдання, спрямовані на те, щоб тримати у певному напруженні ЗСУ, які перебувають на першій лінії вздовж лінії розмежування сторін.

Не очікуємо наступу на сході з боку Російської Федерації
Владислав Селезньов

Тобто фактично на сьогоднішній день ми не очікуємо наступу на сході нашої країни з боку Російської Федерації.

Але, тим не менше, приводів для заспокоєння немає, тому що не бойовики (називатимемо речі своїми іменами), а російсько-терористичні війська постійно ведуть обстріли не лише позицій ЗСУ, але й населених пунктів, розташованих у районах проведення АТО.

– Ця цитата Євгена Кириловича – це ж не просто його судження. Він при цьому, теж у соцмережі «Фейсбук», наводив дані української розвідки. Тобто, дійсно, може бути удар у тому сенсі, що до річниці Незалежності, у серпні?

Владислав Селезньов: Для того, щоб провести потужну наступальну операцію, потрібно зосередити на тих чи інших ділянках, де ці заходи плануються, достатньо потужне і багатокількісне угруповання…

– Скільки зараз проросійських і російських бойовиків на Донбасі? Можна назвати цифру?

30 тисяч, особовий склад першого та другого армійських корпусів збройних сил Російської Федерації. 30 тисяч на теренах сонячного півострова
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: Якщо ми говоримо про Донбас, то це близько 30 тисяч. Це особовий склад першого й другого армійських корпусів збройних сил Російської Федерації, це підрозділи територіальної оборони, тобто фактично всі керівні посади, починаючи від командира корпусу і завершуючи рівнем командира роти і командира взводу, це ті посади, які обіймають кадрові російські військові. Близько 30 тисяч військового угруповання складають на теренах сонячного півострова, який нині перебуває в окупації з боку Російської Федерації.

– Крим?

Владислав Селезньов: Крим.

– Тобто на Донбасі 30 тисяч і в Криму 30 тисяч?

Владислав Селезньов: Так.

– А ця активізація – це ж факт. Є ж купа матеріалів, що саме на території анексованого Криму російські війська пересувають, закривають пункти перетину. Що це?

Владислав Селезньов: Ці дії мають місце. Ці факти підтверджуються. За нашими даними, відбувається певна ротація частин та підрозділів, які свого часу дислокувалися в Криму, а нині виводяться на материкову частину Російської Федерації.

У той же ж час нині триває ряд командно-штабних тренувань у росіян, які будуть передувати наймасштабнішим цьогорічним навчанням «Північний Кавказ-2016» із залученням відповідних сил та засобів. Будуть проводитися на території Південного військового округу, до якого нині входить і Крим.

– А ці великі навчання «Північний Кавказ» коли саме мають відбутися?

Владислав Селезньов: Вони мають відбутися у вересні. Але ряд навчань нижчого рівня тривають на території Російської Федерації.

– Пане Селезньов, волонтер Юрій Касьянов – не представник «диванної партії», він регулярно буває на фронті, запідозрити його у симпатії до росіян неможливо і в панікерських настроях теж, – він каже, що так, повномасштабного наступу на Донбасі від Путіна не варто очікувати, але можливий якийсь локальний наступ. Умовно кажучи, створити якесь «Дебальцеве-3», «Іловайськ-2», а потім знову посадити Захід і Україну за стіл переговорів і нав’язати черговий «Мінськ». Таке може бути?

Російська Федерація силами формувань на тимчасово окупованій території Донбасу прощупує нашу оборону. Діяльність ДРГ не є випадковою
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: Безумовно, Російська Федерація силами тих формувань, які нині перебувають на тимчасово окупованій території Донбасу, всіляко промацує нашу оборону, намагається виявити слабкі місця. І діяльність ДРГ не є випадковою. Так, вони постійно намагаються знайти ті місця, де наша оборона слабша.

Але для того і працюють наші підрозділи в районі АТО, щоб завадити таким спробам, відбивати атаки противника і дотримуватися того ж самого статусу-кво, визначеного для нас Мінськими домовленостями, на тих позиціях, які визначені міжнародним договором.

– Пане Ковтун, Путіну є зараз сенс проводити повномасштабний наступ в Україні – чи то у Криму, чи то на Донбасі, чи то там і там? Чи це виключається – на Ваш погляд, з політичної точки зору?

В’ячеслав Ковтун: Мені здається, що пан Селезньов має рацію. Якщо держава готується до війни, то вона зосереджує необхідні військові ресурси на тих ділянках, де планує наступати. Якщо ми такого зараз не бачимо, то, мабуть, безпосередній наступ менш імовірний.

В’ячеслав Ковтун
В’ячеслав Ковтун
Дійсно, буде спроба зірвати святкування 25-річниці Незалежності політичними методами на окупованій території
В’ячеслав Ковтун

Але важлива річ. Дійсно, буде спроба зірвати святкування 25-річниці нашої Незалежності. І це буде зроблено політичними методами. А саме, дуже можливе проведення маршу або мітингів скорботи та пам’яті щодо загиблих мирних жителів Донбасу, яким будуть надані відповідні аудіо- і відеопідтвердження каяття українських військовослужбовців, що вони когось убивали.

– Це на окупованій території?

В’ячеслав Ковтун: Так, на окупованій території. Це буде зроблений такий великий викид інформації не тільки в російський інформаційний простір, але й у європейський та світовий простір. Тобто буде зроблено все, щоб Україна була показана агресивною державою, яка «вбиває своїх громадян». Це слід очікувати дуже і дуже ймовірно.

Держдума у відпустках, готується до виборів, посадовці переживають за допінги, за Олімпіаду. Ці фактори переважать, спроби зіпсувати свято будуть менш активними
В’ячеслав Ковтун

Хотів при цьому зауважити, що триває період відпусток. Держдума не тільки у відпустках, але й готується до виборів 18 вересня, інші також посадовці переживають за допінги, за Олімпіаду тощо. Тому, якщо ці фактори переважать, то, можливо, спроби зіпсувати нам свято будуть менш активними.

Але я абсолютно впевнений, що будуть якісь провокації, заяви якихось політиків, навіть відомих, які повернулися з полону, які будуть дискредитувати урядову політику і політику президента України.

– Пане Ковтун, Ви часто буваєте в Росії і намагаєтеся відстояти проукраїнську позицію в російських телешоу. Бачите ситуацію всередині Росії не з чуток. Ви погодитеся, що для Путіна і для правлячої російської еліти вагоме значення має символізм. Та ж сама Олімпіада в Сочі. Пам’ятаємо, коли була війна 8.08.08. з Грузією. Недавно була річниця. Тоді була Олімпіада в Пекіні. А зараз у розпалі Олімпіада у Ріо-де-Жанейро з цим допінговим скандалом, коли МОК все ж таки не наважився повністю відсторонити збірну Росії від цих змагань.

Ось із цього приводу думка військового експерта, але він торкнувся саме не військових питань передовсім, а питання Олімпіади. Послухаймо Олексія Мельника.

Росія збирається провести чергову невеличку «победоносную войну». Чи на території Сирії, чи України. Це може збігтися з закінченням Олімпіади, найбільш критичними будуть кілька наступних тижнів
Олексій Мельник

Олексій Мельник: Все складається так, що Росія, очевидно, збирається провести якусь чергову невеличку «победоносную войну». Чи буде це на території Сирії, чи на території України – сказати важко. З великою ймовірністю це може бути паралельно і там, і там операція. Багато хто схиляється до того, що це може збігтися, як уже й було, із закінченням Олімпіади. Тоді найбільш критичними будуть кілька наступних тижнів.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

– Закінчення Олімпіади в Ріо-де-Жанейро заплановане на 21 серпня. До Дня Незалежності України залишиться всього лише три дні. Може бути цей символізм вагомим для Путіна, і він поєднає ці чинники, щоб «відзначити» по-своєму День Незалежності України й відзначити закінчення Олімпіади? Адже навряд чи російські олімпійці будуть серед лідерів, коли не виступає в Ріо-де-Жанейро збірна легкоатлетів і важкоатлетів.

Петля навколо російської економіки дедалі гірша. «Денег нет, но вы держитесь». Усі розуміють, ціни на нафту не хочуть підніматися, і союзників немає. Чи піде Путін «ва-банк», важко сказати
В’ячеслав Ковтун

В’ячеслав Ковтун: Можна погодитися з Вашою аргументацією. Тут буде багато чого залежати від настроїв, які неможливо передбачити, їхнього національного лідера, яким чином він буде будувати свої стосунки з майбутнім президентом США. Зрозуміло, що від того, кого обере Америка, буде залежати продовження такої «санаційної війни».

Це петля, яка навколо російської економіки дедалі гірша. Вони розуміють. Тому що «Денег нет, но вы держитесь». Тому треба триматися, а триматися вже важко. І всі розуміють, що немає якоїсь перспективи зрозумілої. Тому що і ціни на нафту не хочуть підніматися, і союзників немає. І тому, чи піде він (Путін – ред.) ва-банк, це важко сказати.

– А які внутрішньополітичні настрої в Росії? Рейтинг Путіна хоч і спадає, але залишається на високому рівні у росіян. Але водночас вони оцінюють ситуацію економічну і соціальну в Росії негативно більше, якщо навіть і вірити прокремлівським соціологам.

Поставлене завдання – добитися абсолютно перемоги «Єдиної Росії» на виборах
В’ячеслав Ковтун

В’ячеслав Ковтун: Поставлене завдання – добитися абсолютно перемоги «Єдиної Росії» на виборах. Тобто, згідно з тією інформацією, яку я маю від одного із заступників голови Держдуми, 180-185 мандатів «Єдина Росія» має отримати по одномандатним округах і десь половину, до 50%, тобто ще 122-125 по багатомандатному округу. Тобто вони будуть мати десь 300 голосів.

– Із 450?

Стоїть завдання – отримати конституційну більшість, щоб змінити Конституцію
В’ячеслав Ковтун

В’ячеслав Ковтун: Так. Тобто стоїть завдання – отримати конституційну більшість для того, щоб знову, якщо треба буде, змінити Конституцію.

І ще один важливий момент. Вони не збираються ні з ким ділитися.Тільки 17 округів одномандатних залишили цим так званим «союзникам», «сателітам». Всюди вони прагнуть продемонструвати, що навіть в умовах кризи, в умовах погіршення життя російський народ «гуртується навколо свого лідера». Це така позиція, яка була за Сталіна, що, незважаючи на те, що гірше, але ми все рівно разом, і ми такі сильні.

– Пане Селезньов, оцей так званий «замах» на лідера луганських сепаратистів Плотницького, щоправда, він вже у строю, як сам і відрапортував, саме на луганському напрямку, адже там завжди було менше обстрілів з боку бойовиків, можлива активізація?

Владислав Селезньов: Враховуючи той факт, що ситуація, що на луганському, що на донецькому напрямках далека від стабільної і може змінитися у будь-яких час, то ті події, які відбуваються на території самопроголошеної «ЛНР», достатньо важко піддаються оцінкам і аналізу.

Якщо на лідера самопроголошеної «республіки» стався напад, то проблеми в них дуже серйозні
Владислав Селезньов

Тому що об’єктивно там не працюють українські правоохоронні органи. Ми не маємо можливості детально оцінювати всі складові тих політичних, соціальних, економічних процесів, які відбуваються на території самопроголошеної «республіки». Але ми маємо чітко розуміти, що якщо на лідера самопроголошеної «республіки» стався напад з відповідними наслідками, то проблеми в них дуже серйозні. Які саме сили стоять на цими проблемами, питання відкрите.

Це помста за Пашу Дрьомова, за Мозгового і за Бетмена. Це свої ж
В’ячеслав Ковтун

В’ячеслав Ковтун: Це не відкрите. Це помста за Пашу Дрьомова, за Мозгового і за Бетмена. Це свої ж. Це свої ж його.

– Пане Селезньов, свіже повідомлення від російської інформагенції РІА «Новості», що нібито ФСБ Росії «попередила теракти в Криму, підготовлені Головним управлінням Міноборони України».

І ще тут є таке твердження: «Теракти готувалися на критично важливих обєктах інфраструктури життєзабезпечення Криму. Їхньою метою була дестабілізація соціально-політичної ситуації на півострові під час підготовки до проведення виборів.

У ніч на 7 серпня силовики попередили дві спроби прориву диверсійно-терористичних груп, які прикривалися масованими обстрілами зі сторони України і бронетехнікою ЗСУ».

Навіть стверджується, що загинув «один російський військовий». Що це таке?

Владислав Селезньов: Ці події почали розгортатися від 7 ранку минулої неділі. І буквально відразу у соцмережах на території окупованого Криму з’явилася інформація, що нібито з української сторони якісь ДРГ проникли на територію окупованого Криму і виконували якісь завдання.

Ми відразу відреагували на ці заяви, поінформувавши суспільство про те, що ЗСУ перебуваютьу визначених районах, на визначених опорних пунктах і виконують завдання у плановому порядку, що будь-які заяви такого змісту є провокаційними.

Чотири дні ФСБ вичікувало. Зараз явилася інформація, яка свого часу курсувала по соцмережах. Але буквально вчора представник ГУР Міноборони Вадим Скибіцький зробив заяву, що на території окупованого Криму ФСБ проводить навчання з «антитерору». Цілком можливо, що це повідомлення лягає у ту ж саму інформаційну складову проведення цих навчань.

– Навіть так? Така-от легенда, з дозволу сказати.

Чимало експертів, військові, такі як Павло Фельгенгауер – він уже знову попереджає, що, можливо, Путін навіть застосує, перепрошую, балістичні ракети, причому не лише на Донбасі, а по всій території України. І не лише він. Андрій Ілларіонов. Я можу багато перелічувати людей. Ледь не щотижня, не щомісяця: чекайте повномасштабного наступу Путіна на Київ.

Путін – відома людина своїми діями. І якась відповідальність у нього буде. Але чи справді оце все? Це просто політологи намагаються про себе нагадати? Причому й українські. Чи це поширювання паніки? Чи це має обґрунтоване якесь міркування?

В’ячеслав Ковтун: Ваша перша теза, мені здається, була найбільш доказовою. Вони намагаються про себе нагадати. Про Ілларіонова і Фельгенгауера всі забули. І навіть ніхто не знає, хто це. І вони прагнуть якось жити…

У Москві дуже жорстка система відбору спікерів, не сподобався, відкидають, навіть якщо й будеш клястися, що любиш Путіна більше, ніж він сам
В’ячеслав Ковтун

Якщо говорити про ситуацію у Москві, то там дуже чітка система відбору спікерів: якщо ти десь помилився і не сподобався, то все, тебе відкидають. Відкидають, навіть якщо ти й будеш клястися, що ти любиш Путіна більше, ніж він сам.

І це таке враження, що вони вже вийшли з обойми, а тепер хочуть повернутися, бо іншого виходу там немає. Там немає якоїсь реальної політичної боротьби або гри думок, або таких ефективних комунікацій політологічних. Там усе є генеральна лінія, і навколо неї можна демонструвати свою лояльність. Тому це все, мені здається, таке: вони хочуть про себе нагадати.

Звичайно, для України дуже важливо, щоб наша армія була сильною. Головний аргумент – це те, щоб ті втрати, які зможе нанести українська армія( бо перемогти Росію, звичайно, ядерну, неможливо), були неприйнятні для їхнього населення, щоб вони розуміли, що ті втрати, які понесуть їхні армійці, будуть завеликі, і вони нашкодять Росії, як і її лідеру.

– Ми ще наведемо думку російського політолога, щоправда, важкувато його назвати пропутінським, Станіслава Бєлковського. Зараз ми послухаймо, чи справді Путін готується до повномасштабного наступу в Україні до Дня Незалежності держави.

Головне завдання Путіна – скасувати хоча б європейські санкції. На скасування американських він не розраховує, але європейські для нього найбільш болісний момент
Станіслав Бєлковський

Станіслав Бєлковський: Ні. Я вважаю, що зараз Путіну це не вигідно. Тому що зараз головне завдання Путіна – це скасувати хоча б європейські санкції. Звичайно, на скасування американських санкцій він не розраховує, але європейські санкції – це для нього найбільш болісний момент. Якщо і не скасувати європейські санкції, то пом’якшити європейські санкції – це для нього головний пріоритет політики.

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Тому, я вважаю, що до початку нового року Путін ніяких драматичних провокацій здійснювати не буде.

Путін намагається переконати Захід, підтримувати Україну більш не вигідно
Станіслав Бєлковський

Інша справа, що Путін намагається переконати Захід, що саме Україна не виконує Мінські угоди, тому що немає змін до Конституції України, не створено передумов для проведення виборів. Себто Путін намагається переконати Захід, що підтримувати Україну більш не вигідно. Він поводить себе досить конвенціонально, щоб скасувати претензії до нього, і неформально, навіть неформально, визнати належність Криму до Росії.

Тому таких трагедій, на мій погляд, до нового року не буде. Якщо ж будуть, то після нового року.

– Пане Селезньов, таке питання. Воно ніби не по темі. Хоча насправді по темі. Якщо не буде справді повномасштабного наступу бойовиків і проросійських, і російських, і будь-яких на Донбасі, будь-де, що, не буде чергової хвилі мобілізації в Україні? Вчора Міноборони повідомило.

Проведення сьомої хвилі мобілізації не на часі. Ми спроможні ефективно стримувати агресію противника
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: На сьогоднішній день проведення сьомої хвилі мобілізації не на часі. У нас достатня кількість сил та засобів для того, щоб ефективно протистояти нашому противнику. І навчання, які відсьогодні розпочалися, черговий етап командно-штабних навчань із залученням повітряних сил…

– ЗСУ?

Владислав Селезньов: Українських. Вони свідчать про те, що ми спроможні ефективно стримувати агресію противника.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG