Доступність посилання

ТОП новини

Суддю хабарника не затримають за «банку грошей» без рішення парламенту?


Київ – Суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса, якого впіймали на отриманні хабаря на суму 150 тисяч доларів, не затримали, і наразі він пішов у відпустку, повідомляють його колеги. Правоохоронці не мають права затримувати суддю, доки Верховна Рада не позбавить його недоторканності, повідомляють у Генпрокуратурі та Вищій кваліфікаційній комісії суддів. Водночас антикорупційний прокурор Назар Холодницький пообіцяв подати клопотання про відсторонення судді Чауса 11 серпня. Експерти визнають, що законодавчі механізми притягнення суддів до відповідальності є недосконалими, і сподіваються, що ситуації зміниться 30 вересня, після набуття чинності змін до Конституції в частині судочинства.

​Генеральний прокурор України Юрій Луценко підтверджує, що лише Верховна Рада може зняти суддівський імунітет із викритого на хабарі в сумі 150 тисяч доларів судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, який 8 серпня намагався закопати ці гроші у скляній банці біля свого приватного будинку.

«Як буде діяти Верховна Рада, ви маєте спитати у керівництва або депутатів», – заявив Луценко, уточнивши, що «іншої процедури немає».

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький так само зазначив, що упійманий на хабарі суддя Микола Чаус не може бути затриманий та взятий під варту через суддівський імунітет.


Національне антикорупційне бюро України 9 серпня повідомило про спробу судді Чауса отримати хабар. Водночас в Конституції України йдеться, що суддя не може бути затриманий чи заарештований без згоди Верховної Ради України та до винесення обвинувального вироку судом.

Верховна Рада розпочинає роботу з 6 вересня, утім, в антикорупційній прокуратурі сподіваються, що вона може зібратися достроково.

Суддя Микола Чаус відомий тим, що 1 квітня цього року скасував розшук Юрія Іванющенка, бізнес-партнера Віктора Януковича та колишнього депутата від Партії регіонів.

Пішов у відпустку

Сам суддя ще не коментував звинувачень на свою адресу. Тим часом 10 серпня по обіді у Дніпровському районному суді Києва повідомили, що суддя Чаус пішов у відпустку до 1 вересня.

«Він на роботі не перебуває. Від сьогоднішнього дня він узяв щорічну відпустку», – заявила Радіо Свобода керівник апарату суду Наталія Назаренко.

Раніше того ж дня у суді повідомили журналістам, що суддя Микола Чаус у середу розглядатиме справи в суді: на цей день в нього планувався розгляд низки справ. Працівниця апарату суду уточнила, що вранці спілкувалася з суддею, і він підтвердив, що буде на роботі, але затримається.

Для зняття недоторканності потрібна згода парламенту

Відповідно до Конституції України, суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

Верховна Рада розпочинає роботу у вересні. 6 вересня заплановане відкриття 5-ї сесії парламенту.

Радіо Свобода звернулося до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), але там повідомили, що не можуть вживати жодних заходів щодо цього судді, доки не буде клопотання Генпрокуратури чи рішення Верховної Ради. Наразі жодних клопотань щодо Чауса ВККС не отримувала, заявив у коментарі Радіо Свобода Микола Патрюк, заступник голови Комісії, голова її дисциплінарної палати та
суддя Верховного Суду України.

«Для зняття імунітету з судді треба отримати згоду парламенту. Тим часом ГПУ може звертатися до нашої комісії про відсторонення судді Миколи Чауса від посади. Я особисто вважаю, що суддя насправді мав би усунутися від виконання обов’язків сам, особливо якщо він впевнений у своїй невинуватості. Адже його звинувачують у хабарництві, і він у таких умовах не може чинити правосуддя»,– наголошує Микола Патрюк.

На уточнююче запитання, як запобігти втечі судді від відповідальності, доки з нього не знято імунітет, Микола Патрюк зауважив, що в такому випадку суддя не має права залишати територію України. І для цього «парламент, прокуратура і прикордонники мають діяти відповідно до своїх повноважень».

Вища кваліфікаційна комісія суддів повідомляє, що станом на 10 серпня не отримувала прокурорських клопотань щодо судді Чауса. При цьому таке клопотання можна подавати лише після вручення судді повідомлення про підозру, пояснив Микола Патрюк.

«Про те, що цьому судді вручили підозру, мені невідомо», – визнав заступник голови ВККС.

Клопотання щодо судді-хабарника мають пройти низку інстанцій

Заступник голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко пояснив, чому такого клопотання не було в той день, коли суддю впіймали на хабарі.

«На жаль, керівник САП Назар Холодницький зараз перебуває у закордонному відрядженні… Після повернення він підпише (текст клопотання – ред.), і ми повідомимо завтра вже суддю процесуально, за всією процедурою, про підозру», – заявив Кривенко.

Він зазначив, що після повідомлення САП звернеться до Верховного суду України, і тоді вже голова ВСУ має звернутися з клопотанням до Верховної Ради про позбавлення Миколи Чауса суддівського імунітету.

«До Верховного суду ми звернемося невідкладно вже 11 серпня. Будемо клопотати, щоб голова ВСУ одразу звернувся до Верховної Ради, будемо звертатися до голови парламенту, якщо буде така можливість, щоб зібрати позачергову сесію для вирішення саме цього питання. Ми розуміємо, що шансів мало. Чи буде у них (депутатів – ред.) час або можливість зібратися? Але все можливе від нас, ми виконаємо», – додав Кривенко.

З кінця вересня притягнути до відповідальності суддів буде простіше

Ректор Національної школи суддів України, член Конституційної комісії та колишній міністр юстиції Микола Оніщук визнає, що хабарництво є масовим явищем серед українських суддів та що чинне законодавство не дає змоги максимально швидко затримати та притягнути до відповідальності служителя Феміди. Водночас він додає, що нові норми Конституції та закону про судоустрій та статус суддів, які передбачають більш жорстку відповідальність за корупцію, набувають чинності у кінці вересня.

Микола Оніщук
Микола Оніщук

«Хабарництво серед суддів – доволі поширена практика. Але нині вживаються заходи на рівні нового закону про судоустрій та статус суддів. Нова редакція закону запроваджує жорсткий контроль способу життя судді та його родини», – каже фахівець.

«30 вересня набуде чинності зміна порідку затримання судді: дозвіл на затримання даватиме Вища рада правосуддя, яка працюватиме без канікул. Якщо суддю впіймають під час скоєння злочину – правоохоронці матимуть право затримувати суддю без згоди парламенту чи Вищої ради правосуддя», – пояснює правник.

Суддю впіймали під час канікул парламенту: збіг обставин?

Тим часом в українських соцмережах дедалі більше поширюється думка про те, що суддю-хабарника навмисне викрили під час канікул парламенту, щоб він, мовляв, мав змогу втекти від відповідальності.


«Красивою, але малоймовірною» називає цю версію експерт із протидії корупції Денис Бігус, ініціатор громадського проекту щодо систематизації та аналізу податкових декларацій посадовців.

«На мою думку, суддю впіймали на хабарі тоді, коли один з хабародавців погодився співпрацювати з правоохоронцями. Навряд чи НАБУ, прокурори чи слідчі могли сказати судді «зачекай, візьми хабаря трохи пізніше, коли запрацює парламент», – каже він.

«Версія про змову є прикольною та конспірологічною, Але навряд чи вона реальна», – додає він.

Денис Бігус визнає, що система притягнення суддів до відповідальності в Україні є зовсім неефективною. В цих умовах він пропонує правоохоронцям та громадськості не спускати очей із судді, щоб не дати йому виїхати, доки з нього не знімуть імунітет.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG