Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає до мирного врегулювання і заявляє про відсутність доказів звинувачень Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Без підтверджень звинувачень Росії з боку незалежних установ, зокрема, ОБСЄ, Європейський союз не береться висловлювати підтримки жодній зі сторін, водночас, закликаючи до мирного вирішення конфлікту, нагадує, що непохитно відстоює територіальну цілісність і суверенітет України.

Таку заяву зробила Майя Коціянчич, речниця Європейської дипломатичної служби, на зростання напруги між Росією та Україною, після кремлівських звинувачень України у спробі скоєння терористичних актів в анексованому Криму.

«Ми чули про претензії з боку російської влади про події, що, нібито мали місце в Армянську, а також заяви української влади, яка заперечує свою причетність до будь-яких подібних дій і яка рішуче засуджуєці твердження. Наразі жодних незалежних підтверджень заявам Росії немає. Спостережна місія ОБСЄ, яка працює в Україні, доступу на півострів теж не має», – коментує Коціанчич.

Водночас, Європейський союз зі свого боку закликав до мирного вирішення конфлікту, в тому числі й на сході України, де всі сторони, включно із Росією, повинні повною мірою докладати зусиль до повної реалізації Мінських домовленостей.

ЄС залишається непохитним у своїй підтримці територіальної цілісності і суверенітету України.

«Ми підтверджуємо наше засудження і невизнання незаконної анексії Криму та Севастополя Російською Федерацією. Європейський союз, як і раніше, непохитний у своїй підтримці територіальної цілісності і суверенітету України», – заявила представниця Європейської служби зовнішніх дій.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», у підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Президент Росії Володимир Путін, коментуючи твердження російської ФСБ, заявив, що Київ не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору. Він додав, що проводити саміт в «нормандському форматі», про можливість якого говорила днями сама ж Москва, в таких умовах «безглуздо».

Президент України Петро Порошенко назвав звинувачення Кремля щодо Криму «безглуздими і цинічними».

У Генштабі Збройних сил України спростували заяву Федеральної служби Росії і назвали її провокацією. Держприкордонна служба України заявила, що Росія в останні дні стягнула оснащених новою технікою військових до адмінмежі між анексованим нею Кримом і материковою Україною, і закликала українці утриматися від поїздок до півострова.

Міністерство закордонних справ України заявило, що в Україні рішуче засуджують заяви Росії про причетність Києва до «тероризму» в анексованому Криму як організовану Кремлем чергову провокацію і відкидають всі ці звинувачення як безпідставні.

XS
SM
MD
LG