Доступність посилання

ТОП новини

«Панов не шизофренік, навмисне у Крим не поїхав би» – колега затриманого Росією українця


Енергодар – Хто він, затриманий і заарештований в окупованому Росією Криму українець Євген Панов? Російська влада звинувачує Панова у підготовці терактів на півострові, зараховуючи його до «групи диверсантів», при затриманні яких загинув співробітник ФСБ Росії. Однак колеги й побратими Панова називають звинувачення Росії маячнею і не сумніваються, що його викрали. Сам він, кажуть, мав голову на плечах і ніколи б не поїхав на окупований півострів.

У рідному Енергодарі про Євгена Панова говорять тільки добре. Коли Москва напала на Крим і Донбас, Євген пішов у Самооборону, потім на фронт, за рік демобілізувався. Працював водієм на атомної станції. Рік тому став членом енергодарського міськвиконкому: висунули його ветерани АТО, чиї інтереси захищав.

Заручник Кремля – Євген Панов. Хто він?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00


Міський голова Енергодара говорить: Панов за характером – людина принципова. Але бути диверсантом ніяк не зміг би. «Засідання виконкому відбуваються, є зручні питання, є незручні, у нього завжди була своя точка зору, часто принципова, мені це, звичайно, й імпонувало. Тобто людина мала свою думку і має. А бути у складі диверсійної групи… За такої ваги й габаритів я дуже сумніваюся, що це диверсант», – каже мер міста Павло Музика.

Колега по міській раді Артем Дубков вважає, що за власною волею Євген Панов ніколи б не поїхав в окупований Росією Крим. Він, мовляв, добре знав, чим би це закінчилося.

«Він досить грамотна й розумна людина. Те, що він працював водієм автобуса, це нічого не означає, – наголошує Дубков. – У наш час соцмереж і технологій чоловікові, який захищав Україну в зоні АТО, в'їжджати в Крим – це просто маячня».

Євген Панов
Євген Панов

«Ви звертали увагу: коли паспорти сканують, тут же відбувається по фотографії пошук у соцмережах, – додає колега Панова. – Тому він не шизофренік. Заїхати туди для того, щоб його заарештували – це нерозумно. Він би так не вчинив».

Побратим: Панова могли доправити у Крим морем

Побратими Євгена Панова по Самообороні і Збройних силах вважають, що чоловіка просто викрали російські спецслужби і вивезли до Криму чи у інше місце, щоб використати ветерана АТО у провокаційних цілях. Мовляв, надто вже підозрілі обставини його зникнення.

«Ось як він вийшов в суботу з 8-ї до 9-ї (години – ред.) в синій футболці, так його і показали по телевізору – в синій футболці, навіть не забрудненій, – звертає увагу Євген Матюхін, побратим Євгена Панова. – Вийшов він на зв'язок опів на сьому вечора, сказав дружині: «Все добре, завтра буду». І більше на зв'язок не виходив. А дружині сказав: поїхав до Василівки з товаришами зустрітися з батальйону».

Євген Панов, архівне фото
Євген Панов, архівне фото

Інший Побратим затриманого Валерій Погуляй каже, що нині багато запитань до українських силовиків. «Я так думаю, потрібно питати силовиків, у місті повинна бути контррозвідка, СБУ. Тому що справа набуває вже світового резонансу. Зараз потрібно дізнаватися, чи знайшли машину, тому що він був на машині. Цілком можливо, що він міг поїхати на море, там вода. Морем – ми припускаємо, у нас не дуже кордон на замку, – можна перевезти кого завгодно куди завгодно», – зазначає він.

Побратими Євгена Панова і небайдужі городяни, згуртувавшись через соцмережі, провели під енергодарською мерією невелике зібрання, де розповіли журналістам про свого товариша. І попросили державні органи захистити українця, що потрапив до рук окупантів у Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG