Доступність посилання

ТОП новини

Фейк: Росіян в Україні попросили стулити пельку на 25 днів – до свята Незалежності


У четвер на сайті РІА «Фан» надрукували новину із заголовком «Росіян в Україні попросили стулити пельку на 25 днів – до свята Незалежності». Буцімто такою є акція «Мовомарафон-25», що у четвер презентували у Києві. Однак інформацію про акцію спотворили.

У матеріалі РІА «Фан» пишуть, що в Україні «підтримка владою націоналізму призводить до заборони російської мови на всіх рівнях», а також буцімто націоналісти розпочали масову акцію тотальної заборони російської мови.

Далі розповідають про конференцію, на якій активісти руху «Переходь на українську» презентували акцію «Мовомарафон-25». РІА «Фан» стверджує, нібито, згідно з акцією, «русские жители Украины» «зобов’язані не розмовляти російською мовою».

Також додають, що раніше в рамках схожої акції у Харкові «вдалося змусити кілька сотень росіян розмовляти тільки українською».

«Перші акції були проведені в російськомовному Харкові за активної підтримки влади. Тоді вдалося змусити кілька сотень росіян розмовляти тільки українською. За відмову від рідної мови харків’янам були обіцяні різні преференції – просування по службі, соціальні пільги, краща соціалізація в суспільстві...» – йдеться у матеріалі.

А далі показують невеличкий шматок відео з презентації акції «Мовомарафон-25».

У четвер в Українському кризовому медіа-центрі у Києві дійсно презентували акцію «Мовомарафон-25». Однак, видання РІА «Фан» спотворило інформацію про цю ініціативу. Насправді в акції братимуть участь ті, хто звик розмовляти в побуті російською мовою і має бажання вдосконалити своє володіння українською або повністю перейти на неї, а не «росіяни», як зазначають на сайті РІА «Фан». Окрім того, люди беруть участь в акції абсолютно добровільно. Твердження ж про «змушення» росіян у Харкові розмовляти українською – неправдиве.

Щоб вийти на старт «Мовомарафону», потрібно зареєструватися на сайті та обрати доріжку «Мовомарафон-25». Усім учасникам кожні 2-3 дні, починаючи з 24 серпня, будуть надсилатися завдання до виконання. Завдання не лише поглиблять знання української мови, але й допоможуть більше дізнатися про історію, культуру України.

Результати своєї праці учасники публікуватимуть у соцмережах під хештегом #мовомарафон. За першу добу запуску сайту зареєструвалось понад 200 учасників не лише з України, а також з Ізраїлю, Чикаго і навіть Москви.

Окрім онлайн-частини, команда «Мовомарафону» та вчителі «Безкоштовних курсів української мови» готують в Києві офлайн зустрічі. Очікуються всілякі акції, квести, майстер-класи, до яких долучаться українські митці Дзвінка Матіяш та Сашко Лірник.

Реєстрація відкрита для українців з усіх міст Україні та світу.

Цікаво, що «Федеральное агентство новостей» спочатку використало заголовок «Росіян в Україні попросили стулити пельку на 25 днів» і в матеріалі, і у відеоролику на YouTube. Однак пізніше на сайті змінили «стулити пельку» на «помовчати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG