Доступність посилання

ТОП новини

Росія проігнорувала вимоги надати докази «українського тероризму» – представник України в ООН


У Нью-Йорку відбулися консультації Ради безпеки ООН, де за зверненням української сторони розглядалося питання «останніх провокацій Росії у Криму».

Як повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко в ефірі «Голосу Америки», Україна отримала цілковиту підтримку майже від усіх членів Ради безпеки, які виступали на засіданні, за винятком, зрозуміло, російської сторони.

«Вони ще раз підтвердили свою повагу до територіальної цілісності України, включно з Кримом, – зазначив дипломат. – Деякі країни цю тезу ще більше підсилили тим, що вони не визнавали і ніколи не визнають окупацію і спробу анексії Криму Російською Федерацією».

Виступ представника Росії не містив нічого нового, сказав Володимир Єльченко.

«По суті, він звівся до зачитування тексту заяви МЗС Росії, що з’явилася у четвер. Це набір голослівних звинувачень, не підтверджених жодними фактами», – сказав посол.

За словами Володимира Єльченка, він прямо звернувся до російського представника в ООН Віталія Чуркіна з проханням показати реальні докази причетності Києва до «тероризму» в анексованому Криму.

«На це відповіді я не отримав. І що важливо, практично всі інші члени Ради безпеки, які виступали, сказали приблизно те ж саме, що їх не переконали – вони не бачили доказів, не бачили підтвердження. Отже вони вважають цілком можливим, що занепокоєність України є абсолютно обґрунтованою», – сказав Володимир Єльченко. І висловив сподівання, що це питання російська делегація почула і доведе цей сигнал також до Москви.

Той факт, що Росія не почула ніякої підтримки на свій бік, можливо, якщо зовсім не прибере бажання Росії продовжувати цю ескалацію, то принаймні змусить її замислитись: а чи варто це робити, коли весь світ дивиться дуже уважно
Володимир Єльченко

«Я переконаний в тому, що засідання Ради безпеки ООН вкладається в такий механізм як «превентивна дипломатія». Тобто факт його проведення, той факт, що Росія не почула ніякої підтримки на свій бік, можливо, якщо зовсім не прибере бажання Росії продовжувати цю ескалацію, то принаймні змусить її замислитись: а чи варто це робити, коли весь світ дивиться дуже уважно. Тим більше, що у нас залишається можливість у будь-який час знову скликати або консультації, або відкрите засідання Ради безпеки ООН. Оскільки проти цього ніхто не може виступити, усі переконані у правильності й логічності таких кроків», – вважає постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму, у підготовці терактів Москва звинуватила Україну. Президент Росії Володимир Путін, коментуючи це повідомлення, заявив, що Київ не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору.

Президент України Петро Порошенко назвав звинувачення Кремля щодо Криму «безглуздими і цинічними». У Генштабі Збройних сил України спростували і назвали таку заяву ФСБ провокацією. МЗС України рішуче засудили і відкинули ці звинувачення як безпідставні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG