Доступність посилання

ТОП новини

Одеська влада, одеська поліція, одеський митрополит і одеський «Автомайдан» об’єдналися проти ЛГБТ


«Марш рівності» у Києві, 12 червня 2016 року
«Марш рівності» у Києві, 12 червня 2016 року

В Одесі суд заборонив проведення «Маршу рівності» – публічний захід, яким мав завершитися триденний фестиваль квір-культури «Одеса прайд-2016». Позов подала місцева влада, яку підтримала також низка народних депутатів і, за повідомленнями ЗМІ, місцева поліція. Експерти кажуть, що мерія проти ЛГБТ-заходів через проросійський електорат, а в соціальних мережах обговорюють – чи не вплине заборона на шанси Одеси прийняти в себе «Євробачення-2017».

Одеський окружний адміністративний суд другий рік поспіль заборонив проведення «Маршу рівності» – підсумкового заходу триденного фестивалю «Одеса прайд-2016». Тим самим суд задовольнив позов виконавчого комітету Одеської міської ради.

«Згідно з рішенням суду, обмежено право на проведення «Маршу рівності», а також запланованих патріотичних заходів. Таке рішення прийнято з огляду на високу вірогідність виникнення протистоянь та конфліктів, у ході яких можуть бути вчинені кримінальні правопорушення. Як вбачається з рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олінжер проти Австрії», суд оцінює побоювання представників влади щодо небезпеки сутичок між учасниками різних зборів на основі інформації про факти насильства під час таких акцій у попередні роки», – йдеться у рішенні суду.

Крім маршу організатори планували провести лекції-дискусії і семінари, але станом на вечір 12 серпня їм відмовили в оренді приміщення.

«Ми не очікували цього рішення, тому що ми кілька разів зустрічалися із представниками поліції і вони нас запевняли, що все буде добре і вони готові забезпечити захист учасників маршу. Але вони, на жаль, з нашою мерією подали на нас до суду. Заходи були, на жаль, відмінені, тому що в нас скасували оренду буквально за годину до початку наших дискусійних майданчиків», – наголосив прес-секретар фестивалю Кирило Боделан.

В коментарі Радіо Свобода він наголосив, що цього року, на відміну від минулого, організатори скасували попередню реєстрацію для участі в марші. Отже оцінити кількість людей, які б приєдналися до ЛГБТ-активістів у ході вулицями міста вкрай важко, говорить прес-секретар. Минулого року заявки подали близько 300 людей. Організатори фестивалю продовжують шукати нове приміщення для оренди – вони мали проводити заходи в готелі «Гагарін».

Це не гомофобська позиція – народний депутат

Бажання міської влади заборонити масові заходи підтримали у тому числі митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел (УПЦ МП) і народний депутат Павло Унгурян. Вони фігурують у зверненні керівника управління Національної поліції в Одеській області Георгія Лорткіпанідзе, яке поширюють місцеві ЗМІ.

Як повідомив в коментарі Радіо Свобода Павло Унгурян, проблема у можливих провокаціях, а не в нетолерантному ставленні до ЛГБТ.

«Зараз в Одесі пік туристичного сезону, величезна кількість людей. І так на межі працюють правоохоронці сьогодні. Тому ми звернулися до національної поліції, звернулися до місцевої влади з проханням розглянути питання щодо адекватної реакції і недопущення будь яких зіткнень. Це позиція низки народних депутатів, вона спокійна, абсолютно не гомофобна», – наголосив Унгурян.

Він наголосив, що на проведення своїх акцій в одному і тому ж місці подали заявки кілька патріотичних організацій і рухів, у тому числі партія «Свобода». У зверненні Лорткіпанідзе фігурують організації «Георгій Побідоносець», «Здорова сім’я – основа нації» і громадський активіст Євген Резвушкін, який очолює одеський «Автомайдан». За інформацією поліції вони закликали до протистояння із ЛГБТ-активістами.

Ви думаєте, Росія попре танками через цей марш? – ЛГБТ-активіст

Як заявив в ефірі Радіо Свобода виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації «Точка опори» Богдан Глоба, одеські активісти могли очікувати на повторення минулорічного сценарію. Аргументи про безпеку він вважає маніпуляцією.

«Зрозуміло, що це порушення прав людини. І українське законодавство, і Конвенція з прав людини чітко визначає, що кожна група людей має право на протест і на захист. В Одесі відбувається купа інших масових заходів, ніхто там по окопах не сидить. Ви думаєте, що якщо сто місцевих ЛГБТ-активістів вийдуть на мирну акцію і пройдуть 200 метрів, через те Росія попре з Криму танками на Одесу?», – заявив Глоба.

В соціальних мережах одесити обговорюють, чи не завадить конфлікт можливому проведенню «Євробачення-2017» в Одесі. Наразі за право проведення пісенного конкурсу в наступному році змагаються три міста – Одеса, Київ і Дніпро.

Глоба вважає, що конфлікт міської влади з ЛГБТ може стати аргументом проти проведення «Євробачення» в Одесі.

«Ми бачимо, що одеська поліція не готова забезпечити охорону ЛГБТ. Я б навіть сказав, що вони не хочуть. Приклад Києва показав, що забезпечити охорону – можливо, питання тільки в бажанні. Євробачення – це дуже великий ЛГБТ-захід. З Європи приїдуть 2-3 тисячі ЛГБТ-активістів, і поводитися вони будуть більш відверто», – заявив Глоба.

Одеський політолог Геннадій Чижов вважає, що заборона маршу пов’язана із проросійськими поглядами міського голови Геннадія Труханова.

«Труханов має підтримку електоральну з боку російськомовних і проросійськи-орієнтовних виборців. Цей електорат в своєму світогляді не допускає ні в якому разі якісь форми стосунків, крім традиційних. Дивлячись на перспективу, Труханов розуміє, що йому заборона цього маршу принесе більше дивідендів, аніж його відкрите проведення», – заявив Чижов в коментарі Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG