Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: суд надав дозвіл на арешт колишнього депутата Колесніченка


Генеральна прокуратура України заявляє, що суд надав дозвіл на арешт колишнього народного депутата від фракції Партії регіонів Вадима Колесніченка, заступника начальника управління міліції та заступника командира спецпідрозділу «Беркут» у справі щодо конфлікту під час виставки щодо Волинської трагедії у квітні 2010 року.

Як повідомляє прес-служба відомства, їм повідомлено про підозру, їх оголосили в розшук.

Досудове розслідування перебуває на завершальному етапі, додають у прокуратурі.

У Генпрокуратурі встановили, що силовики, «діючи за вказівкою Колесніченка, перевищуючи владу та свої службові повноваження 8 квітня 2010 року під час проведення виставки в «Українському домі» спровокували конфлікт та безпідставно застосували силу до відвідувачів цього заходу, затримавши 14 з них, серед яких був Герой України похилого віку, заподіявши їм тілесні ушкодження».

Крім того, за даними ГПУ, ці правоохоронці з метою приховування своїх дій перешкодили журналістській діяльності та застосували насильство і спричинили тілесні ушкодження журналісту.

Командиру полку міліції «Беркут», командиру роти та чотирьом підлеглим їм працівникам оголошено та вручено підозри у вчиненні злочинів, передбачених статтями «перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу», «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», а дії Колесніченка кваліфіковані за статтею «перевищення влади».

У квітні 2010 року під час виставки «Волинська різня: польські і єврейські жертви ОУН-УПА» в «Українському домі» в Києві, один з організаторів якої був Колесніченко, сталися сутички та затримання.

Вадим Колесніченко тричі обирався депутатом Верховної Ради України за списками Партії регіонів. Після того, як Віктор Янукович покинув Україну в період Революції гідності, Колесніченко призупинив своє членство в Партії регіонів і відмовився від депутатського мандата. З квітня 2014 року він є членом російської політичної партії «Родина». Проживає в анексованому Росією Криму. У квітні цього року стало відомо, що Колесніченка призначили радником з спорту підконтрольного Росії губернатора Севастополя.

16 січня 2015 року в СБУ повідомили, що Колесніченко оголошений в розшук. Колишньому депутату інкримінують замах на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

XS
SM
MD
LG