Доступність посилання

ТОП новини

Майкл Фелпс побив олімпійський рекорд із античних часів


Американський плавець Майкл Фелпс під час отримання четвертої золотої медалі під час олімпіади в Ріо. 11 серпня 2016 року
Американський плавець Майкл Фелпс під час отримання четвертої золотої медалі під час олімпіади в Ріо. 11 серпня 2016 року

Американський плавець Майкл Фелпс, здобувши 13 золоту олімпійську медаль в індивідуальних запливах – батерфляєм на 200 метрів – побив рекорд всіх часів (справді всіх часів!) за кількістю золотих медалей. Він перевершив навіть античного Леонідаса Родоського. Рекорд Леонідаса тримався майже понад 21 століття, а здобувався він у змаганнях із бігу. Тепер цей рекорд належить Майку Фелпсу, який на цьому навряд чи зупиниться, адже в нього є ще перспективи на нові золоті медалі в Ріо.

Майкл Фелпс побив олімпійський рекорд із античних часів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Леонідас із грецького острова Родос на чотирьох античних Олімпійських іграх тричі вигравав різні забіги на кожній із Олімпіад поспіль. Було це в 164, 160, 156 та 152 роках до нашої ери. Тобто Леонідас Родоський був олімпійським переможцем 12 разів. Фелпс також вигравав золото на чотирьох Олімпіадах, причому свої перші чотири індивідуальні золоті медалі з плавання Фелпс символічно здобув в Афінах на Іграх 2004 року. Потім були золоті перемоги в Пекіні 2008 року, Лондоні 2012-го, а тепер вже в Ріо-де-Жанейро.

Тобто і Леонідас Родоський, і Фелпс виступали на чотирьох Олімпіадах, проте у різних видах спорту. Фелпс – плавець. Леонідас був бігуном і виступав на приблизно 200 (одне коло античним стадіоном) і 400 метрів (два кола), а також у виді спорту, який стародавні греки називали «гоплітодромос» – тобто біг у військовому спорядженні з шоломом на голові, захисних щитках на ногах та зі щитом, який був нелегким на вагу. Атлета, який виграв три види, в античному світі назвала triastes – «трійником». Усього в стародавній Греції було сім олімпійських «трійників», але лише Леонідас був кількаразовим triastes.

Відтак рекорд Леонідаса Родоського тримався понад два тисячоліття, а якщо точно – 2168 років!


Про Леонідаса відомо мало, його ім’я походить від старогрецького «лев». «Ймовірно, він був аристократом, можливо, був заможнім, ймовірно, походив із атлетичної родини», – каже професор кластичної культури Університету Кембриджа Пол Картледж. Атлетизм – це дуже важлива риса античних Олімпіад для переможців, які бігли в 40-градусну спеку в повному військовому оснащені зі щитом.

Ще один момент, який відрізняє Фелпса і Леонідаса – в американського плавця є ще наразі десять золотих медалей в естафетах на кількох Олімпіадах, а в античні часи естафет не було. Тому й мова про рекорди в індивідуальних видах спорту.

Цікаво, що Леонідас і далі міг залишатися рекордсменом, адже після лондонської Олімпіади 2012 року Фелпс пішов із великого спорту. Ось як він згадує про це у фільмі «Еволюція Фелпса»: «Все! До побачення! Завершив! Нічого, нічого вже не хочу мати зі спортом. Все! Все!».

Твіт: «Якби Фелпс був окремої країною, він би був на десятому місці в таблиці медалей»:


Леонідасу Родоському під час його останньої Олімпіади було 36 років, а Майклу Фелпсу нині – 31. Плавання – це дуже вибагливий із фізичної точки зору вид спорту, і, вочевидь, Олімпіада в Ріо-де-Жанейро стане для Фелпса останньою. Хоча все може бути: після лондонської Олімпіади Фелпс пішов із великого спорту, однак повернувся і таки побив рекорд античного Леонідаса.

«Коли я повішу на вішачок свій плавальний костюм і всі медалі, які я здобув, повішу збоку… і тоді я можу казати, що зробив все, що хотів. Це спорт, який я полюбив. Я мав непросту спортивну кар’єру. Але в підсумку я пишаюсь тим, що мені вдалося зробити», – каже американський плавець-рекордсмен.

У Фелпса, якого жартома називають «Фелпс Балтіморський» (він із міста Балтімор у США), – найбільша у світі колекція золотих медалей, а в Леонідаса Родоського була найбільша в античному світі колекція олімпійських лаврових вінків – тоді медалей не було!

Фелпса нині вважають найуспішнішим олімпійцем світу, а після смерті Леонідасу співали дифірамби в античному дельфійському храмі.


На статуї Леонідаса на сучасному грецькому острові Родос ниписано: «Він мав швидкість Бога». Мабуть, це можна сказати і про Фелпса в басейні.

Ще один момент, на який варто звернути увагу: Фелпс, пішовши з великого спорту після лондонської Олімпіади, мав проблеми зі спиртним і навить попався на п’яному водінні автомобіля, коли їхав із казино, і лікувався від алкогольної залежності. Але з суто спортивної точки зору він є «чистим» спортсменом – в плані допінгу, і зразком для інших олімпійців.

Щодо Леонідаса, то невідомо, чи любив він вино в свої античні часи, але анаболічних стероїдів в давній Греції напевно не було.

Як зауважив один користувач «Твіттера»: «Немає ще даних про результати допінг-контролю Леонідаса Родоського, але його рекорд із 12 олімпійських перемог побили».

Такою побачив реакцію Леонідаса на рекорд Фелпса один з користувачів Твіттера:

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG