Доступність посилання

ТОП новини

Путін позбувається старих друзів


Президент Росії Володимир Путін 12 серпня провів ротацію у керівництві своєї адміністрації. Сергій Іванов більше не є головою адміністрації Путіна. Тепер на місці Іванова – його заступник Антон Вайно. Перестановки стали несподіванкою лише для необізнаних, кажуть експерти.

Інформація про те, що Сергія Іванова на посаді голови адміністрації російського президента може змінити Антон Вайно циркулювала в московських політичних колах ще з квітня. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода сказав російський історик і політолог Валерій Соловей.

«Вайно – це фаворит президента, абсолютний фаворит. Він йому повністю довіряє. Він продемонстрував себе з кращого боку як дуже кваліфікований виконавець і дуже хороший якісний менеджер. Що стосується Сергія Іванова, то він гнітився останнім часом цією посадою. Він вважав, що переріс її і заслуговує більшого», – відзначив політолог.

Антон Вайно
Антон Вайно

За словами Валерія Солов'я, під «більшим» малися на увазі дві опції. Перша – посада прем'єр-міністра, друга – віце-прем'єра, що займається силовими структурами і військово-промисловим комплексом з перспективою пересісти в крісло прем'єр-міністра. Однак сьогоднішнє переміщення Іванова на посаду спецпредставника президента з питань природоохоронної діяльності, екології та транспорту, вказує на те, що це хоч і почесна, але все ж відставка для соратника Путіна.

Кадрові зміни

Це означає, що Володимир Володимирович послідовно позбувається старої гвардії
Валерій Соловей

На думку Валерія Солов'я, це демонструє тенденцію в кадровій політиці російського президента.

«Це означає, що Володимир Володимирович послідовно позбувається старої гвардії», – каже Соловей.

Відставка Іванова – це реалізація новітнього тренду кадрової політики Путіна: позбуватися старих друзів, які обтяжують Путіна емоційно, і замінювати їх на функціонерів, які спочатку з Путіним на «Ви»
Станіслав Бєлковський

Політолог Станіслав Бєлковський звертає увагу на те, що російський президент не просто змінює стару гвардію на нову, але у відставку відправляє тих, кого вважають його друзями.

«Відставка Іванова – це реалізація новітнього тренду кадрової політики Путіна: позбуватися старих друзів, які обтяжують Путіна емоційно, і замінювати їх на функціонерів, які спочатку з Путіним на «Ви» і дивляться йому до рота. Антон Вайно – класичний приклад такого функціонера», – вважає експерт.

Від ЦК КПРС до адміністрації президента

На оновлення кадрів у російських навколопрезидентських колах звертає увагу більшість експертів. Російський політолог Володимир Гельман каже, що чутки про те, що Вайно може стати спікером Держдуми, небезпідставні.

Вайно – це висуванець Володіна, якого, за чутками, планують на керівництво Держдуми після нинішніх виборів
Володимир Гельман

«Президентська адміністрація в нинішніх умовах займає приблизно те ж саме місце, що апарат ЦК КПРС в радянські часи. Іванов на цій посаді загалом не був помітною і значущою фігурою. По суті, адміністрацію президента в частині внутрішньої політики спершу очолював Владислав Сурков, потім ці функції перейшли до Володіна. Вайно – це висуванець Володіна, якого, за чутками, планують на керівництво Держдуми після нинішніх виборів», відзначив політолог.

Цікаво, що поруч із прізвищем Вайно абревіатура ЦК КПРС виглядає звично. Дід нинішнього голови адміністрації російсмького президента Карл Вайно був першим секретарем ЦК Компартії Естонії впродовж 1978-1988 років. Його онук Антон Вайно – вже на шляху до політичних висот.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG