Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр: «Конфлікт на сході України не повинен загостритися»


Зустріч міністрів закордонних справ Росії і Німеччини Сергія Лаврова та Франка-Вальтера Штайнмаєра. Єкатеринбург, 15 серпня 2016 року
Зустріч міністрів закордонних справ Росії і Німеччини Сергія Лаврова та Франка-Вальтера Штайнмаєра. Єкатеринбург, 15 серпня 2016 року

Берлін – У російському Єкатеринбурзі відбулася зустріч міністрів закордонних справ Росії і Німеччини – Сергія Лаврова та Франка-Вальтера Штайнмаєра. Нині відносини двох країн досить напружені. Однак, на думку західних фахівців, без їхньої співпраці Росії не вдасться припинити військові дії на сході України, а також у Сирії.

Ще перед візитом до Росії глава зовнішньополітичного відомства Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив, що він бачить можливість вирішення конфлікту на сході України та наполягає на подальшому виконанні сторонами зобов’язань у форматі «нормандської четвірки».

Німеччина закликає Україну та Росію «знизити напругу» навколо Криму (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Натомість представники Росії хоч і не вбачають необхідності розривати дипломатичні відносини з Україною, проте, як сказав керівник російського МЗС Сергій Лавров, на провал плану мирного врегулювання вплинула «акція українських диверсантів у Криму».

«Звичайно, ми не все можемо показати по телевізору, але у нас є неспростовні докази, що ця диверсія, яка давно планувалась відомством Головного управління розвідки Міністерства оборони України, мала на меті дестабілізувати ситуацію у російському Криму», – сказав Лавров

Німецький експерт: треба пам’ятати про причини – російську агресію

Натомість міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр заявив, що припинення вогню на сході України може відбуватися ефективніше та безпечніше. Так само, як і вирішення політичних питань щодо закону про вибори та надання автономії Донбасу.

А щодо недавніх подій на анексованому Росією кримському півострові Штайнмаєр сказав: «Ми ще не маємо повної ясності щодо цих подій і відтак ми очікуємо результатів розслідування від російської та української сторін».

Ми не повинні забувати про причини, а саме російську агресію, а також про факт, що Росія постачає сепаратистам зброю і підтримує їх фінансово
Вільфред Їльґе

Серед іншого, метою зустрічі міністрів було відновлення партнерських відносин ФРН і Росії. Щодо цього Вільфред Їльґе, експерт Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP), в інтерв’ю для Радіо Свобода попередив: «Під час таких переговорів ми не повинні забувати про причини, а саме російську агресію, а також про факт, що Росія постачає сепаратистам зброю і підтримує їх фінансово. Тому, особливо зважаючи на недавні події в Криму, оскільки ми не знаємо ще їхніх причин, потрібно залишатися твердими. Приміром, у питанні запроваджених санкцій: у жодному разі їх не послабляти».

Штайнмаєр: Росія відповідає за ситуацію, що склалася в Алеппо

Також під час зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств Росії та Німеччини йшлося про гуманітарну катастрофу у Сирії. На пропозицію Франка-Вальтера Штайнмаєра – створити повітряний коридор для надання допомоги населенню в місті Алеппо, Сергій Лавров зауважив, що гуманітарні вантажі не повинні потрапити до рук терористів.

Ще напередодні зустрічі у Росії, голова зовнішньополітичного відомства Німеччини заявив: «Росія несе особливу відповідальність за ситуацію в Алеппо саме нині, коли йдеться про гуманітарний коридор. Ситуація для населення Алеппо стала нестерпною. Я вважаю, що зброя має «замовкнути».

Міністри закордонних справ Росії і Німеччини Сергій Лавров та Франк-Вальтер Штайнмаєр. Єкатеринбург, 15 серпня 2016 року
Міністри закордонних справ Росії і Німеччини Сергій Лавров та Франк-Вальтер Штайнмаєр. Єкатеринбург, 15 серпня 2016 року

Тим часом німецькі експерти, аналізуючи переговори головних дипломатів Німеччини та Росії, хоч і визнають їхню позитивність, однак зауважують, що важливих і конкретних результатів від них очікувати не варто. Зокрема політолог, професор Берлінського вільного університету, доктор Клаус Зеґберс заявив, що це – лише зустріч, котра не матиме результатів ні для Сирії, ні для України: йдеться лише про поліпшення двосторонніх відносин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG