Доступність посилання

ТОП новини

Як виглядав би військовий парад із реальною технікою з фронту?


Репетиція військового параду до 25-ї річниці Незалежності України. Київ, 12 серпня 2016 року
Репетиція військового параду до 25-ї річниці Незалежності України. Київ, 12 серпня 2016 року

Під час параду до 25-ої річниці Незалежності українські військові продемонструють нові зразки форми та бойової техніки, повідомляють в Міноборони. Там запевняють, що техніку після проведення святкових заходів передаватимуть у військові частини. Дискусії щодо доцільності військового параду на День незалежності в умовах російської агресії тривають вже третій рік. Тим часом 200 одиниць техніки та понад 4 тисячі військовослужбовців вже практично готові до ходи центром Києва. Як виглядав би парад до Дня Незалежності якби у ньому брала участь бойова техніка з передової?

Як виглядав би військовий парад із реальною технікою з фронту?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У параді візьме участь тільки наземна техніка, авіацію залучати не будуть, підтвердив позаштатний радник президента Юрій Бірюков. Техніку із зони бойових дій на парад не відправлятимуть, на цьому наголошував Петро Порошенко.

Цього року в урочистостях візьмуть участь понад 4 тисячі військовослужбовців Збройних сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, співробітників Національної поліції України.

Вперше за 25 років незалежності країни у параді візьмуть військовослужбовці Сил спеціальних операцій та резервісти, які входять до складу стратегічного резерву ЗСУ, створеного на випадок загострення ситуації в Україні.

Навколо доцільності параду точаться різні думки. Зокрема депутат Надія Савченко вважає, що Україна має відмовитись від параду. А всі сили задіяні в параді, на її думку, мають бути спрямовані на схід для заміни на передовій мобілізованих, які чекають на демобілізацію.

Юрій Бірюков вважає, що парад має бути і він є необхідним

Для військових – це честь. Суспільство має віддати їм свою честь за те, що ці конкретні люди захищають країну
Юрій Бірюков

«Для військових – це честь. Суспільство має віддати їм свою честь за те, що ці конкретні люди захищають країну. Я не бачу причини тут щось обґрунтовувати. В країні сотні мільйонів гривень витрачається, наприклад, на газони. Це необхідно? В мене це не викликає жодного когнітивного дисонансу. Мені здається, що необхідно», – підкреслює радник президента.

«Важливо, щоб це не виглядало обманом для людей» – депутат

Народний депутат Ігор Луценко нещодавно повернувся з передової поблизу Авдіївки. Його думка – парад є важливим, особливо зараз. Але питання технічного забезпечення на фронті на тлі проведення параду з новою технікою є важливим, переконаний він.

Ігор Луценко відзначає дефіцит автомобілів на фронті. Ті машини, які є, не відповідають стандартам військової техніки. Часто це старі автомобілі-позашляховики, які були доставлені волонтерами з Європи. Але в 2014 році було набагато гірше – бійці їздили на мікроавтобусах марки «Богдан», так званих «шкільних автобусах». Зараз таке явище Ігор Луценко спостерігав лише в окремих поодиноких випадках. Каже, що багато цієї техніки вже згоріло.

«Нацгвардія, яка стоїть на другій лінії, забезпечена технікою, що випереджає Збройні сили України, які безпосередньо беруть участь у щоденних боях. Бачити це на параді, в той час, як подібної техніки не вистачає на «передку», це дійсно негативний момент. Можна було б провести парад тієї техніки, яка їздить на «передку». Тоді б український народ побачив би реальний стан речей. Є певний моральний елемент, щоб це не виглядало обманом для людей, що в нас є така класна техніка, а насправді її немає», – вважає депутат.

Країна має бачити, що є чим захищатися і є ті, хто готовий захищати країну – волонтер

Мирослав Гай, ветеран АТО, а зараз керівник волонтерської організації, яка допомагає військовим, зауважує, що постійно буває на передовій і доукомлектація частин технікою відбувається поступово. Він каже, що недоречно всю техніку, яка є в наявності, відправляти на передову. Одна з причин – вона не використовується повною мірою через Мінські домовленості.

Мирослав Гай каже, що військові по різному ставляться до ідеї параду: офіцери здебільшого підтримують, адже, за його словами, країна має бачити, що є чим захищатися і є ті, хто готовий захищати країну.

Волонтер вважає, що парад є вкрай необхідним для підняття бойового духу, але в перших рядах мають йти ветерани АТО, демобілізовані військові, починаючи з першої хвилі, а також поранені. Варто, на його думку, задіяти в параді й тих, хто не може йти самостійно, забезпечити їхнє пересування, аби віддати їм шану.

«Звичайно, на параді не буде «Стели», наприклад. «Стела» – це пам’ятник, який 128-а бригада зняла з постаменту (САУ) і яка воювала в Дебальцеві. Не буде, звичайно, раритетних «таблеток» без даху, які волонтери за свої кошти обшивали бронею, фарбували, маскували і модифікували під озброєння. Не буде, звичайно, тих нещасних нерозмитнених машин, «бусиків», теж нашвидкуруч відремонтованих і обладнаних для бою. Звичайно, не буде. Буде нормальна, красива військова техніка. Хай буде», – зазначає Мирослав Гай.

Презентація нових і модернізованих зразків озброєння України, 27 квітня 2016 року
Презентація нових і модернізованих зразків озброєння України, 27 квітня 2016 року

На бойовий дух парад не вплине – Касьянов

Військовий парад не впливає на бойовий дух українців, зазначає військовий експерт Юрій Касьянов. Він вважає, що ті українці, які мають взагалі бойовий дух як такий – або воюють, або допомагають фронту, решта людей – спостерігачі або просто не звертають уваги на цю війну.

«Згадайте 2014 рік, коли парад проходив на тлі Іловайської трагедії. До цього була трагедія в Шахтарську, у секторі «Д», в цей же час відбувалась трагедія в районі Луганського аеропорту. Парад, який ми проводимо, але не встановлюємо день памяті загиблих, не розслідуємо трагедії – це не зовсім правильно. В цілому, я за парад. Але важливо встановити день памяті, адже в цей час відбувалась трагедія, яку наше керівництво, яке буде знову стояти на парадних трибунах, не помітило в 2014 році, в 2015 і не помітить у 2016 році», – наголошує експерт.

Юрій Касьянов переконаний, що найближчі 10 років, як мінімум, Україна має бути в постійному очікуванні загострення протистояння та війни і завжди бути готовою до цього.

Анатолій Гриценко, екс-міністр оборони, вважає, що ймовірність широкомасштабного наступу з боку Росії, зокрема у найближчий період, невисока. Втім, тиск є і буде постійним. Щодо параду зазначає, що головне – не оголювати фронт і не забирати техніку з передової.

Частину нової техніки передадуть до зони АТО ще до Дня незалежності, запевнив президент. Решта, яка буде задіяна в параді, відправиться у військові частини після параду, повідомляють у Міноборони.

В усіх регіонах України проведуть заходи на вшанування пам’яті загиблих як на сході України, так і під час Революції гідності. Заплановані нагородження ветеранів АТО та встановлення меморіальних знаків. В обласних центрах мають транслювати військовий парад з Києва. У Дніпрі запланували проведення авіа-шоу, а в Запоріжжі – військову ходу.

24 серпня о 10-ій годині по всій країні люди на вулицях заспівають гімн України, а о 10:15 буде оголошена хвилина мовчання за полеглими бійцями.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG