Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Крим: із будівельника у «підривники». Що відомо про Сулейманова


Редван Сулейманов
Редван Сулейманов

ФСБ Росії назвала ще одне прізвище члена «української диверсійної групи», яка нібито «готувала теракти» в окупованому Росією українському Криму. Ним виявився Редван Сулейманов – кримський татарин, який останнім часом проживав у Запоріжжі. Кореспондент «Крим.Реалії»​ з'ясував, чим він займався до того, як ФСБ оголосила його «диверсантом», і які протиріччя містить версія російських спецслужб.

За версією Федеральної служби безпеки Росії, Редван Сулейманов – це учасник «диверсійної групи» Міноборони України, що «готувала серію терактів» на території Криму. Як стверджує ФСБ, «українські диверсанти» зробили три спроби проникнення до Криму: одна «група» нібито була виявлена поряд з Армянськом у ніч з 6 на 7 серпня, ще дві «спроби прориву» сталися вночі 8 серпня. Причому російські спецслужби заявляють, що коли на півострів проривалася «група розвідників», це супроводжувалось «масованим обстрілом» з боку Херсонської області. У результаті вогневих контактів, як заявляє ФСБ, з російського боку загинули двоє: військовий і співробітник ФСБ. Їхні імена не називають.

За інформацією російських спецслужб, у Криму вони затримали «групу диверсантів» і ліквідували цілу «агентурну мережу» Головного управління розвідки Міноборони України. Одним із організаторів «терактів», що нібито готувались, ФСБ назвала Євгенія Панова – колишнього учасника АТО, який працював водієм на Запорізькій АЕС.

Пізніше назвали ім'я ще одного затриманого – Андрій Захтей. За версією російських спецслужб, він нібито мав зустріти «диверсантів» після прориву на своїй машині. Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, відправив Панова і Захтея у СІЗО на 2 місяці.

Російські силовики не повідомили, скільки саме наразі затримано осіб у справі «диверсантів». 15 серпня російський «Интерфакс» із посиланням на свої джерела повідомив, що їх дев'ятеро. Ще 10 осіб, за даними інформагентства, поки проходять як свідки, але їхній статус може змінитись.

«Легенда для нових репресій»

Третім учасником «диверсійної групи» називають Редвана Сулейманова. Російські ЗМІ з посиланням на ФСБ повідомляють, що його затримали 30 липня на території аеропорту Сімферополя. За версією, озвученою російськими спецслужбами, він не мав жодного відношення до прориву «диверсантів» на півострів з Херсонської області. У нього, як стверджують російські спецслужби, було інше завдання.

12 серпня ФСБ розіслала російським медіа відео допиту Сулейманова, де той дає свідчення. На ньому він говорить, що в жовтні 2015 року в Запоріжжі його «завербувала українська розвідка». За його словами, спочатку в його завдання входило збирання інформації про переміщення військової техніки. Як каже Сулейманов на відео, його куратор «Павло Миколайович» дав йому завдання влаштуватися на роботу в сімферопольському аеропорту. Пізніше йому нібито поставили завдання знайти на сімферопольському вокзалі і аеропорту «місце для закладання вибухових пристроїв».

Редван Сулейманов під час служби в армії, 2011 рік
Редван Сулейманов під час служби в армії, 2011 рік

Сулейманов на допиті каже, що повинен був закласти муляж бомби і повідомити російським силовикам про те, що готується вибух. Він стверджує, що 30 липня він виконав це завдання. Після закладки муляжів, як розповів затриманий, йому зателефонували з української розвідки, і він у режимі конференц-зв'язку підключив російську поліцію. Звідти нібито надійшло повідомлення: «Ми з братами переходимо з малого на великий джихад, рівно о 12 годині ми висадимо центральний аеропорт Сімферополя, а також центральний автовокзал Сімферополя, Ялти, Севастополя і Керченську переправу». Незабаром після цього дзвінка Сулейманова, як сам він стверджує на допиті, затримали російські силовики.

Українська влада заявляє, що вся історія про прорив «диверсійної групи» до Криму є вигадкою. Генштаб Міноборони України заявив, що російські спецслужби склали цю легенду для реалізації нового етапу репресій у Криму.

Редван Сулейманов під час служби в армії, 2011 рік
Редван Сулейманов під час служби в армії, 2011 рік

Українське головне управління розвідки запевняє, що насправді на «кордоні» з півостровом був не прорив «диверсантів», а стрілянина між різними підрозділами російських військових.

«Основна причина в тому, що ці підрозділи не змогли своєчасно ідентифікувати один одного за принципом «свій-чужий». Так, з одного й іншого боку був відкритий вогонь на ураження. Є як загиблі, так і поранені», – сказав представник української розвідки Вадим Скібіцький.

Він спростував те, що Редван Сулейманов та інші затримані є їхніми співробітниками.

«Можу вас запевнити, за останні два роки нікого з кадрових співробітників ГУР Міноборони на території окупованого Криму не затримували», – сказав Скібіцький.

«Він збирався до батьків»

Українська розвідка та інші органи влади не виклали своєї версії з приводу того, ким насправді є Редван Сулейманов. Залишається загадкою, він – випадкова жертва обставин, що зазнала тортур, агент російських спецслужб або ж, дійсно, український шпигун.

Кореспонденту «Крим.Реалії»​ вдалось дізнатися від знайомих Редвана, що з 2011 року він працював у Сімферопольському СІЗО. Про це він сам писав на своїй сторінці «ВКонтакте». До того, як Редван влаштувався до слідчого ізолятора, він проходив службу в українській армії. Він закінчив середню школу в селі Іванівка Сімферопольського району, вищої освіти не мав. Наразі йому 26 років.

Редван Сулейманов
Редван Сулейманов

Відомо, що останній рік Сулейманов жив у Запоріжжі. Там він працював будівельником в одній із місцевих приватних фірм. Його колега Євген розповів кореспонденту «Крим.Реалії», що Редван переїхав на материк після анексії Криму. У бесідах із ним Сулейманов говорив, що йому пропонували перейти працювати до російських силових відомств, але він відмовився.

Євген каже, що останнього разу бачив свого колегу приблизно місяць тому.

«Мені відомо, що він поїхав до батьків. Знаю, що він перед цим мав поїхати, як він висловився, до якогось друга, який живе на Азовському морі», – розповів він.

За словами Євгена, батьки Сулейманова живуть у Сімферополі. Вони поки ніяк не коментували ситуацію з їхнім сином. У соціальних мережах зареєстрована його сестра Ава, однак на зв'язок вона не виходить.

Редван Сулейманов на роботі в Сімферопольському СІЗО, 2012 рік
Редван Сулейманов на роботі в Сімферопольському СІЗО, 2012 рік

Неточності і протиріччя

Голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв вважає, що всі свідчення, які дав Редван Сулейманов, є вигадкою. Про це, на його думку, свідчать деякі неточності і протиріччя.

Зокрема, Смедляєв звертає увагу на те, що на відео допиту Сулейманов називає адресу свого проживання, якої насправді не існує. Він каже, що проживає у Запоріжжі, на вулиці Космічна, 168, тоді як ця вулиця закінчується номером 131.

Редван Сулейманов у Запоріжжі
Редван Сулейманов у Запоріжжі

Крім того, Заїр Смедляєв вважає неможливим, щоб управління розвідки дало завдання закласти вибуховий пристрій кримському татарину.

«Кримські татари – це та категорія населення, яка найбільш схильна до ретельніших перевірок і обшуків. Ось дали мені завдання влаштуватись в аеропорт або вокзал. На вокзал взагалі нікого не беруть, тому що він закритий і лежить мертвим вантажем. В аеропорт кримських татар теж не беруть. Тих, які були, видавили звідти. Якщо кримські татари там просто переміщаються, їдуть з Совєтського до Сімферополя на суд, їх тричі зупиняють і перевіряють», – зазначив Заїр Смедляєв у коментарі для «Крим.Реалії».

Голова ЦВК Курултаю схиляється до думки, що Сулейманов – це людина ФСБ, якого оголосили «терористом», щоб дискредитувати кримських татар.

З кримського татарина зробили «шпигуна», відповідно до загальної легенди, що це має бути мусульманин
Заїр Смедляєв

«З кримського татарина зробили «шпигуна», відповідно до загальної легенди, що це має бути мусульманин, він повинен мати стосунок до кримськотатарського батальйону, а потім вже і «Ісламської держави». А насправді у Криму таке просто неможливо», – зазначив Заїр Смедляєв.

Він вважає, що Сулейманов – це людина, яка має зв'язок з ФСБ, оскільки немає жодної інформації про те, що його заарештували або обрали йому інший запобіжний захід. Зазначимо, що, крім Смедляєва, ніхто такої думки більше не висловлював і немає ніяких прямих підтверджень співпраці Редвана Сулейманова з російськими спецслужбами.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що Сулейманов, як і інші затримані, потребує допомоги. На думку політика, ніхто при здоровому глузді і без насильства не став би озвучувати перед камерами ті свідчення, які дав його співвітчизник.

«У ситуації, коли в окупованому Криму російськими службами робилась очевидна провокація, яка, за їхнім задумом, мала би скомпрометувати Україну перед Заходом, виходив із того, що всі залучені/втягнуті проти своєї волі у провокацію особи потребують нашої допомоги», – зазначив голова Меджлісу в коментарі для «Крим.Реалії».

При цьому Рефат Чубаров вважає, що з істинними причинами й обставинами, через які громадяни України опинилися заручниками російських спецслужб, слід розібратися компетентним органам України.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG