Доступність посилання

ТОП новини

Розстріл на Майдані 22 січня. Підозрюваних досі немає – Закревська


Олена Литвинова

Генеральна прокуратура України більш ніж через два роки після подій на Майдані має допитати в справі про розстріл мирних протестувальників президента Петра Порошенка, колишнього прем'єра-міністра Арсенія Яценюка, секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова і голову Верховної Ради Андрія Парубія. Радіо Свобода поговорило з адвокатом у справі Небесної сотні Євгенією Закревською.

– Наразі встановлено підрозділ, що стріляв по більшості загиблих і поранених 20 лютого 2014 року. Це була спецрота київського «Беркута». Персонально встановлено, хто перебував у цей час на Інститутській.

Євгенія Закревська
Євгенія Закревська

Тим, хто не втік, висунуті звинувачення, і справи слухаються в суді. Решта оголошені в розшук. За кількома епізодами, які не інкримінувалися представникам спецроти, триває слідство. Вертикаль керівників спецроти аж до вищого керівництва оголошена в розшук.

Героя Небесної Сотні Михайла Жизневського увічнили в Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

– Чому епізоди про вбивство Михайла Жизневського і Сергія Нігояна не розслідуються окремо?

На жаль, у справі щодо вбивства 22 січня підозрюваних поки немає. Розслідування цього епізоду ускладнене тим, що всі первинні слідчі дії – в період, коли протест тривав аж до кінця лютого 2014 року – проводилися, швидше, щоб замести сліди і відвести підозру від правоохоронців, а не розкрити злочин

– Епізоди про вбивство Нігояна, Жизневського і Сеника, які отримали поранення 22 січня 2014 року, розслідуються в рамках загальної справи щодо Майдану, але цим епізодом займається окрема слідча група. Із загального виробництва окремі справи зазвичай виділяються тоді, коли встановлюється підозрюваний. На жаль, у справі щодо вбивства 22 січня підозрюваних поки немає. Розслідування цього епізоду ускладнене тим, що всі первинні слідчі дії – в період, коли протест тривав аж до кінця лютого 2014 року – проводилися, швидше, щоб замести сліди і відвести підозру від правоохоронців, а не розкрити злочин.

Максимальне об'єднання і координація всіх розслідувань подій під час протестів – від 30 листопада до 20 лютого – це вимога, насамперед, постраждалих, бо це дозволяє краще координуватися і взаємодіяти між собою слідчим і такий підхід себе виправдовує.

Односельці Сергія Нігояна шоковані його вбивством на Грушевського
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

– Наскільки суттєвими для розслідування можуть стати свідчення Порошенка, Турчинова, Яценюка? Яких нових відомостей чекаєте Ви, як адвокат, і чому слідчі не допитали їх раніше?

– Вважаю, що їхні свідчення важливі для слідства. Заздалегідь очікувати, а тим більше озвучувати в пресі свої очікування від показань для адвоката непрофесійно, бо це може бути розцінено як тиск або тиск на свідків. Слідство і зараз їх ще не допитало. Не так просто допитати свідків, які стали політиками такого рівня без появи відразу ж політичних маніпуляцій, якихось підозр і неоднозначних тлумачень. Частина політиків допитана, вони допитані саме як свідки, а не в зв'язку зі своєю політичною діяльністю. Сподіваюся, що всі вони (і слідство теж) розуміють важливість свого вкладу в пошук істини в цій справі і свою відповідальність за це перед майбутніми поколіннями.

– Чи можливо говорити про те, що деякі українські політики, які брали участь у протесті, намагалися озброїти учасників мирного протесту, і чи могло це мати місце для створення провокацій? Певний час назад в інформаційному просторі фігурувала навіть «гвинтівка Пашинського», який у той час був депутатом парламенту від «Батьківщини»...

– У мене таких даних немає, якщо ґрунтуватися на матеріалах слідства. Що стосується «гвинтівки Пашинського», то цей епізод розібраний, в пресі було відповідне розслідування. «Гвинтівка» встановлена, перевірена, з неї не стріляли. На неї є дозвіл, а належність до Пашинського не встановлена. Я вже не кажу про те, що цей епізод мав місце 18-го, а не 20-го лютого.

– За останні два роки правоохоронні органи двічі повідомляли про знайдену в водоймах Києва зброю, з якої нібито розстрілювали людей. Події ж відбувалися взимку і водойми в той час були замерзлі. Тобто були люди, які якийсь час приховували цю зброю як мінімум до весни? Чи є шанси довести, що саме ця зброя використовувалася?

Зброя, яку було ідентифіковано як таку, з якої 20 лютого 2014 року розстрілювали протестувальників, була виявлена один раз – в серпні 2015 року. Наступна інформація – піар

– Зброя, яку було ідентифіковано як таку, з якої 20 лютого 2014 року розстрілювали протестувальників, була виявлена один раз – у серпні 2015 року. Про це суспільство поінформували одразу після експертизи – в грудні 2015 року. Наступна інформація – піар. Зброя була знищена і прихована безпосередньо після злочину, в перші ж дні після нього. Нещодавно були висунуті підозри особам, які, за версією слідства, допомагали це робити. І так, вони тривалий час перебували і тепер перебувають в Україні.

– Нещодавно Національна поліція оголосила про спробу встановити ще сімох свідків, які можуть допомогти розкриттю масового розстрілу. Які перспективи цієї справи?

– Законодавство України не дозволяє оголошувати в розшук свідків. Про цілі та доцільність пошуку цих свідків я не можу судити, тому що ця інформація від Нацполіції, а я представляю інтереси потерпілих у справах Майдану, які веде Генеральна прокуратура.

Повний текст матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG