Доступність посилання

ТОП новини

Українські в’язні в Росії чекають на звільнення


Політичні в’язні Кремля
Політичні в’язні Кремля

Після звільнення у Росії українських бранців Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва вже минуло більше двох місяців. У російських в’язницях, як і раніше, залишаються громадяни України, які стали заручниками агресії Кремля. Про те, чи варто очікувати найближчим часом нових звільнень московській кореспондентці Радіо Свобода розповів адвокат Надії Савченко, Олексія Чирнія, Миколи Карпюка і Станіслава Клиха – Ілля Новіков.

Українські в’язні в Росії чекають на звільнення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Які новини є у справах українців, які перебувають в ув’язненні в Росії?

– У справі Карпюка і Клиха захист щойно закінчив ознайомлення з протоколом і подав свої зауваження. Нам поки нічого не відповіли. Подавали зауваження моя колега Марина Дубровіна та ще один адвокат Докка Іцлаєв в Грозному. Це означає, що протягом серпня справа, можливо, надійде до Верховного суду, і, скоріш за все, на вересень нам призначать дату розгляду у Верховному суді Росії. Карпюк та Клих утримуються, як і раніше, в Грозному, в СІЗО. І ми чекаємо, що принаймні проходження судових інстанцій в Росії ми завершимо десь протягом вересня-жовтня.

Микола Карпюк під час оголошення вироку суду в Грозному, травень 2016 року
Микола Карпюк під час оголошення вироку суду в Грозному, травень 2016 року

– А що стосується одного з засуджених по так званій «кримській справі» Олексія Чирнія?

– Олексій Чирній знаходиться в СІЗО Лефортово в Москві. Ми зустрічалися з моїм колегою Сергієм Панченком, який на моє прохання теж підключився до його захисту. Чирнія допитували, наскільки нам відомо, один раз стосовно тих фігурантів старої «сенцовської» справи, яких не заарештували. У Росії судили 4-х осіб – самого Чирнія, Сенцова, Кольченка та Афанасьєва, який зараз вже перебуває вдома. Інші оголошені в розшук. І там визначено широкий список людей, яких ФСБ теж хоче долучити до цієї справи. Ми домовилися з Олексієм, що при спробі знову його допитати, він посилатиметься на те, що бажає давати покази лише в присутності адвоката. Оскільки мені з ФСБ не дзвонили, треба розуміти, що другого допиту поки не сталося. Є певні побоювання, що Олексієм захочуть скористатися у зв’язку з новою кримською історією. Тому що де один тероризм, там й інший тероризм. І з нього спробують отримати якісь показання що, можливо, він знайомий з тими, хто зараз заарештований. Можливо, що цього не станеться і ми дмухаємо на холодну воду. Але принаймні ми до цього готові.

Олексій Чирній
Олексій Чирній

– Чи можна говорити про те, що після звільнення Надії Савченко, Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва українська сторона продовжує боротися за своїх співвітчизників, які перебувають в російських в’язницях?

– Я перебуваю в контакті з людьми, які з української сторони безпосередньо відповідають за цю ситуацію. Я списувався з Іриною Геращенко, яка входить в Мінську контактну групу. Про всіх – і про старих, і про нових ув’язнених – пам’ятають, про них знають. Але треба розуміти, що, по-перше, на тлі останнього загострення в Криму абсолютно незрозуміло, в який бік все це піде. Бо де розмови про обстріл території Криму з боку України і де розмови про обмін – це дві абсолютно різні площини. Вони не можуть існувати разом. Мені принаймні так здається. Росія не налаштована зараз на якісь нові компромісні варіанти. Чи не схоже, щоб до цього хтось готувався.

Був пік інтересу до цієї ситуації, коли обговорювали Надію Савченко. На жаль, зрозуміло, що утримати увагу суспільства на такому ж рівні до цієї теми неможливо
Ілля Новіков

По-друге, літо. Як не важко людям, які знаходяться в СІЗО, як вони не потребують того, щоб щось відбувалося щодня – це все одно мертвий сезон. І у політиків канікули, і у чиновників багатьох канікули. І добитися якогось прогресу, домогтися якогось інтересу, в тому числі громадського, до цих людей неможливо. Неможливо постійно тримати високу ноту. Був пік інтересу до цієї ситуації, коли обговорювали Надію Савченко. На жаль, зрозуміло, що утримати увагу суспільства на такому ж рівні до цієї теми неможливо. Будемо намагатися до осені вийти на якийсь новий виток – аби не було війни. Якщо не буде війни, ми будемо намагатися, щоб ця тема отримувала ту увагу, яку їй належить, тому що людей потрібно витягати.

Адвокат Ілля Новіков
Адвокат Ілля Новіков

Зрозуміло, що список політв’язнів у Росії тільки збільшується. Днями у ньому з’явилися два нові прізвища тих, кого заарештували нібито у зв’язку з цими фантастичними терактами в Криму. Але принаймні з тих, хто вже отримав вирок, який вступив в силу, зараз ми достовірно знаємо, щодо них будуть використовувати ту ж схему, яка була у випадку Савченко, Афанасьєва та Солошенка. Можна перехресно когось помилувати, домовлятися, досягати компромісу при тому, що будуть нові арешти, буде новий тиск на тих людей, від яких Росія отримала все, що хотіла – винесла їм вирок, сказала, що вони лиходії, оголосила про це – для них можна спробувати щось зробити в цьому форматі. І ми будемо намагатися це зробити.

– За українців, які перебувають не тільки в російських в’язницях, а й у полоні на Донеччині, тепер бореться Надія Савченко, яка приступила до своїх обов’язків депутата Верховної Ради. Вона навіть казала про нове голодування, тепер на підтримку тих, хто перебуває в неволі. Як Ви оцінюєте ці кроки своєї колишньої підзахисної?

– Я в курсі того, чим займається Надія. Вона цим займається поза координацією зі мною. Я не хочу коментувати результати, тому що результатів немає. Не моя справа критикувати її зусилля. Єдине, можу сказати, що я абсолютно вірю в щирість її позиції, що вона дійсно хоче цим людям допомогти. Що стосується методів і успіхів – про це не доводиться говорити. Ми бачимо, що результат нульовий. На мій погляд, вона стратегію обрала не зовсім правильну.

Народний депутат Надія Савченко
Народний депутат Надія Савченко

– Ви їй давали будь-які поради?

– Ні, ми з нею спілкувалися вже після її звільнення, але не в тому сенсі, що я їй диктував, що і як робити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG