Доступність посилання

ТОП новини

Трамп відправив у відставку Манафорта після звинувачень у корупції в Україні


Пол Манафорт. 17 серпня 2016 року.
Пол Манафорт. 17 серпня 2016 року.

Американського політтехнолога Пола Манафорта, який очолював виборчий штаб кандидата в президенти США Дональда Трампа, відправили у відставку після низки звинувачень у корупції. В Україні правоохоронці підозрюють Манафорта в отриманні приблизно 13 мільйонів доларів від колишнього президента Віктора Януковича, який втік до Росії. Колишні регіонали кажуть, що Манафорт дійсно займався виборами екс-президента Януковича, але вони ставлять під сумнів достовірність даних з «тіньової бухгалтерії» Партії регіонів.

Оскільки ці гроші передавалися в вигляді готівки, прослідкувати транзакції неможливо. Але в мене не викликає сумнівів достовірність цих паперів, їхня достовірність підтверджена і Національним антикорупційним бюро
Сергій Лещенко

12, 7 мільйона доларів міг отримати американський політтехнолог Пол Манафорт за підтримку режиму екс-президента Віктора Януковича. Саме така сума фігурує у документах, які передав в Національне антикорупційне бюро колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак. Копії продемонстрував на прес-конференції народний депутат Сергій Лещенко. Підписів Манафорта там немає – гроші йому мали передавати інші люди, каже народний депутат.

«Очевидно, що пан Манафорт працював в Україні не безкоштовно. Він обслуговував Партію регіонів майже 10 років, навіть більше. Оскільки ці гроші передавалися в вигляді готівки, прослідкувати транзакції неможливо. Але в мене не викликає сумнівів достовірність цих паперів, власне кажучи, їхня достовірність підтверджена і Національним антикорупційним бюро», – заявив Лещенко, який раніше працював журналістом інтернет-видання «Українська правда».

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Ще одним фігурантом «тіньової бухгалтерії» є американський журналіст Ларрі Кінг, стверджує парламентарій Лещенко. Той нібито отримав 225 тисяч доларів за інтерв’ю із колишнім прем’єр-міністром Миколою Азаровим. На запитання Радіо Свобода в «Твітері» Ларрі Кінг поки не відповів.

Найменший платіж Манафорту – 854 долари

Національне антикорупційне бюро визнало, що ім’я Манафорта, який донедавна працював у виборчому офісі кандидата в президенти США Дональда Трампа, дійсно згадується в матеріалах справи.

«Серед прізвищ осіб у списку так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів значиться, поміж інших, Пол Манафорт. Відповідно до списків, на витрати, пов’язані з цією особою, починаючи з 20.11.2007 року було виділено загалом понад 12,7 мільйона доларів США. Останній запис у «книзі» стосовно П.Манафорта датується 5 жовтня 2012 року», – говориться в офіційній заяві правоохоронного органу.


Гроші Манафорту поступали нерівномірно – всього 22 платежі з примітками. Найбільший складає майже 3,5 мільйона доларів і випадає на середину 2012 року з приміткою «контракт». Найменший, всього 854 долари, заплатили в вересні 2009 року із приміткою «сервер». Є там платежі із примітками «міжнародні спостерігачі», «соціологія», «екзит-пол».

За словами українського дипломата Костянтина Грищенка, який обіймав високі державні посади, входив до уряду регіоналів у 2010-2014 роках, Манафорт був перш за все спеціалістом у питаннях виборів.

«Саме в цьому, мабуть, була його цінність. Деталей цього я не знаю, тому що я виборами не займався», – наголосив Грищенко в коментарі для Радіо Свобода.

Це лише американська виборча кампанія – екс-міністр юстиції

На думку народного депутата Лещенка, правоохоронні органи мають допитати Манафорта як у справі «тіньової бухгалтерії» Партії регіонів, так і в справі проти екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича. Останнього Генеральна прокуратура підозрює в розкраданні і службовій підробці. За словами самого Лавриновича, йдеться про 8,5 мільйонів гривень державних коштів, які виплатили американській юридичній компанії Skadden за підтримку України в Європейському суді. Там тоді розглядалася справа екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Олександр Лавринович
Олександр Лавринович

Як заявив Лавринович в коментарі для Радіо Свобода, американського політтехнолога намагаються притягнути за вуха до формально існуючого кримінального провадження в рамках виборчої кампанії в США, а українців в цьому процесі просто використовують. Екс-міністр юстиції каже, що особисто стикався з Манафортом кілька разів.

«Це були епізодичні зустрічі, він цікавився виборчим законодавством. Наскільки я розумію, він був залучений до виборчої кампанії. У мене він цікавився цим питанням в 2011-му і, мабуть, в 2012 році», – заявив Лавринович.

Манафорт консультував «Опозиційний блок» – народний депутат

В ефірі телеканалу «112 Україна» народний депутат Євген Мураєв підтвердив слова Сергія Лещенка про те, що вже після Революції гідності Пол Манафорт консультував «Опозиційний блок». Сам Мураєв входив до цієї фракції до початку літа. За його словами, Манафорт був лише одним із консультантів партії.

Євген Мураєв
Євген Мураєв

«Звісно, усі звертаються до відомих політтехнологів світового рівня, щоб отримати гарантований результат. Але чи платили йому, знає лише він і той, хто йому якісь гроші давав», – заявив народний депутат.

Раніше американські ЗМІ із посиланням на власні джерела повідомляли, що Пол Манафорт допоміг колишньому президенту України Віктору Януковичу передати американським лобістським компаніям 2,2 мільйона доларів. Одну з компаній очолює Джон Подеста – брат голови виборчого штабу кандидата в президенти від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Манафорт, який донедавна займав аналогічну посаду в команді республіканця Дональда Трампа, спростовував обвинувачення у лобіюванні інтересів регіоналів. Згідно із американським законодавством, лобісти іноземних держав мають реєструватися і звітувати перед Міністерством юстиції про свої дії. Порушення цього закону може закінчитися п’ятирічним ув’язненням.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG