Доступність посилання

ТОП новини

Петро Порошенко відкрив у Харкові нову станцію метро, наразі не для пасажирів


«Перемога» – станція метро, яку будували 24 роки (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

«Перемога» – станція метро, яку будували 24 роки (відео)

У п’ятницю в Харкові президент України Петро Порошенко урочисто відкрив 30-у станцію метрополітену «Перемога». Але пасажири зможуть нею користуватися тільки після того, як Кабінет міністрів ухвалить рішення про введення в експлуатацію нової станції. Харківський міський голова Геннадій Кернес сподівається на урядове рішення уже у вівторок, після чого остаточно відкриють двері метро для людей. Так само харківська влада поспішала показати президентові і щойно зведену органну залу обласної філармонії. Один із найбільших на пострадянському просторі орган фірми Aleksander Schuke зможе зазвучати тільки через кілька місяців, коли німецькі майстри зі звуку налаштують інструмент. Петрові Порошенкові продемонстрували унікальні акустичні можливості концертної зали, спеціально зведеної для органу: у ній спеціальні панелі на стінах, рухомі конструкції, що змінюватимуть акустику зали для концерту соліста або великого оркестру, безшумні глядацькі крісла та багатоярусна сцена.

«Вітаю Харків із відкриттям нової, уявіть шановні українці, вже 30-ї станції метро», – звернувся до будівників метрополітену та всіх запрошених президент Петро Порошенко.

24 роки минуло від першого штика прокладачів котловану, підземних тунелів до сьогоднішнього урочистого відкриття ювілейної – 30-ї станції метрополітену. Президент України Петро Порошенко передав символічний ключ від нової станції її начальнику. Кінцева станція Олексіївської лінії називатиметься «Перемога». У привітальному слові Петро Порошенко наголосив, що перемога потрібна Україні як ніколи і у війні, на фронтах Донбасу, так і в економіці, промисловості, під час залучення іноземних інвесторів. Він висловив сподівання, що перемога незабаром буде і в економічному зростанні.

Переконаний, що ми забезпечимо економічне зростання, що уже лічені тижні залишилися до того, коли відкриють безвізові двері об’єднаної Європи для українців
Петро Порошенко

«Я переконаний, що ми забезпечимо економічне зростання. Я переконаний в тому, що найближчим часом Європейський союз ухвалить рішення, уже лічені тижні залишилися до того, коли відкриють безвізові двері об’єднаної Європи для українців. Я переконаний, що найближчим часом ми отримаємо потужну фінансову подушку для реформ у вигляді траншу Євросоюзу. Я переконаний, що і перемога буде за нами», – заявив Петро Порошенко.

Зведення 30-ї станції харківського метро постійно пробуксовувало, призупинялося через відсутність фінансування..

«Загальна сума цього об’єкту складає 608 мільйонів, із них – саме тіло станції, що під землею, складає 505 мільйонів гривень», – говорить директор комунального підприємства «Харківська дирекція будівництва метрополітену» Наталія Ліннік.

За її словами, в останні три роки кошти на будівництво станції «Перемога» виділялися тільки з міського бюджету. На думку харківського міського голови Геннадія Кернеса, щойно зведена станція має стати однією з найгарячіших, бо в мікрорайоні «Олексіївка», до якої власне прилягає підземка, мешкають тисячі студентів і звичайних містян.

«Пасажиропотік у цьому напрямку буде вимірюватися в 50 тисяч пасажирів у день», – зауважив Кернес.

Найдоступніша для людей із вадами здоров’я

Нова станція Харківського метрополітену обіцяє стати найдоступнішою для людей із вадами здоров’я, тут є спеціальні ліфти, якими можна спускатися на перший рівень – підземного переходу та на другий рівень – на саму платформу.

Ліфтом зможуть користуватися і візочники, і незрячі так само
Володимир Чумаков

«Є спеціальна кнопка для виклику чергового, який супроводить завжди людину з обмеженими можливостями. Ліфтом зможуть користуватися і візочники, і незрячі так само. Будь-яка людина, яка потребує ліфту», – зазначив, показуючи безбар’єрне середовище станції метро, директор міського департаменту будівництва і дорожнього господарства Володимир Чумаков. Він запевняє, що тепер усі подальші станції будуть проектувати за принципами універсальної доступності, це коли зручно всім: здоровим пасажирам і маломобільним.

А на самій платформі незрячим стане в нагоді рельєфна смуга, що попередить про край сходів та платформи.

Керівництво місцевого метрополітену переконує, що для запуску станції все готово, справа тільки за рішенням урядовців про введення об’єкту в експлуатацію. Натомість Радіо Свобода запитало у міського голови Геннадія Кернеса, як він ставиться до, так би мовити, радянської традиції, коли щойно зведений громадсько-важливий об’єкт поспіхом відкривають для президента, при цьому не маючи офіційних дозволів на впровадження?

«Я вважаю, це нормально, бо робоча поїздка президента в Харків… я думаю, що для нас правильно те, що він побачив, бо ми хочемо побачити державні гарантії. Щоб він побачив, що в такий час зводяться такі станції, тому він у своєму виступі й сказав, що будуть дані відповідні доручення», – наголосив Геннадій Кернес.

А тим часом харківська інтернет-спільнота обговорює відео, де видно, як люди в робочій формі фарбують асфальт біля старої будівлі обласної філармонії, куди також приїжджав президент Петро Порошенко.

Радіо Свобода одразу відвідало те місце, але слідів фарби та самих ремонтників уже не побачило. Філармонійний керівник Юрій Янко спростовує твердження про фарбування асфальту під приїзд VIP-гостя. В обласній держадміністрації взагалі офіційно не коментують роботу майстрів із розпису асфальту. Тільки радник очільника області Юрій Чевордов на своїй сторінці у фейсбук поширив пост одного з дописувачів, який зводиться до того, що фарбування асфальту – нормальна практика, і з естетичного боку, і з точки зору довготривалості експлуатації теж, особливо, якщо товщина асфальтового покриття невелика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG