Доступність посилання

ТОП новини

США продовжують допомагати Україні з реформуванням правоохоронної системи


Нова патрульна поліція України (©Shutterstock)
Нова патрульна поліція України (©Shutterstock)

Поліцейські зі штату Техас завершили підготовку чергової групи українських патрульних. У п’ятницю двадцять київських правоохоронців отримали сертифікати інструкторів і відтепер передаватимуть колегам з інших міст України навички дій в екстремальних ситуаціях.

Київський патрульний Роман Павлюк з двома десятками колег декілька тижнів провів з американськими інструкторами. Вчився, як діяти в складних ситуаціях. Нині отримав сертифікат.

Американські колеги дали нам навички, як діяти в екстремальних умовах, вирішувати якісь нестандартні ситуації
Роман Павлюк

«Американські колеги дали нам навички, як діяти в екстремальних умовах: як приїжджати на допомогу патрульним, вирішувати якісь нестандартні ситуації. Ми відпрацьовували штурм автомобіля, штурм автобуса, пошук активного стрільця і так далі», – розповів Роман Павлюк.

Тепер ці навички він разом з колегами передаватиме поліцейським з інших міст.

Поліцейський інструктор із техаського Г’юстона із промовистим прізвищем Пінкертон каже, що давно не бачив такої мотивованої групи.

Ми побачили щире бажання вчитися
Рон Пінкертон

«Я дуже задоволений. Ми побачили щире бажання вчитися. Дуже розумні хлопці і дівчата. Ми дали їм надзвичайно багато матеріалу за ці три тижні, і всі вони просто чудово впоралися», – сказав Рон Пінкертон.

Українські урядовці визнають, що професійний рівень створюваної фактично з нуля патрульної поліції поки що далекий від ідеалу. Тому вдосконалюють службу через постійні навчання і тренінги.

Голова Нацполіції України Хатія Деканоїдзе визнає, що підготовки завжди не вистачатиме.

Підготовки завжди не буде вистачати
Хатія Деканоїдзе

«Ми дали обіцянку громадянам нашої країни, що тактична підготовка нашої патрульної поліції буде вдосконалюватися кожного дня. Ми розуміємо, що підготовки завжди не буде вистачати. Але головне, що обіцянку, яку ми дали українським громадянам, ми виконуємо кожного дня», – заявила вона.

Американці фактично взяли шефство над реформуванням української правоохоронної системи. Крім навчання, забезпечують її технічними засобами і радниками. Особлива увага цього тренінгу – дії правоохоронців під час масових заходів.

Вони мають взяти правила в рамках філософії «служити і захищати народ України», а не старого підходу «захищати інтереси влади»
Джордж Кент

За словами тимчасово повіреного у справах США в Україні Джорджа Кента, суть полягає у «служінні і захисту народу України».

«Ми особливо привітали намір реформувати і розвивати можливості патрульної поліції в сфері контролю масових заходів і надання тактичної підтримки патрульним. Це, звичайно, надзвичайно чутливі функції в Україні, і ми це дуже добре розуміємо. Вони мають взяти правила в рамках філософії «служити і захищати народ України», а не старого підходу «захищати інтереси влади».

Американці задоволені, що підтримувана ними реформа патрульної служби чи не найуспішніша з поки що проведених в Україні, і обіцяють підтримувати її й надалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG