Доступність посилання

ТОП новини

Парубій прийшов до ГПУ давати свідчення щодо подій на Майдані і початку АТО


Андрій Парубій
Андрій Парубій

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій прибув до головного слідчого управління Генеральної прокуратури для надання свідчень у рамках розслідування подій на Майдані під час Революції гідності взимку 2013-2014 років.

«Я вже давав багатогодинні свідчення. Але, очевидно, є необхідність (знову дати свідчення – ред.)», – сказав Парубій журналістам у будівлі ГСУ Генпрокуратури.

Відповідаючи на запитання, щодо якого періоду Майдану він даватиме свідчення, спікер повідомив: «Наскільки попередньо сказали – про події на Майдані і про події на початку АТО, тобто в період секретаря РНБО і період Майдану».

Парубій наголосив, що готовий давати свідчення, скільки це буде необхідно, і всіляко допомагати слідству, щоб винні в трагедії були покарані.

Голова парламенту зауважив, що допит може тривати 5-6 годин.

Раніше у Генеральній прокуратурі України повідомили, що президента України Петра Порошенка, колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, мера Києва Віталія Кличка, спікера Верховної Ради Андрія Парубія викликають на допит. За словами речниці генпрокурора Лариси Сарган, слідчі запрошують як свідків багатьох політиків та посадових осіб, які можуть повідомити важливу для слідства інформацію щодо подій на Євромайдані.

Генпрокуратура проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами незаконного перешкоджання службовими особами вищих органів державної влади та правоохоронних органів проведенню зборів і мітингів у місті Києві в період з 20 січня по 21 лютого 2014 року, вчинення масових убивств громадян та інших злочинів, спрямованих на протидію протестним акціям.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG