Доступність посилання

ТОП новини

Із нового року до Шенгену – без віз?


Брюссель – Найімовірніше, на початку наступного року українцям мають відкрити кордони «Шенгену» для подорожей без віз. На це Радіо Свобода вказують у європейських дипломатичних колах. Хоча контекст для проходження останніх процедур Європарламенту та Ради міністрів внутрішніх справ Євросоюзу й не надто позитивний, проте технічні перешкоди для скасування віз уже подолані. Потрібна лише політична воля деяких європейських столиць, які дуже насторожено ставляться до мігрантських проблем та відкриття кордонів новим державам.

У європейських дипломатичних джерелах твердять, що наміри впровадити безвізовий режим Україні нікуди не ділися: у жовтні мають завершити розгляд цього питання і Європарламент, і Рада ЄС. А власне, вільний в’їзд, тобто, імплементацію цих рішень, українці можуть отримати з початком наступного року.

Про це після свого посту в мікроблозі Twitter розповів кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозв’як.

Наші джерела кажуть, що рішення – в жовтні, а в січні – його імплементація
Рікард Йозв’як

«Пригадайте, як Молдова отримала візову лібералізацію. Між ухваленням рішення та набуттям чинності проходить два-три місяці. Дипломати, з якими я розмовляв, кажуть, що найімовірніше, безвізовий режим з Україною набуде чинності 1 січня. Однак, є велике «але»: буває, що дипломати анонсують окремі дати, а потім щось стається, і терміни не дотримуються. Тож це не стовідсотково. Водночас, наші джерела кажуть, що саме такими є «робочі ідеї»: рішення – в жовтні, а в січні – його імплементація».

ТВІТ: «Дипломати ЄС все ще очікують остаточного рішення Європарламенту та Ради ЄС щодо візової лібералізації для України й Грузії у жовтні із запровадженням безвізового режиму з 1 січня 2017 року».


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін теж каже, що візи скасують «упродовж найближчих місяців», проте у Брюсселі звертають увагу на недостатні зусилля Києва в боротьбі з корупцією, зокрема неповноцінну роботу системи електронного декларування активів держслужбовців.

Перше січня для безвізу – дата «добра й символічна»

Водночас, криза, пов’язана з міграцією, яку нині переживає європейська співдружність, теж є причиною небажання деяких держав ЄС ризикувати відкриттям кордонів новим державам, зокрема Україні та Грузії, каже експерт із Центру європейської політики Поль Іван.

Поль Іван
Поль Іван

«Мігрантська криза, напруга на кордонах – це причини того, що кілька політичних лідерів країн закликають не поспішати з візовою лібералізацією Україні та Грузії. Дуже відкладати це теж неможливо, тому 1 січня є доброю й символічною датою імплементації та вільних подорожей для українців», – зазначає експерт.

Втім, обережність із датами демонструє голова представництва України при ЄС Микола Точицький, який зауважив, що інформації про те, що з 1 січня 2017 року запрацює безвізовий режим, він не бачив, адже щодо цього протягом періоду відпусток «у Раді ЄС не було жодного обговорення».

Микола Точицький
Микола Точицький

Не чув нічого український посол і про нові дати й від дипломатів країн-членів ЄС, тож «мотивів прив’язувати «безвіз» до 2017 року», на його думку, немає.

Думаю, що всі згодні, що Україна виконала свою роботу, виконала всі критерії – понад 140, що є знаковим
Йоганнес Ган

Єврокомісар із питань сусідства й розширення Йоганнес Ган вже підтверджував деякі з цих дат, а саме ухвалення скасування віз у жовтні.

«Щодо лібералізації візового режиму, то сподіваюся, що після кількох подальших консультацій у жовтні ми зможемо це схвалити. Ще надто рано для привітань, але, думаю, що всі згодні, що Україна виконала свою роботу, виконала всі критерії – понад 140, що є знаковим», – заявляв представник Єврокомісії.

Багато залежатиме від того, що в Україні діятиметься до жовтня

Ґрант Костанян, політолог із брюссельського Центру досліджень європейської політики додає, що немає впевненості, що вже від початку наступного року «безвіз» запрацює. Йому можуть завадити нові технічні перешкоди, які щойно виникли.

Конфлікт між Генпрокуратурою та Антикорупційним бюро, а також ситуаця із е-деклараціями – це елементи, що шкодять безвізовим перспективам України
Ґрант Костанян

«Маю на увазі конфлікт між Генпрокуратурою та Антикорупційним бюро, а також ситуацію із е-деклараціями – усе це елементи, що не допомагають, а шкодять безвізовим перспективам України. До жовтня ще є час і ми побачимо, як розвиватиметься ситуація. Багато залежатиме від того, що діється в Україні, але й також від того, що робиться в ЄС», – зазначив Костанян.

У будь-якому разі, наступні кроки на шляху до безвізового режиму виглядають у такій послідовності. У вересні українське досьє водночас із так званим «механізмом призупинення візової лібералізації», який впроваджуватимуть у випадку порушень, проголосують у комітетах Європарламенту. Далі, у жовтні, на пленарному засіданні Європейського парламенту в Страсбурзі щодо цього очікується загальне голосування. Паралельні обговорення проведе й Рада міністрів ЄС, яка остаточно ухвалить це рішення у жовтні на зустрічі європейських дипломатів. Якщо не буде несподіваних перешкод у цьому процесі, то, власне, початок дії безвізового режиму очікується ще через два місяці, тобто, саме на початку 2017 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG