Доступність посилання

ТОП новини

Фільм «Зима у вогні». Нагороду зі США передали українцям


Українським творцям документальної стрічки «Зима у вогні» вручили спеціальну нагороду Американської телеакадемії «Кришталевий глобус». Її у Лос-Анджелесі отримав, а тепер – привіз і передав до Дня Незалежності України режисер фільму Євген Афінеєвський. Цей приз – визнання того, що в Україні є якісне кіно і люди, які вміють його робити, стверджує режисер. Фільм про українську Революцію гідності подивилися у 190 країнах світу.

«Це подія світового рівня. Вперше Голівуд відзначив не тільки значення фільму на світовій арені і його вклад в сьогоднішній день, він відзначив ті команди, які його зібрали і донесли. Важливо, що вперше в історії США, Телеакадемія відзначила інтернаціональний склад команд Британії, України і США», – зазначив режисер фільму Євген Афінеєвський.

Євген Афінеєвський
Євген Афінеєвський

Ця нагорода є визнанням того, що в Україні є якісне кіно і люди, які вміють його робити. Вони в один момент, так само як Майдан, «об’єдналися і перемогли», говорить Афінеєвський. Він передав приз Американської телеакадемії, засновниці щорічної телепремії США «Еммі», українським продакшин-студіям, які взяли участь у створенні документального фільму «Зима у вогні» про події Революції гідності.


Фільм створювали і професіонали, і аматори

«Коли Євген приїхав в Україну і сказав, що робитиме фільм про Майдан, який обов’язково буде номінуватися на Оскар, то ми на нього подивилися трохи як на психа. Сказали: давай робити», – згадує один із операторів картини Олексій Кашпур.

«Ми встановили першу камеру на Майдані і почали цілодобову трансляцію з першого дня, коли Мустафа вийшов на Майдан. Ми навіть уявлення не мали, що з цього потім буде картина, ми взагалі не знали що буде далі. Але ми розуміли, що треба знімати», – розповідає одна з українських продюсерів стрічки Ліна Клебанова.


«І коли російська пропаганда говорить про вливання Вашингтона в картину, то це смішно, тому що все, що знімалося на Майдані – знімалося простими людьми», – додає продюсер. Вперше у світовій історії в створенні «картини такого масштабу» використали унікальний краудсорсінговий досвід: над нею працювали і професіонали, і аматори, говорить Клебанова. Люди знімали на камери, телефони і планшети – відеоматеріали надали понад два десятки українських операторів, надало відео своїх журналістів і Радіо Свобода.

Документував події на Майдані Юрій Кривенко. Каже, для нього одні з найцінніших кадрів – зйомки Сергія Нігояна, які й потрапили до фільму.

«Ми просто прийшли з дружиною, як завжди були вдень на роботі, а ввечері на Майдані з камерою. Зустріли Христину Бердинських. Вона каже, я шукаю хлопчика-вірменина, він достатньо цікавий. Ми його знайшли, я записав з ним короткий монолог для нашого проекту і зателефонував Христині. Коли почались наклепи на Сергія, що він якийсь бойовик, терорист, то я одразу виклав це відео, яке, на мій погляд, поставило жирну крапку у тому питанні: хто такий був Сергій Нігоян», – розповідає Кривенко.


Не Оскар, але особлива нагорода

За історію незалежності держави українська стрічка вперше була номінована на «Оскар», однак нагороди не отримала. Головне, що фільм побачили мільйони людей по всьому світі, наголошує український співпродюсер стрічки Галина Садомцева. Під час церемонії українська делегація викликала неабиякий ажіотаж не лише серед професіоналів, а й глядачів, які приїхали на конкурс.

Ми до останньої хвилини очікували, що Оскар буде за нами. І всі команди очікували, що це буде наша кінострічка
Галина Садомцева

«Ми до останньої хвилини очікували, що Оскар буде за нами. І дуже цікаво, що ведучий, коли відкрив цей конверт, очима прочитав, що це не «Зима в огні» і такий: «Ух». І всі це відчули, бо всі команди очікували, що це буде наша кінострічка. Але важливо, що ми із іншими професіоналами були на рівних, вони дійсно подивилися нашу кінострічку і знають, про що йде мова», – говорить Садомцева, яка активно працювала на Майдані. Жінка каже, останній «привіт» із Майдану їй витягнув хірург три місяці тому.

Галина Садомцева
Галина Садомцева

Ця нагорода має особливе значення. Бо це приз за суспільно-політичну значимість картини
Ліна Клебанова

Найвищу нагороду отримали зараз, бо вона відповідає тій меті, заради якої створили картину, наголошує Галина Садомцева.

«Оскар більше оцінює художні достоїнства фільмів. А ця нагорода має для нас особливе значення. Бо це приз за суспільно-політичну значимість картини. Вони розуміють: те, що зображується в картині, є явищем, і наскільки це цінно для всього світу. І це власне те, заради чого ми знімали картину», – додає Ліна Клебанова.


Роз’єднаний світ має побачити фільм єдності українців – режисер

«Фільм-пам’ятник українській гідності та тим, хто за неї загинув» – так називають картину її творці.

Те, що вражало – це єдність на Майдані. Там були від малого до великого, всі соціальні групи, національності
Євген Афінеєвський

«Те, що вражало – це єдність на Майдані. Там були від малого до великого, всі соціальні групи, національності. Я зараз знімаю про Сирію і в мене проблеми «від і до». А тут було все і вся. Я вперше побачив, що всі національності, релігійні конфесії можуть бути разом, що церкви можуть відчиняти двері невіруючим, служити госпіталями. Всі разом – народ і Бог – об’єдналися. Це унікально, бо зараз світ роз’єднаний. Я живу в Сполучених Штатах, назвати їх сполученими я не можу, бо зараз вони не разом. Тому я вважаю, що приклад Майдану треба було донести світу», – каже Євген Афінеєвський.


Фільм про українську революцію «Зима у вогні» подивилися у 190 країнах світу, зазначає режисер.

У вересні до третьої річниці Майдану стрічку покажуть на українському телебаченні. Також режисер сподівається, що вдасться влаштувати показ у залі Верховної Ради, як нагадування депутатам про те, що не можна забувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG