Доступність посилання

ТОП новини

Скандал: Клінтони брали гроші з тих, хто хотів зустрітись із Гілларі-держсекретарем?


Кандидат у президенти США від демократів Гілларі Клінтон, її чоловік, екс-президент Білл Клінтон та їхня дочка Челсі
Кандидат у президенти США від демократів Гілларі Клінтон, її чоловік, екс-президент Білл Клінтон та їхня дочка Челсі

Це була її обіцянка під присягою, що донори Фонду родини Клінтонів (Clinton Foundation) не матимуть жодних переваг чи особливого ставлення у роботі з Держдепартаментом.

«Це не впливатиме, навіть мови нема», – заявляла Гілларі Клінтон, коли обіймала посаду держсекретаря США.

Між тим, група консервативних активістів з громадської організації «Юридична варта» оприлюднили документи, які доводять, що робота Клінтон в уряді перетиналася з її благодійністю у фонді. Зокрема в одному з таких випадків керівник Фонду родини Клінтон Даґ Бенд намагався організувати зустріч між держсекретарем і коронованим принцом Бахрейну Салманом, який пожертвував мільйони на благодійну діяльність Фонду Клінтон.

Як випливає з електронного листування, принц Салман, після невдалих спроб зустрітися із держсекретарем США через офіційні канали, зумів таки організувати цю зустріч після того, як його уряд надав благодійну допомогу Фундації Клінтон, розміром від 50 до 100 тисяч доларів.

«Пані Клінтон та її люди ставились до Державного департаменту як до інструменту в роботі Фундації Клінтон», – говорить президент організації «Юридична варта» Том Фіттон.

У листуванні одна із головних радників Клінтон у Держдепартаменті Хума Абедін фактично виступає посередником між кількома іншими донорами фонду, які просили про зустріч із держсекретарем Гілларі Клінтон.

З раніше опублікованих електронних листів Клінтон стало відомо, що інший великий донор фундації Раджив Фернандо, трейдер фондової біржі з Чикаго, був призначений у раду з міжнародної безпеки при Деждепартаменті, не маючи для цього відповідного досвіду та необхідних знань у цій сфері. Коли питання щодо його призначення набуло розголосу, Фернандо подав у відставку. Пізніше журналісти виявили цього трейдера із Чикаго у залі передвиборчого з’їзду Демократичної партії в ролі суперделегата від Гілларі Клінтон.

«Я намагаюсь допомогти колишньому держсекретарю Клінтон бути обраною», – пояснив Раджив Фернандо журналістам.

Опонент Клінтон на виборах, республіканський кандидат Дональд Трамп використовує цю історію у власній кампанії.

«Клінтони у Державному департаменті здійснювали таку ж тактику «гроші в обмін на послуги», як це було у місцевій владі Арканзасу. Заплатіть величезну суму грошей Фундації Клінтон, киньте кілька великих гонорарів за промови Біллу Клінтону – і отримаєте послуги», – заявляє у своєму виступі перед виборцями Дональд Трамп.

Сама кандидат у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон називає заяви Трампа нісенітницями.

«Я інколи відчуваю, що ця кампанія відбувається в якомусь іншому світі. Він (Трамп) вигадує якісь речі, щоб використовувати проти мене. Якби він дотримувався лише фактів, мені б не було за що переживати», – заявляє у відповідь Гілларі Клінтон.

Гілларі Клінтон займала посаду держсекретаря в період з 2009 по 2013 рік. Вона стверджує, що відокремлювала свою роботу в Держдепартаменті від роботи у фонді, який займається благодійною діяльністю в усьому світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG