Доступність посилання

ТОП новини

Війни не було б, якби були такі паради щороку – Сергій Таран


Зенітно-ракетні комплекси «Бук» на військовому параді в Києві до Дня Незалежності України, 24 серпня 2016 року
Зенітно-ракетні комплекси «Бук» на військовому параді в Києві до Дня Незалежності України, 24 серпня 2016 року

Військовий парад до 25-ї річниця Незалежності України – головна подія свята. Навколо його доцільності точилося чимало дискусій. «Влада цим парадом звітує, куди йдуть гроші», – заявив президент Петро Порошенко під час свого виступу і наголосив, що це є демонстрацією того, як за два роки українська армія відродилася з нуля. Втім, у Києві пройшов й альтернативний захід, під назвою «Марш нескорених», який проводився силами волонтерів і активістів.

​Понад 4 тисячі військових і 200 одиниць техніки пройшлися парадом центром Києва.


Міжнародні партнери отримають з цього параду сигнал, що Україна здатна себе захищати, але потребує подальшої підтримки, заявив Петро Порошенко. Він наголосив, що на сьогодні українське військо на 75% складається з контрактників. Президент запевняє, що Україна поверне Крим і Донбас політико-дипломатичним шляхом.

Збройні сили України. Це куди серйозніше, ніж Будапештський меморандум
Петро Порошенко

«Виникає питання, а яка гарантія того, що всі наші оптимістичні плани не залишаться на папері і не повиснуть у повітрі? Відповідь очевидна. Головний наш гарант – це Збройні сили України. Це куди серйозніше, ніж Будапештський меморандум», – наголосив Петро Порошенко під час параду.

Немає кращого союзника за власну армію – політолог

Якби такі паради проводились упродовж 25 років кожен рік, в Україні не було б війни, вважає політолог Сергій Таран. Він згоден, що сильна армія – кращий аргумент за будь-які міжнародні договори. Через це пройшли всі розвинуті країни і кращого союзника за власну армію не знайти, переконаний політолог.

Сергій Таран
Сергій Таран

Ми не зважали на армію, вважали, що вона не потрібна, знищували армію. В результаті ми отримали війну
Сергій Таран

«Ми не зважали на армію, вважали, що вона не потрібна, знищували армію. В результаті ми отримали війну і загрозу знищення української незалежності. Усвідомити те, що будь-яка демократія і свобода мають базуватися на здатності країни захистити себе, на жаль, це завжди приходить через кров і війну. Упродовж останніх двох років ми почали розуміти, наскільки важливо позбутися пацифізму і зміцнювати свою армію», – зауважив Сергій Таран.

«Марш нескорених» – альтернатива параду

Одразу після військового параду на Алеї Небесної Сотні розпочався захід, під назвою «Марш нескорених». В ньому взяли участь родини загиблих воїнів АТО, Небесної Сотні, представники деяких добровольчих батальйонів, волонтери і військові капелани.

«Марш нескорених» пройшов центральними вулицями Києва (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00


Виступали з машини з гучномовцем, виконували пісні, промовляли і молилися. В руках тримали фотографії загиблих рідних. Народний депутат Семен Семенченко віддав перевагу саме цьому заходу. Не погоджується, що гарантом цілісності країни є Збройні сили. Каже, що гарантом є весь народ.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Вважаємо, що ми єдині: й ті, хто був на офіційному параді, й ті, хто йшов серед добровольців
Семен Семенченко

«Хоча 90% з тих, хто йшов на параді, не воювали ще, але я дуже поважаю всіх воїнів ЗСУ, прикордонників, НГУ, батальйони міліції і так далі. Однак, стояти на трибуні з людьми, на совісті яких Іловайськ, Дебальцеве, топ-корупція, які є творцями України минулого, які зараз творять Малоросію, я не вважаю за потрібне. Для мене було дуже показово, що керівництво країни, знаючи про марш добровольців, по-перше, пішло з площі, по-друге, там було багато колишнього «Беркуту» і Нацгвардії. Ми вважаємо, що ми єдині: й ті, хто був на офіційному параді, й ті, хто йшов серед добровольців», – зазначив Семен Семенченко в коментарі Радіо Свобода.


«Товарищ москаль, на Украину шуток не скаль»!»

Президент повідомив, що під час військової операції на Донбасі загинуло 2504 українських військовослужбовці і оголосив хвилину мовчання.

У параді брали участь бійці, які захищають країну на передовій з 2014 року. Петро Порошенко вручив звання Герой України двом військовим – першому заступнику командувача Високомобільних десантних військ Збройних сил України, полковнику Андрію Ковальчуку та командиру роти снайперів 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Високомобільних десантних військ , капітану Валерію Чибінєєву.


А Герою України Ігорю Гордійчуку президент присвоїв звання «генерал-майор». Також військовим підрозділам вручили бойові знамена.


На завершення президент Петро Порошенко навів цитату: «Українці серйозно готові й надалі боротися за свою незалежність. І тому агресору краще згадати мудру пораду російського поета Володимира Маяковського: «Товарищ москаль, на Украину шуток не скаль»!» – промовив Порошенко.

Президент Петро Порошенко (ліворуч) і міністр оборони Степан Полторак (праворуч) під час військового параду в Києві до Дня Незалежності України, 24 серпня 2016 року
Президент Петро Порошенко (ліворуч) і міністр оборони Степан Полторак (праворуч) під час військового параду в Києві до Дня Незалежності України, 24 серпня 2016 року

Тактичні балістичні ракетні комплекси «Точка-У» на військовому параді в Києві до Дня Незалежності України, 24 серпня 2016 року
Тактичні балістичні ракетні комплекси «Точка-У» на військовому параді в Києві до Дня Незалежності України, 24 серпня 2016 року

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG