Доступність посилання

ТОП новини

Землетрус в центральній Італії: 247 загиблих, сотні поранених, тисячі без домівок


Рятувальники працюють на місці завалів у місті Аматріче, 24 серпня 2016 року
Рятувальники працюють на місці завалів у місті Аматріче, 24 серпня 2016 року

Через добу після руйнівного землетрусу в Італії ситуація залишається надто критичною. Число загиблих перевищило півтори сотні, кілька сотень поранених, тисячі людей позбулися даху над головою. Сильний землетрус у ніч проти середи, 24 серпня, сколихнув гірські райони центральних Апеннін, зруйнувавши майже повністю кілька населених пунктів. За різними даними європейських та американських сесмологів, магнітуда землетрусу сягала 6,0-6,2.

За даними агентства цивільного захисту Італії, оприлюдненими зранку 25 серпня, кількість загиблих зросла неменш як до 247 осіб, серед яких багато дітей. У середу пізно ввечері прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці повідомив про майже 400 поранених, яких доставили у шпиталі сусідніх міст. Невизначене поки що число зниклих безвісти. Для кількох тисяч людей, які залишилися без домівок, у сусідніх районах розбивають наметові містечка.

Місцева влада і рятувальники кажуть, що жертв побільшає, адже до окремих завалів неможливо й досі дістатися. А там під руїнами, за свідченнями мешканців, мають бути цілі сім’ї. У містечку Аматріче під рештками готелю «Рим» знайшли двох загиблих, а, за словами мера, на момент трагедії там перебували принаймні 70 туристів.

Найбільш резонансні новини надходять про порятунок малолітніх дітей з-під завалів. За оцінками керівника Служби цивільного захисту Італії Фабріціо Курчо, більш критичний момент ще попереду, коли вдасться потрапити у будинки, де він побоюється будуть лише загиблі.

За добу сейсмологи зафіксували понад 300 підземних поштовхів різної потужності та амплітуди. Йдеться про уражені населені пункти в областях Лаціо, Марке, Умбрія та Абруццо.

Українці серед загиблих і потерпілих не значаться

На вечір середи, за даними консульського відділу посольства України в Римі, потерпілих чи загиблих серед українців не було. Як там повідомили Радіо Свобода, дипломати продовжують бути на зв’язку з рятувальними службами Італії та Червоним Хрестом, щоб мати інформацію про можливих потерпілих громадян України. У консульському відділі також працює гаряча телефонна лінія.

В соціальних мережах окремі українці, які перебували в зоні стихійного лиха, розповідають, що практично заблокованi на тій території через неможливість виїхати звідти. Адже деякі гірські поселення залишилися відрізаними від центральних автошляхів, дороги або мости значно пошкоджені.

«Врятувати якомога більше людей»

Протягом доби ні на мить не припинялися пошуки й порятунок вцілілих. Завали продовжують розгрібати, де необхідно і голими руками. Прем’єр Італії Маттео Ренці, відвідавши в середу зону стихійного лиха, наказав розбирати руїни, щоб врятувати якомога більше людей. Він запевнив потерпілих, що уряд не залишить нікого наодинці з бідою.

Про остаточний термін завершення пошуково-рятувальних робіт говорити зарано. Прогнозують подальші коливання земної поверхні найближчими днями. Очевидно, за кілька днів оголосять дату загального похорону загиблих внаслідок землетрусу 24 серпня.

Пошкоджена культурна спадщина

В Італії у таких випадках, окрім порятунку людей, починають вивчати і стан пошкоджених та зруйнованих історичних монументів. До цієї роботи задіяний так званий підрозділ «Блакитні шоломи культури». Підготовлені фахівці міністерства культури на місці стихійного лиха досліджують стан архітектурних пам’яток. У найбільш зруйнованому містечку Аматріче розколовся фасад базиліки Святого Франциска, пам’ятки XIV століття. Церква Святого Августина XV століття також суттєво пошкоджена. В інших населених пунктах частково уражені церковні монументи та середньовічні монастирі.

Сейсмологи називають нинішнє лихо типовим італійським землетрусом: в зоні найвищої сейсмічної активності у важкодоступній гірській місцевості сильні поштовхи землі спричиняють масштабні руйнування і, відповідно, численні людські жертви. Експерти вкотре нарікають на неякісні будівельні й ремонтні роботи у старих палацах.

«Людей вбиває не землетрус, а погано збудовані споруди», – наголошує фізик Маріо Тоцці. На його думку, уряд повинен краще фінансувати реконструкцію малих історичних міст в зоні високого сейсмічного ризику.

Попередній сильний землетрус в Італії стався 2009 року у місті Аквіла (регіон Абруццо), тоді загинули 309 осіб. Досі історична частина обласного центру цілком не відбудована.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG