Доступність посилання

ТОП новини

Росія надіслала на Донбас «гумконвой» із 70 машин замість 100


Архівне фото: черговий російський «гумконвой» прибув до бойовиків у Донецьку
Архівне фото: черговий російський «гумконвой» прибув до бойовиків у Донецьку

МНС Росії повідомило про прибуття 25 серпня вранці 55-ї колони автомобілів з «гуманітарною допомогою» для жителів Луганської та Донецької областей.

За повідомленням російського відомства, після оформлення на кордоні «загалом понад 70 автомобілів з гуманітарним вантажем загальною масою понад 600 тонн продовжили рух до пунктів розвантаження Донецької та Луганської областей». В МНС Росії стверджують, що вантаж переважно складається з харчів, предметів першої потреби, медикаментів і навчальної літератури.

Попередній, 54-й «гумконвой» Росія ввела на окуповану територію на Донбасі 21 липня. Тоді на окуповану частину Донеччини прибуло понад 40 машин. 53-й «гумконвой» пройшов 23 червня лише до Луганська, в ньому також було понад 40 автомобілів.

Раніше російські «гумконвої» складалися з більш як 100 автомобілів і розподілялися приблизно рівно між окупованими Донецьком та Луганськом. Востаннє автоколона з такою кількістю машин прямувала в Україну наприкінці весни, 26 травня.

В МЗС України неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки «гуманітарної допомоги».

Президент України Петро Порошенко наприкінці січня 2015 року назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Таку поведінку Росії також критикує Захід.

XS
SM
MD
LG