Доступність посилання

ТОП новини

Люди з інвалідністю у Кропивницькому провели під міськрадою акцію «Доступність для всіх»


Учасники акції «Доступність для всіх» біля Кропивницької міської ради
Учасники акції «Доступність для всіх» біля Кропивницької міської ради

Людмила Макей

Кропивницький – Більше десятка інвалідних візків вишикувались перед сходами Кропивницької міської ради. За ними – плакати з написами, які закликають владу звернути, нарешті, увагу на містян з особливими потребами. Так люди з обмеженими можливостями намагалися привернути увагу чиновників до своїх проблем. Адже міська інфраструктура побудована без урахування потреб містян у візках. Жодна установа, не кажучи вже про систему громадського транспорту, недоступна для візочників. Через це сотні кропивничан майже ніколи не виходять із власних квартир і залишаються повністю ізольованими від життя. Найбільш уразливі з них – діти.

Для Наталії Чущенко інвалідний візок – це єдиний транспортний засіб, який дає можливість спілкуватися зі світом. Завдяки йому вона не лише мобільна, а й соціально активна, очолює раду громадської організації «Серце матері».

Наталія Чущенко
Наталія Чущенко

«Я пересуваюся у візку тринадцять років. Ситуація була набагато гірша, коли я тільки починала своє самостійне пересування по місту. У нас дорожнє покриття сходить з першим снігом. Взагалі ситуація покращується. Найбільш мене радує те, що люди в нашому місті починають змінюватися. Для мене це найприємніша новина. Всі ці в’їзди, пандуси – все це залежить від влади, яку ми обираємо й повинні контролювати. А люди, які живуть у нашому місті, міняються на очах. Вони стають добрішими, більш відкритими. Вони не сприймають людей у візках, як мавпочок. Я рада, що наше місто стає більш толерантним до людей в інвалідних візках», – каже жінка.

Більше 300 дітей не можуть пересуватися самостійно

Нині в Кропивницькому живе більше 300 дітей, які не можуть пересуватися самостійно, каже голова громадської організації «Серце матері» Людмила Шукрута.

«Головне лихо – немає доступного транспорту для наших людей. І не лише для людей з інвалідністю. Навіть мама, яка виховує малюка, не може з візочком потрапити в магазин, кав’ярню, до кінотеатру або дитячого закладу. Ця проблема існує більше двох років: немає доступних автобусів з низькою підлогою. А головне – немає діалогу. Це перший діалог, який відбувся з головою міської ради, його заступниками та депутатами. Я думаю, психологічно вони не готові до цього. Не кожна людина сяде на цей візочок», – каже вона.

Влада обіцяє вирішити проблему

Учасникам акції біля міськради довелося близько години чекати, поки до них вийде міський голова Андрій Райкович. Він пообіцяв, що вже найближчим часом у місті з’являться тролейбуси з низькою підлогою, зручні для людей у візках.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович спілкується з учасниками акції
Міський голова Кропивницького Андрій Райкович спілкується з учасниками акції

«Ми купуємо 20 суперсучасних тролейбусів, які обладнані всім необхідним для інвалідів-візочників. Коли це буде зроблено, настане реальна конкуренція громадському транспорту, який на сьогодні обслуговує всі категорії населення. Ми зможемо від власників маршрутів вимагати покращення умов для візочників. В автобусі не можна пристосуватися, треба тільки купувати новий, сучасний, спеціально обладнаний. Я цю проблематику знаю, володію нею. Ми будемо крок за кроком її вирішувати», – пообіцяв міський голова.

У Кропивницькому подекуди дороги небезпечні навіть для здорових громадян, не кажучи вже про містян з особливими потребами. З перебоями працює соціальне таксі. Для людей у візках не передбачені спеціальні місця в державних установах, навіть громадські туалети не пристосовані. Тим часом в обласному центрі протягом останнього року не відбулося жодного засідання комітету з доступності. Жоден міський депутат не побажав сісти в інвалідний візок і відчути на собі незручності пересування людей з обмеженими можливостями. Кажуть, це не головне...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG