Доступність посилання

ТОП новини

Партійна кличка Каськова була «барига» – співзасновник «Пори»


Владислав Каськів. Архівне фото
Владислав Каськів. Архівне фото

Панама отримала клопотання про тимчасовий арешт колишнього чільного чиновника у владі Віктора Януковича Владислава Каськова і незабаром отримає клопотання про екстрадицію, кажуть у Генпрокуратурі. Давні знайомі Каськова говорять, що екс-голова Держінвестагентства може розповісти на суді багато цікавого про таємниці української політики. Сам Каськів заявляє в соціальних мережах, що готовий дати пояснення у справах, але каже, що нинішній владі справедливості не треба.

​Згідно з рішенням Печерського суду, Владислава Каськова мають заарештувати в Панамі, де він зараз перебуває. Це рішення опубліковане на сайті Генеральної прокуратури. Клопотання про арешт панамській стороні вже передали, на черзі клопотання про екстрадицію, розповів Радіо Свобода заступник генерального прокурора Євген Єнін. Документи доставляють у Панаму дипломатичною поштою.


«Наскільки мені відомо, він намагався звернутися до панамської влади для оформлення посвідки на проживання, що означає більш-менш тривале перебування в цій країні. Відповідно це брехня, що він планував туди лише у відпустку. Додаткової інформації Панама від нас не запитала і пропонувала нам клопотати про тимчасовий арешт, що ми, власне, й зробили», – заявив Єнін.

Про переміщення підозрюваного прокуратурі повідомили не тільки з Панами, а й із Коста-Рики. За словами заступника генерального прокурора, екстрадиції Каськова нічого не заважає, відповідний досвід у прокуратури є.

«Навіть хотів сказати, що нам упродовж останніх тижнів вдалося домовитися з Великою Британією про екстрадицію однієї особи. Це буде перший прецедент у наших двосторонніх відносинах. Раніше вважалося, що ця країна не видає жодної особи, тому що в нас нібито погані умови утримання і немає належного правосуддя. Цей приклад доводить, що добитися результату можна, головне до нього йти», – заявив Єнін.

Екс-чиновник Януковича може піти на угоду зі слідством

Екс-голові Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами загрожує звинувачення у розтраті майна в особливо великому розмірі (ст. 191, ч. 5) і службовому підробленні (ст. 366, ч.2). Статті передбачають суворе покарання: ув’язнення до 12 років і конфіскацію майна, – але Єнін каже, що завжди є можливість піти на угоду зі слідством.

За словами Андрія Юсова, який разом із Каськовим був співзасновником громадянського руху «Пора», зухвала поведінка Владислава Каськіва не має вводити українців в оману.

«Ми можемо чітко припустити, що зараз він застосовує усі можливі й неможливі заходи політичного, дипломатичного і фінансового характеру, щоб обійти активність української прокуратури. Луценко за свої ж таки переконання свого часу потерпів, він їх не змінив під тиском суворих обставин. А Каськів був тією людиною, яка свої переконання змінила і зовсім не під тиском, а через вигоду й перспективу», – заявив експерт «Школи відповідальної політики» в коментарі Радіо Свобода.

Нинішній генеральний прокурор знайомий із Каськовим давно, і поведінка екс-чиновника Януковича – це фактично виклик Луценкові, отже, Генпрокуратура має показати політичному зрадникові свої можливості, каже Юсов.

«Коли він перекинувся на сторону Януковича – це було розширення його бізнес-активності. Цитати Бальцеровича і портрет Степана Бандери в кабінеті були романтичними, але до переконань Каськова не мали ніякого стосунку», – заявив експерт.

Він також розповів Радіо Свобода, що ще до політичної зради в Каськова була виразна партійна кличка: «Барига».

«Це було б смішно, якщо б не було настільки сумно. Каськів міг би бути головним героєм нового «Золотого теляти», якщо б Ільф і Петров були живі. Але їх уже немає, є лише українська прокуратура, яка має поставити крапку в цьому романі і розповісти, чим закінчилася історія українського Остапа Бендера, – говорить Юсов.

У 2012 році Владислав Каськів підписав угоду на мільярд доларів з іспанської кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З'ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором
У 2012 році Владислав Каськів підписав угоду на мільярд доларів з іспанської кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З'ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором

У суді Каськів може багато чого розповісти про роль Клюєва, Льовочкіна й інших – політичний експерт

Проблеми з репутацією у Каськова дійсно були ще до створення політичної партії «Пора», визнає політичний експерт Олександр Солонтай. Він – ще один засновник громадянського руху «Пора» і також сподівається на успішну екстрадицію.

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай

«Я б хотів, щоб Каськів не тільки дав у суді свідчення про свою роботу, а щоб він показав роль Клюєва, Льовочкіна, людей, із якими він працював ще в «Нашій Україні», навіть якщо це зменшить покарання для самого Каськова. Так само можливий варіант, щоб ударити по всіх інших людях, з якими він працював, накопичити матеріали справи по них», – заявив Солонтай у коментарі Радіо Свобода.

За словами Солонтая, у Каськова були дуже тісні зв’язки із цілком різними політиками й бізнесменами, він завжди мав доступ до людей, які вирішували будь-які питання.

«Вже за часів Януковича Каськів був там, де мав можливість працювати з великими коштами. Він знав усіх, був дотичним до всіх проектів, але не входив до близького кола. Я не маю нічого проти того, щоб він поздавав поплічників і шефів в обмін на свою волю чи зменшення терміну. Очевидно, що треба брати людей меншого масштабу і підходити до людей великого масштабу», – переконаний Солонтай.

Сам Каськів не відповів на дзвінок і повідомлення Радіо Свобода. У «Фейсбуці» він виклав у середу пост, де заперечував арешт чи будь-які претензії з боку влади Панами чи Коста-Рики.​

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG