Доступність посилання

ТОП новини

Іловайськ в історії України буде нарівні з Крутами (огляд преси)


Робота художника Олексія Кустовського
Робота художника Олексія Кустовського

Іловайськ в історії України буде нарівні з Крутами, переконаний експерт «Газети по-українськи» історик Василь Яблонський​. Після Іловайська майже всі в один момент чітко зрозуміли: росіяни – ніякі не брати. Війна триває справжня – кривава, безжалісна. Владі й військовому командуванню було важко зізнатися в тому, що сталося. Але тепер Іловайськ – серед подій, що допомогли людям усвідомити себе українцями.

Газета «День» пише, що агресія Кремля для багатьох українців стала не просто шоком, але й шоковою терапією, коли багато принципових речей стають у свідомості на свої належні місця. Саме тому День Незалежності для українців – це принциповий рубікон між усвідомленням себе громадянином і, навпаки, розмитим мисленням, де у трикутнику – незалежність, безпека і шлунок – пріоритет залишається за останнім. Розподіл на громадян і колаборантів відбувся після анексії Криму. На жаль, як зазначає видання, досі суспільству подаються евтаназійні препарати у вигляді заспокійливого та снодійного розчину, мовляв, Україні ще жити разом із Росією, тому не варто брати на озброєння гостру риторику. Іншим (за смаком) підсовують поверхові заклики до повстань і завзятої боротьби з деревом, на якому самі ж і сидять. Про те, чим це загрожує, «День» розповідає в статті «Щеплення громадянськості».

Економіка України пройшла «дно» і вже в цьому році може початися її підйом, вважають в Мінекономрозвитку і торгівлі. Експерти газети «Сегодня» переконують, – прогноз реалістичний, однак економічного прориву чекати не варто. З трьох причин, які можуть його спричинити, працює лише одна: налагодження торговельних зв'язків із новими країнами-партнерами. Необхідно ще запустити ринок землі і почати масове будівництво доступного житла, вважає автор публікації «Станемо жити трохи краще».

Перевага України – земля. Однак у сучасних умовах на ній багато не заробиш, переконують експерти «Газети по-українськи». Видання нагадує, що вже четвертий рік поспіль Україна вирощує понад 60 мільйонів тонн зернових. 2016-го очікується близько 63 мільйонів. Але це вдасться зробити завдяки сприятливій погоді, а не тому, що українці мають всі ресурси для цього. І це при тому, що 41 відсоток економіки України генерується аграрною галуззю, зазначає «Газета по-українськи».

Із 1 вересня першокласників будуть вчити по-новому. Міносвіти спростило життя учням молодших класів, кардинально змінивши підхід до їхнього навчання та оцінювання знань. Газета «Сегодня» виділила основні нововведення, які запрацюють вже з 1 вересня цього року. Про них ідеться в статті «Без домашки і оцінок».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG