Доступність посилання

ТОП новини

Парад важливіший за парламентські урочистості?


Президент Петро Порошенко прямує до трибуни перед початком військового параду з нагоди Дня Незалежності України, Київ, 24 серпня 2016 року
Президент Петро Порошенко прямує до трибуни перед початком військового параду з нагоди Дня Незалежності України, Київ, 24 серпня 2016 року

Кругли стіл замість урочистого засідання має відбутися 26 серпня у Верховній Раді з нагоди 25-річчя Незалежності. За словами спікера Андрія Парубія, від урочистого засідання відмовилися задля того, аби сконцентрувати суспільну увагу на військовому параді. Натомість депутати та експерти здебільшого критично оцінили таке рішення, зазначаючи, що спікер, ймовірно, зробив це на догоду президентові.

Парад важливіший за парламентські урочистості?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ще на початку травня цього року уряд затвердив план урочистих заходів з нагоди 25-ї річниці Незалежності України. Серед іншого, він передбачав, що 24 серпня відбудеться урочисте засідання Верховної Ради із запрошенням представників держав, які першими визнали незалежність України, і народних депутатів Верховної Ради УРСР, які ухвалили Акт проголошення незалежності України.

Проте голова Верховної Ради Андрій Парубій днями заявив, що парламент не провів у середу урочисте засідання з нагоди 25-ї річниці Незалежності України, щоб сконцентрувати увагу суспільства на військовому параді. За словами спікера, у нього була тривала розмова з президентом і керівниками фракцій на цю тему, і вони прийшли до висновку, що головною подією у День Незалежності має бути військовий парад.

24 серпня 1991 року: народні депутати вносять до парламенту синьо-жовтий прапор
24 серпня 1991 року: народні депутати вносять до парламенту синьо-жовтий прапор

Автопробіг – альтернатива урочистостям​

Голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк вважає відмову від проведення урочистого засідання парламенту виправданою.

Краще проїхатися по містах і селах, а не сидіти в залі і виголошувати полум’яні промови
Олег Березюк

«Краще проїхатися по містах і селах – подивитися, як люди відзначають цю дату, як до неї ставляться, яку мають рефлексію з цього приводу – а не сидіти в залі і виголошувати полум’яні промови. Взагалі, я не прихильник урочистих засідань. Треба відмовлятися від достатньо радянської форми відзначення пам’ятних дат», – каже Олег Березюк.

Або не треба заявляти, що буде урочисте засідання, або, якщо воно заявлене, треба таке засідання проводити
Сергій Соболєв

У свою чергу, заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв не розуміє мотивів спікера не проводити урочисте засідання Верховної Ради. За його словами, «або не треба заявляти про те, що буде проведено урочисте засідання, або, якщо воно заявлене, треба таке засідання проводити».

Підозрюю, що великої кількості депутатів не було взагалі в Києві, а також побоювання, що деякі політсили можуть використати це засідання для свого інтересу
Борислав Береза

На думку позафракційного народного депутата Борислава Берези, від урочистого засідання відмовилися з двох причин.

«Підозрюю, що дуже великої кількості депутатів не було взагалі в Києві, а також – якісь внутрішні конфлікти і побоювання, що деякі політсили можуть використати це засідання для свого інтересу. По-моєму, це засідання все-таки повинно було відбутися», – каже народний обранець.

Натомість Сергій Соболєв не погоджується з такою аргументацією. За його словами, на урочистому засіданні не потрібен кворум і, зрештою, чинних народних обранців в цьому випадку могли би замінити їхні попередники, які в серпні 1991-го проголосили незалежність. Що ж до небажання влади давати слово опозиції, то Сергій Соболєв запевняє, що політики могли би домовитися про те, аби уникнути цього дня гострих дискусій та суперечок.

Президентові забракло уваги?

Політичні оглядачі загалом негативно оцінюють ситуацію, коли в парламентсько-президентській республіці парламент не спромігся зібратися з нагоди ювілейного Дня Незалежності. Це може свідчити про слабкість та несамостійність законодавчого органу.

Думаю, що тут не стільки якась складна кон’юнктура, скільки простий політичний егоїзм глави держави, який монополізував увагу в ці дні на себе
Андрій Єрмолаєв

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що урочисте засідання стало жертвою політичного егоїзму президента.

«У центрі уваги був лише президент. У нього було кілька виступів: і на День Прапора і на День Незалежності. І дуже багато інформаційного супроводу його діяльності. Думаю, що тут не стільки якась складна кон’юнктура, скільки простий політичний егоїзм глави держави, який монополізував увагу в ці дні на себе», – зазначає політолог.

Відкриття нової сесії парламенту має відбутися 6 вересня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG