Доступність посилання

ТОП новини

Чим пишаються українські посли?


Привернення уваги лідерів країн, допомога пораненим, дітям військових із АТО – основні напрямки діяльності українських дипломатів, які вони вважають важливими на сьогодні. Один із послів зазначив, що допоміг Джамалі виграти на «Євробаченні» і цим пишається. Ми поспілкувались із представниками України у США, Німеччині, Франції, Угорщині, Канаді та Фінляндії. Які досягнення українські дипломати вважають найвагомішими?

Раз на рік посли України збираються разом у Києві і визначають стратегічні завдання у своїй подальшій роботі. Однією з проблем у роботі закордонних дипломатичних установ є нестача матеріальних ресурсів, це зауважив міністр закордонних справ Павло Клімкін і висловив сподівання, що в цьому році фінансування може покращитися.

Проте деякі посли вважають, що навіть за відсутності ресурсів можливо реалізовувати певні завдання зі зміцнення зв’язків України та міжнародних партнерів.

Франція

Олег Шамшур, посол України у Франції, каже, що найбільші зусилля спрямовували на протидію російській агресії і на збереження позиції французьких партнерів щодо санкцій.

Олег Шамшур
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Нам вдалось вийти на ширший французький загал з інформацією про російську агресію
Олег Шамшур

«Нам вдалось зробити дещо у сфері публічної дипломатії, тобто вийти на ширший французький загал з інформацією, правдою про те, що відбувається в Україні, про російську агресію – це я вважаю важливим з того, що було зроблено посольством», – зауважує Олег Шамшур.

Посол України у Франції розповів, що українським дипломатам працювати в цьому напрямку важче ніж російським, адже ресурси в представництв неспівмірні.


«Ми намагаємось шукати нові форми, якісь нестандартні, асиметричні, рішення-відповіді і, насамперед, використовуючи засоби публічної дипломатії, але також постійно підтримуючи діалог із французькими політиками на рівні виконавчої і законодавчої влади. Якби ми могли вкласти такий самий ресурс – як інтелектуальний, так і фінансовий, було б працювати легше. А так доводиться іноді докладати навіть надзусилля», – наголошує український посол.

Німеччина

81 наш герой уже пройшов лікування в німецьких шпиталях
Андрій Мельник

Андрій Мельник, посол України в Німеччині, головним досягненням вважає налагодження регулярного довірливого діалогу між лідерами двох країн. Це дозволяє вирішувати питання як у політичній сфері по Мінську, так і в економіці, і по гуманітарних питаннях, зазначає посол.

Андрій Мельник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

«Німеччина зробила чимало, можливо найбільше: 81 наш герой уже пройшов лікування в німецьких шпиталях. До річниці Незалежності група німецьких лікарів, яка перебуває в Києві, відібрала 6 поранених, які вилітають до шпиталів у Берліні і Кобленці», – повідомив Андрій Мельник.


Український посол порушив у Берліні питання про постачання видів озброєння, які дають можливість пеленгувати артилерійські системи ворожого вогню, щоб запобігти щоденним обстрілам. Поки дипломати не отримали позитивної відповіді.

«Крім цього, ми говоримо і про ті речі, які для німецької сторони виглядають більш реалістичними. Зокрема, броньовані засоби для транспортування поранених, які є, на жаль. Сподіваюся, що це одна з тих сфер, де ми можемо розраховувати на позитивне рішення», – розповідає посол.

Угорщина

Любов Непоп, посол України в Угорщині, теж виокремлює допомогу Україні, пов’язану із війною. Угорщина другий рік приймає близько 20 військових на лікування. У планах посольства – співпраця із угорським бізнесом по психологічній реабілітації українських бійців.

Любов Непоп
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

«Моїм першим заходом на посаді була участь у відкритті літнього табору для наших українських дітей, які є дітьми з сімей учасників АТО. У минулому році Угорщина прийняла понад 650 таких дітей, зараз це приблизно 700 дітей. Все фінансування здійснюється за кошти угорського уряду», – розповідає дипломат.


Сполучені Штати

Валерій Чалий, посол України в Сполучених Штатах Америки, розповідає, що за всю історію стосунків країн була виділена найбільша матеріальна допомога.

«Більше 650 мільйонів, включно 335 – на оборону і безпеку. Це дійсно значна допомога Сполучених Штатів і безпрецедентне рішення», – зазначає посол.

Валерій Чалий
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Пишаюсь тим, що ті, хто вертаються з Америки, займають дуже важливі посади і важливі напрями роботи вже в Україні з ентузіазмом
Валерій Чалий

Другим важливим досягненням Валерій Чалий називає програму реабілітації українських бійців у США.

«Дуже пишаюсь тим, що ті, хто вертаються з Америки, обіймають дуже важливі посади і важливі напрями роботи вже в Україні з ентузіазмом. Вважаю величезним досягненням не тільки те, що підняли на ноги наших бійців, а те, що вони роблять далі, який дух у них і яким чином вони вкладають це в результат», – розповідає дипломат.

​Відзначив український посол і збільшення уваги з боку американських медіа до подій в Україні.

«Ми, особливо останнім часом, знайшли рішення і розуміння, як повертати Україну в фокус уваги американських медіа. Це один із важливих аргументів, тому що це нам дає можливість мати підтримку на двопартійній основі в Конгресі – республіканців і демократів, підтримку Білого дому і Держдепартаменту», – зауважує Валерій Чалий.

У перспективі посол України в США хотів би бачити спільний космічний проект, спільне виробництво озброєння на українській території, використання генералізованої системи преференцій стосовно експорту – у минулому році відкрили 3800 позицій, по яких не сплачується митний збір, зауважив Валерій Чалий.

Канада

Андрій Шевченко, посол України в Канаді, розповідає, що 2016 рік три канадські провінції оголосили роком України. Одним із досягнень посол вважає підписання угоди про зону вільної торгівлі між країнами, яка має запрацювати в найближчий час.

Андрій Шевченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Угода про вільну торгівлю із Канадою – це маячок для бізнесу в усьому світі
Андрій Шевченко

«В авіації є поняття «свій-чужий», коли перевіряє радар літак і є там маячок «свій» або «чужий». Угода про вільну торгівлю із Канадою – це такий маячок для бізнесу не тільки в Канаді, а й в усьому світі це маячок «свій», що можна приходити в Україну, можна вкладати сюди гроші, можна заводити інвестиції, можна торгувати з українцями. Тому значення цієї угоди колосальне. Ми дуже горді, що Канада є однією з тих країн, з якою в України є тепер така угода. Будемо наповнювати її реальним життям», – наголошує Андрій Шевченко.

​Безвізового режиму із Канадою найближчим часом очікувати не варто, зауважує український дипломат

«У нас не буде проблем із безвізовим режимом тоді, коли буде повага до українського паспорта. Буде в нас безвізовий режим із Канадою, і не колись, а за нашого з вами життя, але якщо хтось каже, що це буде завтра і без зусиль з українського боку – це неправда», – зауважує посол.

Серед досягнень Андрій Шевченко називає спільні навчання українських і канадських військових.

Зараз 200 канадських офіцерів, на Яворівському полігоні, у Кам’янці-Подільському тренують українських хлопців. Вони теж вчаться у нас
Андрій Шевченко

«Зараз 200 канадських офіцерів на Яворівському полігоні, у Кам’янці-Подільському, тренують наших українських хлопців. Хороша новина для нас – вони теж вчаться у нас. Я був свідком, коли канадські офіцери розповідали канадському прем’єру Джастіну Трюдо, як вони вчаться в українського солдата і офіцера. Приклад – окопна війна. Канадець про окопи читав у книжках про Другу світову війну і бачив у фільмах. А зараз це реальні бойові умови, в яких воюють наші солдати і офіцери. Ми учимося в них, вони вчаться в нас. Сподіваюсь, що і зброю ми отримаємо. Але це не єдиний спосіб нам допомагати. Тренувальні місії, обладнання і одяг, і технології, і супутникові знімки, які ми отримували – це все теж працює», – пояснює Шевченко.

Фінляндія

Андрій Олефіров, посол України у Фінляндії, вважає, що для важливих досягнень не обов’язково мати матеріальні ресурси. Як приклад, наводить перемогу Джамали на «Євробаченні-2016», в якому фіни віддали українській виконавиці максимум балів.

Андрій Олефіров
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Фіни нічого не знали про Джамалу. Ми зробили три заходи, вони напряму із Джамалою англійською спілкувались
Андрій Олефіров

«Я згадав, що принаймні 10 моїх друзів – кримські татари. Я через Фейсбук написав – познайомте мене із Джамалою, ми познайомились. Фіни нічого не знали про Джамалу. Ми зробили три заходи, на які приходили мої друзі, фінські журналісти, вони напряму із Джамалою англійською спілкувались. Результат – серед 49 чи 48 країн-учасників Євробачення, Фінляндія була однією з п’ятьох, в якій населення віддало максимальну кількість балів за Джамалу. Цим я пишаюсь. Це простий приклад, коли без жодного фінансування, нічого не треба, лише трошки клепки в голові і зв’язки», – наголошує посол.


Ще одним своїм досягненням Андрій Олефіров називає збільшення авіарейсів між Києвом та Гельсінкі. Як стверджує український дипломат, йому належала ідея транзитних перевезень через Київ. Тепер фіни летять до Таїланду та Дубай через українську столицю, і рейси завжди заповнені, каже посол.

На Херсонщині 1 вересня діти підуть у школу, повністю під ключ побудовану на гроші фінів – це три мільйони євро
Андрій Олефіров

Фінляндія вкладає гроші і в соціальні проекти в Україні, каже Андрій Олефіров.

«У селищі міського типу Антонівка на Херсонщині у вересні відкриється школа, в яку підуть 240 дітей із сімей переміщених осіб із зони АТО. І 1 вересня діти підуть у школу, повністю під ключ побудовану на гроші фінів – це три мільйони євро», – зазначає посол.


На щорічній нараді керівників закордонних дипломатичних установ у Києві зібралося близько 70 послів. Дипломати координували спільні дії: як активно допомагати Україні посилювати міжнародний тиск на Росію.

Протидія російській агресії та пропаганді – таке основне завдання перед послами України поставив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG