Доступність посилання

ТОП новини

Відключенням трамваїв і тролейбусів у Харкові лікують «епідемію боргів»


Харківська прокуратура береться розібратися в конфлікті між Акціонерним товариством «Харківобленерго» та комунальними підприємствами, що забезпечують жителів міста гарячою і холодною водою, а також послугами наземного електротранспорту. Таким чином правоохоронці відреагували на доручення голови обладміністрації Ігоря Райніна після того, як на маршрути міста в суботу не вийшли половина трамваїв і майже 50 тролейбусів через знеструмлення ліній електропередач. Енергетики заявляють, що вже не знають, як вплинути на погашення майже 50-ти мільйонного боргу підприємств пасажирського електротранспорту. Натомість в мерії заявляють: платили б справно, якби уряд вчасно відшкодовував проїзд пільговикам. Після дводенного простою, трамваї і тролейбуси поновили свою роботу.

Два дні «вікенду» водії, контролери і технічний персонал провели на території Салтівського трамвайного депо і в третьому тролейбусному біля порожніх вагонів та електромашин. А пасажири із Салтівки та ХТЗ (Харківський тракторний завод – ред.) були вимушені діставатися на ринки й додому автотранспортом. Весь цей клопіт стався через відключення за борги «Харківобленерго» підстанцій, які забезпечують електроенергією наземний міський електротранспорт.

«Не вийшло на маршрут 47 тролейбусів і не вийшло повністю Салтівське депо – це більше ста одиниць трамваїв», – повідомив заступник міського голови Харкова Євген Водовозов. І тільки з понеділкового ранку депо знову підключили до електроживлення.

В «Харківобленерго» вже кілька місяців не можуть знайти спільної мови з керівництвом комунальних підприємств найбільших боржників, серед яких і наземний міський електротранспорт.

У Харкові третина трамваїв і тролейбусів не вийшли на маршрути (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

За словами начальника управління інформаційної політики і роботи зі споживачами «Харківобленерго Володимира Скічка, від першого січня поточного року трамвайні та тролейбусні підприємства Харкова проплатили енергетикам лише один відсоток від загальної суми заборгованості.

«У Харкові спостерігається епідемія неплатежів з боку комунальних підприємств. У нас є трійка найбільших боржників: «Харківводоканал» – 640 мільйонів гривень заборгованості, «Харківські тепломережі» – 110 мільйонів гривень і «Харківміськелектротранспорт» з боргом 47 мільйонів. Загальна заборгованість цих трьох комунальних підприємств вже на сьогодні складає 788 мільйонів гривень. А якщо ситуація так розгортатиметься і надалі, то до кінця року ми отримаємо заборгованість, замисліться над цією цифрою, 1 мільярд 100 мільйонів гривень», – розповів журналістам Володимир Скічко.

Уряд не виділяє компенсацій за пільговиків – заступник харківського мера

Керівництво «Харківобленерго» запевняє: в ситуації, коли міські підприємства відмовляються вчасно сплачувати компанії за спожиту електрику, енергетикам немає за що ремонтувати старі високовольтні та низьковольтні мережі, тим паче інвестувати в зведення нових підстанцій та закуповувати нове електрообладнання. А вже незабаром майстрам доведеться реагувати на погодні примхи осінньо-зимового сезону.

У відповідь міська влада, говорячи про зростання заборгованості, киває на уряд, бо звідти не отримують кошти за компенсацію проїзду пасажирів-пільговиків, не виділяють коштів на компенсацію різниці в тарифах за воду та опалення, не відшкодовують витрати на послуги пільговикам та людям, що отримують субсидії.

Вперше нам не виділили компенсацію за перевезення пільгового контингенту
Євген Водовозов

«Вперше нам не виділили компенсацію за перевезення пільгового контингенту міського наземного пасажирського транспорту. Там, де є державна пільга, компенсації – нуль. Це порушує бюджетний кодекс, і така ситуація практично поставила в заручники наші підприємства. А там, де з 1 січня державою були скасовані пільги, місто взяло на себе відповідальність, і у нас немає питань з проплатами за електрику комунального підприємства «Харківський метрополітен». З року в рік ми перекривали борги за електрику кліринговими заліками. А сьогодні ми залишилися з проблемою сам на сам», – зазначив Радіо Свобода заступник міського голови, відповідальний за транспорт, Євген Водовозов.

Співробітники підприємства «Харківські теплові мережі» скаржаться, що працюють чотири дні на тиждень без зарплат та ще й в темних кабінетах з непрацюючими комп’ютерами та телефонами, що ускладнює сервіс клієнтів і прийом платежів. За словами речниці підприємства Тетяни Чуйкової, перебої з електрикою в адмінбудівлях тривають з березня. А борги там не можуть погасити через постанову уряду, згідно з якою сплачені тарифи споживачів автоматично перераховуються на рахунки НАК «Нафтогаз України». Подібні причини з боргами і у «Харківводоканалу».

Тим часом, голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін, реагуючи на відключення електромереж на трамвайних та тролейбусних маршрутах, повідомив, що в конфлікті між трьома комунальними підприємствами розбиратиметься обласна прокуратура. На його думку, пасажири не мають потерпати від розборок між транспортними підприємствами, міською владою та компанією «Харківобленерго».

Після такої заяви Райніна, електротранспортники відмовилися від ідеї проводити з понеділка безстрокову протестну акцію.

Ще в п’ятницю, 26 серпня, під час пікету співробітниками комунальних підприємств адміністрації «Харківобленерго» керівництво цієї компанії заявляло, що наприкінці місяця обмежать електроживлення об’єктів харківських тепломереж, через що можуть у людей виникнути проблеми з гарячою водою.

Комунальні підприємства «Харківводоканал» та «Харківміськелектротранспорт» неодноразово відключалися за борги від електрики та опинялися у центрі скандалів: стосовно посадових осіб підприємств обласна прокуратура порушувала кримінальні провадження за статею «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Слідство триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG