Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС заперечили заяву урядовця Німеччини про «провал» переговорів про вільну торгівлю зі США


У Європейському союзі заперечили заяву чільного урядовця Німеччини про «провал» переговорів щодо пропонованої угоди про вільну торгівлю зі Сполученими Штатами Америки.

Голова делегації ЄС на цих переговорах Іґнасіо Ґарсія Берсеро заявив, що така заява, з якою виступив віце-канцлер і міністр економіки Німеччини Зіґмар Ґабріель, є перебільшеною.

При цьому він пригадав відомі слова американського письменника Марка Твена, який свого часу заявляв, що «чутки про його смерть перебільшені».

Речник Європейської комісії Маргарітіс Схінас теж заявив, що переговори йдуть далі і зараз увійшли у вирішальну фазу. За його словами, якщо умови складуться кращим чином, Єврокомісія готова завершити ці переговори до кінця року.

Те, що переговори не зірвані і тривають далі, підтвердив і речник канцлера Німеччини Анґели Меркель Штеффен Зайберт. За його словами, ЄС і США дійсно мають значні розбіжності навколо деяких частин угоди, але переговори тривають – «і це правильно», додав він.

Як заявляв Зіґмар Ґабріель у неділю, переговори між ЄС і США про так зване Трансатлантичне торговельне й інвестиційне партнерство, відоме за англійським скороченням TTIP, «фактично провалилися, хоча ніхто цього не визнає».

За його словами, протягом 14 раундів переговорів, що стосувалися 27 розділів проекту угоди, сторони не дійшли згоди щодо жодного з них.

Його речниця потім пояснювала, що Ґабріель лише «реалістично оцінив» нинішній стан переговорів, який, на його думку, виключає можливість досягти домовленості до кінця цього року.

У широкій урядовій коаліції канцлера Анґели Меркель, яка очолює праву партію «Християнсько-демократичний союз», Зіґмар Ґабріель на посадах віце-канцлера і міністра економіки й енергетики представляє її головного політичного суперника, лівоцентристську Соціал-демократичну партію Німеччини, яку він очолює. Ґабріель нерідко висловлює політичні погляди, відмінні від поглядів Меркель.

XS
SM
MD
LG