Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо Путіну Трамп?


Пол Манафорт
Пол Манафорт

Скандал, викликаний відставкою Пола Манафорта, очільника виборчого штабу кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа, на думку оглядачів, може вплинути на перебіг президентської кампанії у США. З'ясувалося, що відставка викликана зокрема присутністю в оточенні Манафорта як його найближчого помічника і перекладача громадянина Росії Костянтина Килимника – колишнього співробітника російської розвідки, якого підозрюють у зв'язках із Кремлем.

Костянтин Килимник співпрацює з Манафортом із 2005 року, коли той був консультантом українського олігарха Ріната Ахметова, а потім і політтехнологом президента Віктора Януковича. Згодом Костянтин Килимник зі скромного перекладача перетворився на найближчого співробітника американського політтехнолога, ставши фактичним керівником його офісу в Києві. Килимник блискуче говорить англійською і шведською, він – випускник Інституту військових перекладачів у Москві, який у радянські часи курувався КДБ і ГРУ. Килимник не приховував свого минулого, його друзі і знайомі вважали його «хлопцем із ГРУ».

Тема Росії і її політики щодо України постійно спливає під час виборчої кампанії в Америці. Позитивні висловлювання Трампа про Путіна, проголошений ним принцип невтручання в конфлікт Росії зі своїми сусідами і призначення Пола Манафорта головою виборчого штабу змусили багатьох політичних аналітиків підозрювати, що президентство Трампа буде на руку Москві. Та й у Росії пропутінські ЗМІ не приховували своїх симпатій до Трампа. Конкурент Трампа на виборах, кандидат від Демократичної партії Гілларі Клінтон, у свою чергу, намагається використовувати промосковську орієнтацію Трампа в своїх цілях, натякаючи на можливий вплив Москви на перебіг його передвиборчої кампанії. Через Манафорта Килимник отримав можливість знайомитися з конфіденційними документами виборчого штабу Трампа, у нього був вихід на багатьох впливових американських і українських політиків. Зв'язок Манафорта з Килимником змусив Трампа відправити у відставку свого головного політтехнолога і радника.

Чи справді Костянтин Килимник міг зберегти зв’язки з російською розвідкою і діяти за її вказівкою? І чи не проглядається в американській виборчій кампанії вплив Москви? На ці запитання відповідає колишній співробітник головного управління КДБ Юрій Швець, який працював у відділі, що займався американським напрямком.

Юрій Швець
Юрій Швець

– Очевидно, що Росія поставила на Трампа, намагається йому допомогти, але зробила це так, що вуха стирчать. І в зв'язку з цим негативний ефект для режиму Путіна буде величезний. Після того, як стало відомо, що Путін «зі штанів вистрибує», щоб переміг Трамп, політичні конкуренти республіканського кандидата – Гілларі Клінтон і її прихильники – набирають очки, а російські зусилля у підтримці Трампа бумерангом б'ють по Кремлю і приводять до Білого дому Клінтон.

– Наскільки важливу роль відіграють Росія і Україна у передвиборних перегонах Трампа і Клінтон?

Значення України можна назвати істотним, оскільки ставлення до неї обох кандидатів визначає зовнішньополітичну частину їхніх передвиборних програм і обіцянок

– Тільки-но стало відомо, що Росія допомагає Дональду Трампу не завжди легальними засобами, Гілларі Клінтон мала б, по ідеї, в разі обрання подякувати Путіну. Думаю, однак, що вона цього не зробить. Роль Росії в цих перегонах не завжди на поверхні. Щодо України, то значення цієї країни в передвиборній кампанії в США можна назвати істотним, оскільки ставлення до неї обох кандидатів на президента визначає зовнішньополітичну частину їхніх передвиборних програм і обіцянок. Значення України зараз ще більше посилюється – через скандал із відставкою Пола Манафорта, який довгий час там працював.

– Чому обрання Дональда Трампа президентом було б на руку Кремлю? Навіщо він Путіну?

– Зовні це виглядає так: Трамп добре відгукнувся про Путіна, а той ласий до лестощів і відповів тим же. Однак в ставленні Кремля до Трампа закладений глибокий розрахунок: він виходить із припущення, що в разі обрання Трампа США зануряться в стан перманентної нестабільності. Почнуться нескінченні битви президента з Конгресом і навпаки. Трамп, за розрахунками Кремля, привнесе в політичне життя Америки нескінченний хаос, і це буде на руку Росії.

Путін і Трамп дуже схожі

Однак, боюся, що Путін не враховує один нюанс: за характером і темпераментом вони з Трампом дуже схожі. Трамп керується більшою мірою емоціями, ніж розумом. Крім того, він страждає мегаломанією і яскраво вираженим нарцисизмом. Тут вони виглядають близнюками.

У разі обрання Трампа світ має шанси зануритися в ситуацію, близьку до Карибської кризи 1962 року

Поки Путіну здається, що вони добре ставляться один до одного, їхні відносини стабільні. Але не дай Боже, якщо йому здасться, що Трамп з висоти свого росту зневажливо подивиться на нього згори вниз. Тоді їхні стосунки відразу ж перетворяться на страшну ненависть. Це якраз та ситуація, коли від любові до ненависті – один крок. Судячи з усього, ці люди – неврівноважені, до того ж, їхня рука може опинитися поблизу ядерної кнопки, і в разі обрання Трампа світ має шанси зануритися в ситуацію, близьку до Карибської кризи 1962 року.

– Ви, звичайно, знаєте, що відставка Пола Манафорта – керівника передвиборного штабу Дональда Трампа – перетворилася на скандал головним чином через його тісний зв'язок із російським громадянином, випускником Інституту військових перекладачів Костянтином Килимником. Інститут цей перебував під егідою КДБ і ГРУ, і це дає підставу західній пресі вважати Килимника розвідником. Чи можна, на Ваш погляд, на цій підставі вважати Килимника чинним російським розвідником?

На Заході, коли співробітник ЦРУ або МІ-6 йде у відставку, то він реально йде у відставку. У Росії не так

– Звичайно, можна. У західних людей існує дивне, неадекватне розуміння того, хто може, а хто не може бути розвідником в Росії. Неадекватність ця ґрунтується на тому, що на Заході, коли співробітник ЦРУ в Америці або МІ-6 в Англії йде у відставку, то він реально йде у відставку. Але не так було в СРСР, і не так відбувається зараз в Росії. Якщо співробітник СЗР, ГРУ або ФСБ йде у відставку, він зараховується до резерву, тобто він, як і раніше, перебуває в системі, і його в будь-який момент можуть закликати до активної діяльності. Існують різні категорії резервів, але факт, що відставник не розриває зв'язку зі своєю спецслужбою. Що стосується інституту, де навчався Килимник. Я знаю цей інститут, він постачав кадри спецслужбам. Багато випускників йшли в Військово-дипломатичну академію, а потім у ГРУ. Дехто потрапляв до нас, в зовнішню розвідку КДБ. Я особисто працював в одній кімнаті з таким випускником. Це кузня кадрів розвідки. Наскільки мені відомо, Килимник навіть не приховував, що свого часу працював в розвідці.

– Чи створить зв'язок Килимника з російською розвідкою серйозні проблеми для Трампа в його передвиборних перегонах?

– У мене таке враження, що ці проблеми вже створюються, причому по повній програмі. Думаю, однак, що справа не обмежується розвідкою, і слід веде вище – безпосередньо в адміністрацію президента Росії, яка об'єднує в собі і розвідку, і контррозвідку, і ГРУ, і Міністерство закордонних справ. Впевнений, що кінцевою інстанцією, яка курувала цю справу, була адміністрація президента Росії.

– У пресі йдеться, що Килимник на посаді заступника Манафорта і голови його київського офісу вийшов далеко за межі функцій перекладача і активно допомагав своєму шефу працювати на Януковича.

– Ба більше, Килимник в Україні відігравав значну роль. Він навіть працював спільно з Манафортом над ключовими програмними проектами, які виливалися в кінцевому підсумку в доленосні для України рішення.

– Які, наприклад?

– Приміром, підписувати угоду з Євросоюзом або не підписувати. Янукович реалізував такий проект, коли після прибуття в Брюссель відмовився підписувати договір із ЄС і розвернувся до Росії. Ну, і всі події, які за цим послідували.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG